Ritmul tururilor din India si Sri Lanka nu ne-a permis sa facem o planificare in avans pentru explorarea insulei principale din Mauritius, fapt care s-a dovedit a fi un avantaj pana la urma pentru ca am mers in mare parte pe recomandari obtinute la fata locului.
Mauritius este un petic de pamant exact asa de exotic precum suna, cu mult verde care, daca nu se termina direct in albastrul marii, se opreste in auriul sclipitor al plajelor.
Joaca in aceeasi liga cu insulele Maldive de pilda, doar ca are mai multe avantaje (adica lucruri de vazut si de facut) si este mai usor sa te descurci pe cont propriu. Cu toate astea, o parte importanta pentru a trai ACEA vacanta si ACEL sentiment de relaxare completa o reprezinta resort-ul si serviciile conexe.
Turismul este principala sursa de venit a insulei si asta spune totul despre conditiile si facilitatile pe care le-am gasit aici. Pe scurt, toata lumea pune clientul la loc de cinste si se intrece in a-i oferi poate experienta vietii lui.
Rezidenti la Zilwa Attitude sau despre stilul “autentic chic”
In timp ce asteptam sa ne cazam, ne uitam cu parere de rau la fetele lungi ale celorlalti oaspeti in ochii carora se reflecta ploaia rapida de afara. O rapaiala tropicala seamana cu o ploaie torentiala de vara, doar ca aici ploua de ceva zile deja si lumea era morcovita.
Cand esti calator pe termen lung, importanta cazarii si a conditiilor meteo se diminueaza considerabil. Insa cand esti in vacanta, poate pentru doar 10-14 zile pe an, ponderea lor in experienta totala este uriasa.
De asta primele intrebari primite din partea personalului de la Zilwa au fost legate de zbor: daca ne-a zgaltait sau nu si daca am avut problema la aterizare, ca ei momentan incearca sa faca pace cu un ciclon care bantuie printre insule si se scutura la ei.
Noua ne fusese tare bine in ditamai aeronava A380 operata de Emirates si nici ploaia de la destinatie nu ne deranja deloc. Dar obositi si infometati cam eram.
Ne-a surprins placut invitatia la cina a managerului hotelului – Ravin Unthiah, care era curios tare sa afle informatii despre Romania direct de la sursa. I-am povestit noi ca “sursa” a plecat din tara cam de un an si ca nu mai are informatii la zi, dar poate veni cu o perspectiva comparata.
Timp de vreo doua ore, in jurul unor preparate a la carte pe care nu le credeam posibile, am schimbat impresii si informatii despre Romania, Mauritius si alte tari din Asia in care turismul este important.
Unde se duc in vacanta cei care traiesc in Paradis?
Cand avem placerea sa interactionam cu profesionisti din domeniul turismul ne lovesc si pe noi tot felul de curiozitati, cum ar fi aceasta legata de vacanta lor. Unde se duc ei, cand noi toti tanjim dupa tarile lor?
Ei bine, toti insularii (mai ales cei din statele micute) tanjesc dupa agitatia marilor orase. Bangkok are cel mai mare magnetism dintre toate, dar vin din urma capitale precum Kuala Lumpur datorita accesibilitatii zborurilor, diversitatii oferite si a preturilor scazute.
Dar cum este sa ai biroul la malul marii si sa ai in grija o proprietate cu 214 camere si responsabilitatea sa le umpli tot anul?
“Este cea mai frumoasa provocare, ne spune Ravin Unthiah, pentru ca resort-ul acesta este copilul meu!”
A fost aici de la inceput, s-a implicat inca din stadiul de proiect. Si in timp ce luam cina, la 10 noaptea, continua sa lucreze coordonand echipa care se ocupa de mentenanta plajei.
Zilwa Attitude s-a deschis oaspetilor pentru prima data acum un an si apartine unui lant local care are mai multe hoteluri de 3 si 4 stele. Este amplasat in partea de nord, in Calodyne, unde se spune ca sunt cele mai frumoase plaje si este primul hotel-concept din insula.
Zilwa inseamna in creola (una dintre cele trei limbi din Mauritius) “locuitor al insulei” si exact asta a fost ideea centrala pentru design-ul hotelului: sa creeze o atmosfera rustica, autentica, in care oaspetele sa experimenteze ceva din viata localnicilor.
Pentru acea seara ne-am multumit cu descoperirea camerei noastre.
Privind retrospectiv, putem spune ca decorul a fost cel mai pe gustul nostru, tocmai datorita elementelor rustice: podea cimentata, dus deschis, elemente despartitoare din lemn, lampadarele asemenea, tablourile si inscriptiile de pe fetele de perna cu ghicitori si povete, iar palariile de paie pe care le-am primit cadou sunt acum la Bucuresti, asteptand soarele!
Soare care a intarziat sa apara chiar si in Mauritius! Ploaia si-a mai facut de cap o zi, insa cand a decis sa paraseasca insula, a facut-o cu eleganta pentru intreg sejurul nostru.
Si a iesit exact la timp pentru sarbatoarea zilei nationale a Rep. Mauritius, moment numai bun sa ne informam un pic despre trecutul insulei, nu inainte de a asista la o defilare de costume prin care sa intelegem diversitatea oamenilor de aici.
Un pic de istorie
Credeam ca am descoperit in sfarsit o insula pe care sa nu fi pus niciun portughez piciorul pentru ca toti locuitorii cu care am vorbit i-au mentionat pe olandezi ca fiind primii „cuceritori” ai insulei.
De fapt, primii care au trecut pe aici au fost arabii in Evul Mediu. Insula era nelocuita si asa a gasit-o si primul portughez (de altfel si primul european) care a debarcat aici in 1507.
Deci si in Mauritius tot ei au fost primii! Au numit insula intr-un mod ciudat (Cirne), au pus bazele unei avanpost de trecere si si-au pierdut interesul pentru ea.
Asa au gasit-o olandezii in 1638 cand au pus bazele primei colonii si au numit insula Mauritius. Si din acest moment nimic din cum era Mauritius nu avea sa mai fie la fel. Olandezii au fost intai interesati de exploatarea lemnului de abanos, care se gasea din abundenta aici, prcatic toata insula era o mare padure. Odata cu venirea lor au intodus trestia de zahar (initial pentru obtinerea romului) si o gramada de specii invazive care in cativa zeci de ani au decimat si eradicat cea mai mare parte din fauna locala, inclusiv pe biata pasare fara aripi – Dodo. In 1681 a pierit pe limba ei ultima.
Olandezii nu s-au acomodat cu vremea de aici, cu caldura si cu cicloanele si au abandonat insula in 1710.
La acea vreme francezii erau deja stapanii altor cateva insulite din Oceanul Indian si au preluat si Mauritius, denumind-o Isle de France. O mare parte din dezvoltarea insulei se datoreaza acestei perioade. Francezii au adus sclavi din Madagascar si din Africa sa munceasca la plantatiile de trestie de zahar care intre timp luasera locul padurilor, au construit numeroase cladiri si au demarat procesul de urbanizare.
In 1810 au pierdut controlul insulei in fata englezilor. Noile vremuri au venit cu schimbari economice si sociale importante: abolirea scalviei, aducerea de muncitori indieni, primul ziar local independent.
Tarziu, in 1968, Mauritius a devenit o tara de sine statatoare, castigandu-si independenta.
Secolele anterioare au modelat tara intr-un mod particular si au dus la cateva trasaturi specifice ale locuitorilor sai:
- sunt multiculturali si multietnici, au o puternica comunitate hindusa, alaturi de una africana, una musulmana, una asiatica si una europeana.
- vorbesc si engleza (parte din conditiile obtinerii independentei) si franceza, pe langa limba „populara”, franceza creola.
- sunt printre cei mai deschisi si prietenosi oameni din zona, iar cei mai multi dintre ei au un nivel cel putin decent de trai si educatia gratuita.
Imediat ce a iesit soarele, am putut aprecia la adevarata valoare facilitatile si tentatiile resort-ului.
Spatiile comune curg unele in altele si graviteaza in jurul receptiei in aer liber, spatiului cu jocuri de societate, al barului si al restaurantului principal.
Toate sunt unite de o piscina tip “infinity”, pe doua nivele: unul pentru adulti si unul in care copii au acces. Nu este singura piscina gandita pentru familiile cu copii, cativa metri mai spre stanga este o zona intreaga dedicata lor. Exista chiar si un club cu activitati care sa-i tina ocupati o vreme, organizat intr-un spatiu deosebit: un yacht pe uscat.
Si pentru ca proprietatea este mare, o a treia piscina vine sa completeze colectia.
Iar daca oaspetii se plictisesc de apa dulce a piscinelor sunt poftiti la plaja. In Mauritius plajele sunt publice, dar cazurile in care geografia locului a permis ca tot ce e in jurul lor sa poata fi cumparat sau inchiriat, au facut ca plajele sa devina neoficial private.
Cele doua plaje de la Zilwa sunt dispuse intr-un golf cu apa calma, cu zeci de nuante de albastru. Ca si cum nu era suficient, in golf sunt si doua insule micute care apartin resort-ului. Facand paddling sau luand un caiac de la hotel sunt accesibile imediat. Pe una se organizeaza petreceri tip barbeque, pe cealalta se ofera masaje in aer liber.
Iarasi mi-am ratat sansa de a testa unul, dar m-am consolat vizitand SPA-ul hotelului. Camerele pentru masaje si tratamente sunt foarte simpatic amenajate, iar unele proceduri care implica apa au fost o noutate absoluta in insula. Autoritatile locale nici nu stiau cum sa le certifice!
Cei mai multi oaspeti ai hotelului sunt francezi, englezi si sud-africani, majoritatea cupluri, dar procentrul de familii cu copii este unul semnificativ. Fapt pentru care si tipurile de camere se impart in Junior, cum am avut noi, Family si Privilege.
Zilwa Attitude ne-a oferit o experienta diferita si deabia asteptam sa vedem cu ce vor veni urmatoarele resort-uri pe care partenerii locali TUI ne-au recomandat sa le testam.
Am fi putut profita de o vacanta perfecta inainte sa ne intoarcem acasa, insa nu am putut rezista doar sa facem hop-on hop-off din resort in resort asa ca am inchiriat o masina pentru a explora insula.
Parerea noastra este ca nicio vacanta nu ar trebui petrecuta numai inauntrul zidurilor resort-ului, oricat de fabulos ar fi el. Nici macar in Antalya. Cu atat mai putin sa ajungi pana in cealalta emisfera, intr-o insula ce apartine geografic de Africa si sa nu profiti la maxim de ceea ce are de oferit.
***
Atractiile din partea de nord a insulei
Sa lamurim intai partea de condus! E ok!
Judecand dupa orice standarde, in Mauritius este bine. Desi unora dintre locuitori li se pare ca e dificil, ca drumurile sunt inguste, ca nu toata lumea aprinde farurile noaptea, ca sunt caini si mopede pe toate drumurile, pentru un roman eu zic ca e in regula!
Singurele emotii mi le-au dat autobuzele locale, unica varianta de transport in comun in Mauritius, care cred ca peste tot ca numai ele sunt pe drum.
Biserica rosie
Capul Malheureux este acelasi unde au debarcat englezii, are cea mai dramatica linie de coasta si cateva atractii dichisite precum aceasta bisericuta cu acoperis rosu, amplasata chiar pe malul lagunei.
Duminica, un numar impresionant de credinciosi se aduna la mesa. In timpul saptamanii insa este gol.
Gradina Botanica Pamplemousses
Cele mai multe imagini care promoveaza Mauritius si care nu sunt plaje, au fost facute in aceasta gradina. Este cea mai veche din emisfera sudica, datand din sec. al XVIII-lea.
Aleile marginite de palmieri inalti si lacul cu nuferi adusi din Amazon sunt doua dintre atractiile cele mai fotografiate ale locului.
Testoseniile sale aduse din Seychelles si micuta turma de caprioare (una dintre speciile intoduse de olandezi) completeaza lista alaturi de Le Chateau de Mon Plaisir.
Din pacate prea putin din fauna si flora locului a supravietuit avantului culturilor de trestie de zahar si pe tot parcursul zilelor care au urmat am alergat in toata insula pentru a gasi acele lucuri unice, care se gasesc doar aici. Escapada din Ile aux Aigrettes a fost una dintre ele.
Sate si orase
Nicio vizita in Mauritius nu ar fi completa fara un pic de oras. Zic un pic pentru ca atat se si gaseste. Cum populatia totala este de 1,3 milioane locuitori, avantul urbanistic nu prea exista. In partea de nord a insulei am luat pulsul a doua locuri diferite.
Grand Baie cu strada principala urmand paralel coasta, cu centrul lui micut pentru cumparaturi si petrecut timpul liber si cu plaja centrala ne-a facut sa gustam cu placere aerul autentic din Mauritius.
In capitala Port Louis ne-am izbit intai de trafic.
Coloane lungi de masini, franate de stopuri lenese si politisti cu autoritate. Obiectivul nostru era sa vizitam baracile in care au locuit primii colonisti, azi monument UNESCO. Nu ne-a iesit, ajusensesm un pic dupa 4 pm.
Asa ca ne-am multumit cu o plimbare pe faleza care inca pastreaza unele dintre cele mai vechi constructii coloniale. Unele si-au pastrat functia originala, altele au fost transformate in galerii comericiale si restaurante.
Cativa pasi mai sus am gasit poate cea mai eleganta zona din Port Louis.
Mai devreme sau mai tarziu toti vizitatorii insulei trec pe aici, in special cei pasionati de cumparaturi.
Dincolo de linia falezei orasul se simte diferit, cladirile de birouri alterrneaza cu cele modeste, strazile se ingusteaza si apar pietele si magazinele locale.
Am zis ca revenim zilele urmatoare pentru a vizita baracile si a petrece mai mult timp in capitala. Se insera si avem de mers pana pe costa de est a insulei, catre Flic en Flac.
Informatii si sfaturi utile:
- nu am avut nevoie de viza luata in prealabil, insa pe aeroport ne-au cerut dovada zborului de intoarcere;
- zborul din Europa catre Mauritius dureaza cam 10-12 ore, avantajul fiind ca diferenta de fus orar este de 2-3 ore doar, in functie de tara din care ai zborul;
- indiferent in ce zona a insulei ar fi cazarea, suprafata mica o face accesibila si majoritatea atractiilor pot fi vazuta intr-o saptamana;
- trebuie sa stiti ca, desi Mauritius nu este o destinatie pentru backpackersi, exista optiuni de cazare diverse;
- cele mai poplare zone turistice din Mauritius sunt: Balaclava, Bel Ombre, Belle Mare, Blue Bay, Calodyne, Flic En Flac, Grand Baie, Grand Gaube, Grande Riviere, Le Morne, Mahebourg, Mont Choisy, Pointe Aux Cannoniers, Pointe aux Piments, Port Louis, Poste Lafayette, Riviere des Anguilles, Riviere Du Rempart, St. Felix, Terre Rouge, Trou Aux Biches, Trou d’Eau Douce, Turtle Bay;
- cea mai buna varianta de descoperire a insulei este inchiriatul unei masini pentru cateva zile sau excursiile optionale;
- in Mauritius se circula pe partea stanga, iar soselele sunt destul de inguste
- daca totusi vrei sa mergi cu autobuzul in Mauritius, transportul public acopera majoritatea zonelor populare ale insulei si il poti folosi fara probleme: in fiecare autobuz exista un vanzator de bilete care iti va spune cat trebuie sa platesti pentru distanta pe care o parcurgi.
- daca vrei sa iei un taxi (toate sunt semnalizate in Mauritius), este bine sa stii ca pretul este negociabil;
- exista bancomate si banci aproape peste tot;
- cursul valutar este de 40 rupii pentru 1 EUR. Se practica foarte mult incasarea in euro;
- Romanii nu au nevoie de viza pentru o calatorie de cel mult 90 de zile, insa au nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in Mauritius.
2 Comments