“Sunteti italieni nu-i asa?”  intreaba candid vamesul ca raspuns la spaniola mea vorbita dupa ureche.
“Nu, suntem romani”. N-a auzit, dar nu conteaza, sa fim bine veniti. Si intr-adevar asa ne simtim. Nu e greu cand toti cei din jur au un zambet sincer si larg. Care devine si mai larg atunci cand descopera ca Anca vorbeste spaniola foarte bine. Probabil ca si engleza ne-ar servi in aceeasi masura, insa lumea devine brusc mai deschisa si amabila atunci cand vorbesti pe limba lor. 
Toti o complimenteaza si vor sa afle mai multe despre noi si cum de vorbeste asa bine. Ca sa nu fiu lasat pe dinafara ii asigur pe toti ca si eu inteleg – dand din cap si razand cand e cazul drept dovada – si ca, desi nu pot vorbi foarte bine, am de gand sa invat. E ok, ne imprietenim, schimbam nume si povesti.

 

Transferul din Punta Cana la Bavaro dureaza aproximativ 20 de minute pe autostrada asfaltata ca in palma, timp in care povestim cu soferul despre Romania. La fel ca baiatul care ne preia bagajele la sosire, tine sa se amuze intrebandu-ne cate grade sunt acum la noi in tara si ne asigura ca aici nu sunt probleme. 30 de grade tot anul! Grade care incep sa se simta in ciuda aerului conditionat si a ventilatoarelor gigantice prezente aproape peste tot.

Noroc cu receptionera care ne intampina cu prosoape umede, reci si parfumate. Formalitatile de cazare dureaza 5 minute si apoi gata, suntem oficial oaspeti ai Barcelo Bavaro Beach Premium Resort, sectiunea Adults Only. Denumirea din urma ne face sa ne aruncam ocheade curioase, insa suntem asigurati ca asta nu inseamna o permisivitate excesiva, ci doar ca in aceasta zona a complexului se poate fuma in aer liber si nu sunt primiti oaspeti cu copii minori, pentru un plus de liniste.

 

Camera este foarte dichisita – ca intregul complex de altfel – si plina de mici detalii care fac diferenta. Ventilatorul din tavan aduce un aer colonial, sampania ne asteapta la rece, muzica se aude din mici difuzoare deghizate sub forma de pietre, candelabrele de scoici se leagana agale in bataia in vantului, insa noi nu avem ochi decat pentru privelistea incredibila cu oceanul si plaja cu palmieri si nisp alb-rozaliu aflate la 50 de metri sub balcon.
Uitam de orice curtoazie, trimitem pe toata lumea la plimbare si rapid despachetam sapand dupa costumele de baie. In 5 minute suntem in apa balacindu-ne ca doi copii mici. Ne minunam de culoarea ei azurie si foarte sarata (ustura putin ochii), la plaja de 2 kilometri si padurea de palmieri inalti ce urmeaza linia apei, si realizam ca desi pregatirea a durat un an si am vazut ceea ce pareau a fi jumatate din pozele cu plaje existente pe internet, nu se compara cu realitatea.

Abia cand iesim si ne asezam pe un sezlong sub ultimele raze ale soarelui ne dam seama unde suntem si ce am facut. Ca am calatorit mii de kilometri, ca nu am mancat altceva decat gustarile de pe avion in ultimele 16 ore si ca dupa ora noastra este deja 12 noaptea, iar de maine incepem treaba. Mancam rapid si cu pofta fara sa stim exact ce, apoi adormim instant cu un zambet larg pe fata. Acelasi care ne-a urmarit de la sosire si pe care in cateva ore ni l-am insusit.

 

 

Cateva sfaturi utile dupa experienta primei zile:

  • pregateste bancnote de 10$ pentru sosirea la aeroport. Nu exista viza, dar trebuie platita o taxa de intrare la un automat ce nu da rest, inainte de accesul in aeroport unde sunt casele de schimb. Aceasta “Tarjeta de turista” te scuteste de o coada lunga la care se ingramadeste toata lumea pentru a o obtine de la ghiseu. Practic cu ea “sari” direct la controlul pasaportului.
  • intre aeroport si complex sunt cativa kilometri si este nevoie de transfer. Aranjeaza-l din timp cu agentia de la care ai achizitionat sejurul, pentru ca, desi piperat, varianta in care te descurci la fata locului nu pare cea mai potrivita. Vazand taxiurile aliniate si soferii care asteptau … ne-am simtit ca pe Otopeni, si nu in sensul bun.
  • un pic de spaniola face o mare diferenta. Nu numai ca oamenii sunt mai deschisi, dar o parte din ei, cei care nu au treaba cu serviciile turistice, se descurca greu in engleza. 50 de cuvinte sunt suficiente si majoritatea sunt similare cu cele din romana.
  • caldura si umiditatea te vor deshidrata rapid. Bea multe lichide – e la indemana, apa se ofera aici peste tot ca semn de bun venit sau pur si simplu – insa nu uita de celelalte substante utile organismului care se pierd simultan. Nucile, semintele, fructele si pestele le completeaza cu succes insa daca nu sunt disponibile poti apela la o bautura tip Gatorade.

 

Colegii mei de la TUI TravelCenter au pregatit oferte speciale pentru Republica Dominicana. Le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-35-produs-2-subtip-2–Republica-Dominicana

Comentarii

Citeste mai departe