IMG_9119_cover

 

Ne-a convins imaginea unui zimbru, păşind liber prin zăpada moale aşternută în pădure. Textul de deasupra plasa scenă în “Ţinutul Neamţului”, un loc în care fusesem o singură dată, într-o vacanţă din copilărie. Prea demult că să mai fie relevant.
Drumul lung din Bucureşti în Neamţ şi lupta contra timpului care rareori pare să încetinească ne-a făcut să ne gândim de două ori, însă, până la urmă, dorinţa unei escapade din rutia a fost mai puternică. Şi iată-ne aşezaţi pe drumul cu o bandă şi jumătate pe sens, mergând cu prudenţă spre Neamţ.

 

Ce-am vazut?

Unele dintre cele mai frumoase locuri din Moldova stau concentrate pe rază comunei Vânători-Neamţ. Pentru a le descoperi, ne-am dat întâlnire cu alţi amatori de hoinarit, la Hanul Urşilor şi am început să explorăm împrejurimile.

 

De-a lungul Ozanei

Gerul a adunat pe ochiurile de apă neîngheţate o gălăgie de lebede şi rate. Cele din urmă nu au avut încredere în bunele noastre intenţii şi au zburat imediat.
La fel de neîncrezătoare ne-au privit şi câteva înaripate domestice, care îşi găsiseră adăpost într-un hambar.

 

IMG_4847-Edit-2 IMG_8765

 

 

Mănăstirea Sihla şi Peştera Sf. Teodora

Am ajuns aici mergând pe drumul forestier care leagă satul Agapia de mănăstirile Sihăstria şi Secu.
Întâi am intrat în peştera în care, în secolul al XVII-lea a trăit Cuvioasă Teodora. Spaţiu este populat cu obiecte simple, creştine, iar senzaţia degajată este
că cineva încă locuieşte acolo. De aici, drumul printre stânci urcă un pic, apoi se prăbuşeşte abrupt către Mănăstire.

 

Cele două locuri sunt uşor accesibile, deşi se află la 1000 m altitudine în zona stâncoasă a Munţilor Stânişoarei.

IMG_4940 IMG_4975

 

 

Mănăstirea Sihăstria

Istoria recentă a mănăstirii se leagă de părintele Cleopa, despre care am aflat că a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai Neamţului. M-a impresionat puternic
cimitirul situat pe deal, un pic mai sus de mănăstire, remarcabil prin ritmul grafic dat de crucile asemănătoare şi de brazii drepţi care îl înconjoară.

Mănăstirea Sihăstria se află în partea de nord a judeţului Neamţ, la doar 22 km de oraşul Târgu Neamţ, pe şoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei.
Drumul până la ea este deosebit de frumos, mărginit fiind de copaci seculari.

IMG_5001 IMG_5003

 

 

Mănăstirea Neamţ

Impunătoare, masivă şi lipsită de vizitatori în această perioada a anului. Aşa am găsit cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova (sec. al XV-lea).
Un cer acoperit cu o plapumă de nori a creat cardul perfect pentru a-i admira arhitectură şi a ne da deama de dimensiunile ansambului.

Mănăstirea Neamţ este situată în comună Vânători, la 15 km nord-vest de oraşul Târgu Neamţ şi este înconjurată de culmi împădurite, de pe care se deschid panorame spectaculoase.

IMG_5059-Edit IMG_5068 IMG_5072

 

Cetatea Neamţ

Cocoţată sus, pe deal, şi cu o excelenţă panorama asupra împrejurimilor, Cetatea Neamţului nu s-a lăsat uşor cucerită şi a scos un pic sufletul din mine la urcare.

Am apreciat totuşi efortul şi faptul că trebuie să munceşti un pic că să ajugi la ea.
Cetatea Neamţului, a fost una dintre cele mai bine întărite cetăţi din statul medieval moldovenesc şi reprezintă modelul cel mai bine păstrat al unei fortificaţii de piatră de la sfârşitul secolului al XIV-lea, un zid înalt, masiv, întărit cu turnuri la colţuri şi dotat cu drumuri de straja pe interior. Fiecare încăpere deschisă publicului oferă o incursiune în istoria locului, fie prin texte amplasate pe ziduri, fie prin obiecte şi scene reconstruite.

 

La cetate se ajunge uşor, din Târgul Neamţ, cotind la stânga, pe stradă Arcaşului. Programul de vizitare are mici fluctuaţii în funcţie de antimp, dar în mare,
cetatea se poate vizită 6 zile pe săptămâna. Găsiţi aici detalii: https://cetateaneamtului.ro/contact

IMG_5271 IMG_5352-Pano-Edit IMG_5278

 

Casa lui Ion Creangă

O poveste clasică, cu o “şfara cu motocei la capăt”, cu încăperi mici şi obiecte reprezentative pentru satul românesc din vremea copilăriei lui Creangă.
Casă pare mică pe lângă cele nou-construite din jur, însă degajă aer de poveste şi reprezintă o incursiune în copilăria fiecăruia dintre noi.

IMG_5212 IMG_5224 IMG_5242

 

Parcul Natural Vânători-Neamț

Parcul natural Vânători-Neamț a fost înființat în anul 1999 şi apoi a fost declarat arie protejată. Are o suprafaţă impresionantă, de peste 30.000 ha, în care zimbrii
colindă liberi. A fost cel mai aşteptat moment al turei noastre şi se pare că am ajuns chiar la ora la care joacă tinerilor din cireadă era în toi.

Prin parc sunt marcate mai multe trasee turistice pe care le puteţi studia aici.

IMG_5023 IMG_9095

Răsărituri şi apusuri pe dealuri

Aceste două momente din ale zilei sunt o atracţie în sine şi un prilej de a petrece timp alături de hoinări pasionaţi.
Le mulţumim pentru companie şi pentru momentele pe care le-am trăit împreună, prin Neamţ.

 

IMG_4928 IMG_5397-HDR IMG_8840

 

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe