Putina lume se gandeste la Singapore atunci cand spune Asia.
Spre deosebire de tarile din jur, nu te ademeneste cu plaje spectaculoase, nici cu mancaruri exotice si nici cu peisaje incredibile.
Nici macar cu preturi accesibile. In plus, daca intrebi un localnic, iti va spune ca in afara de cumparaturi si restaurante de multe stele nu prea ai ce face aici. I-am crezut si noi pe cuvant si am decis sa stam doar 3 zile, ceea ce ne-a lasat doar o zi intreaga pentru explorat (restul s-au impartit intre administrative, mers la vot si rezervari pentru destinatiile care urmau).
Doar ca acest mic stat ne-a surprins si ne-a demonstrat ca are destule de oferit cat sa merite cateva zile bune. Si nici nu e obligatoriu sa spargeti pusculita.
Asa ca, fara alte introduceri, va propunem un scurt ghid de petrecut o zi in Singapore, in functie de buget si interese.
Inainte de a iesi pe usa
Primul lucru pe care il remarci cand ajungi aici este combinatia de caldura si umiditate. Orasul are o clima care nu variaza decat cateva grade in jurul valorii de 30, fie zi, fie noapte, sezon uscat sau sezon ploios. Umiditatea face lucrurile si mai complicate pentru ca, desi nu pare foarte cald, se simte innabusitor. Asa ca e bine sa incepeti turul cat mai devreme.
Inainte de a parasi hotelul, tineti cont ca guvernul a decis, datorita conditiilor climatice, ca nu taxeaza curentul electric folosit pentru aerul conditionat. Asa ca localnicii sunt liberi sa exagereze.
Desi pare contraituitiv, luati o o bluza cu maneci sau un sal in rucsac, alaturi de cremele de soare, tantari si apa din belsug, tipice unei plimbari la tropice, intrucat oriunde veti intra in spatiu inchis, de la metrou la restaurant, e frig si curent. Nu pica tocmai bine cand hainele de pe tine sunt fleasca si veti vrea sa va acoperiti. Astfel echipati e timpul sa o luati din loc.
Aveti incredere in metrou si in transportul public.
In Singapore totul este la standarde de varf si puteti lasa grijile tipice altor tari asiatice deoparte. Transportul in comun, mancarea de pe strada, apa de la robinet, sunt toate ok si se pot folosi fara emotii.
Dimineata
Intre 7 si 9 este ora de varf.
Veti vrea sa evitati acest moment cand toate drumurile sunt aglomerate.
Asa ca cel mai bine este sa incepeti calatoria la prima ora. Pana in 7:45 dimineata metroul este gratis si e ceva mai racoare afara.
Din pacate nu multe lucruri sunt deschise la acea ora, si cea mai buna optiune este un spatiu public, cum ar fi o gradina botanica.
>Gradina botanica din Singapore
E impresionanta si se deschide la 5 dimineata.
Intrarea e gratuita si puteti admira in liniste florile si padurea tropicala. Proiectul acestei gradini a inceput in 1822, la initiativa lui Sir Stamford Raffles, fondatorul statului Singapore modern.
Mai multe gradini tematice – la unele, cum este cea cu orhidee, se plateste 5 SGD intrarea – programe de cunoastere sau tururi ghidate. Daca doriti sa filmati sau sa fotografiati profesionist, trebuie sa completati o cerere in acest sens.
Despre cum sa ajungeti in Gradina Botanica gasiti aici.
E amplasata central, aprope de Orchard Road, asa ca nu este deloc complicat.
>Marina Bay
Alternativa este sa va indreptati spre Marina Bay si sa faceti o plimbare printre cladirile si gradinile de aici cu o cafea in mana.
E linistitor si relaxant, ideal pentru o prima intalnire cu orasul, desi veti vrea sa reveniti aici si dupa lasarea intunericului.
Pe la 9 orasul se trezeste si deja optiunile se inmultesc.
>Sentosa, o insula pentru intreaga familie
Pentru o familie cu copii, nu e loc care sa rivalizeze cu Sentosa, mica insula din sud.
Nu are mai mult de 5 kilometri patrati, dar se prezinta sub forma unui imens parc de distractii. Puteti pierde aici 2 zile fara sa va repetati si e posibil sa nu-i desprindeti pe cei mici prea usor.
Exista parcuri acvatice, rezervatie de pasari si insecte, circuite pentru diverse sporturi (mai mult sau mai putin) extreme, un muzeu si efecte de “tromp l’oeil” si un parc tematic Universal Pictures unde poti sa vezi personajele din filme in marime naturala.
E insa destul de piperat, va lasam aici preturile, asa ca cel mai bine optati pentru un card de o zi la 79 de dolari singaporezi/adult si 69 pentru copil, cu acces la toate cele 20 de atractii.
Insula se lauda si cu cateva plaje, dar nu mergeti aici pentru asta decat daca va incanta sa faceti baie in timp ce 1500 de vapoare se perinda (nu foarte) in larg.
Zona din preajma Singapore-ului este una dintre cele mai aglomerate rute maritime de pe glob.
In lipsa celor mici sau a unui buget mai larg, Sentosa nu ni s-a parut a fi cea mai buna alegere. Desigur, costa doar 4 SGD accesul pe insula (adica doar biletul de tren, fara sa includa intrarea la vreuna din atractii), dar exista alternative mai tentante, cum ar fi urmatoarele zone cu arome internationale.
>Cartierele etnice
Singapore se lauda cu un China Town, o Little India si un cartier musulman.
Merita vizitate, in primul rand pentru chilipiruri si suveniruri, dar daca alegeti China Town, nu ratati Templul Dintelui. Contine una din multele moaste ce se presupune ca au apartinut lui Buddha.
Miezul zilei
Sunt sanse ca pana in miezul zilei sa incepeti sa simtiti caldura, asa ca e bine sa va ascundeti pentru cateva ore la racoare.
Va puteti indrepta spre Orchard Road, cea mai vestita strada de cumparaturi din oras.
Din prima clipa veti remarca toate marcile pamantului, de la Luis Vuiton si Vertu pana la H&M, cum incearca sa va ademeneasca cu reduceri indiferent de zi si perioada din an. Tineti cont ca, spre deosebire de multe alte orase din Asia, aici totul este original si preturile pe masura (doar electronicele sunt ceva mai ieftine decat in alte locuri).
Chiar daca bugetul nu permite, nu sunt multe locuri in lume unde puteti admira tot ce v-ati putea dori in materie de cumparaturi atat de grupat.
In plus, puteti sa o faceti confortabil, la racoare, si sa luati si pranzul. Tentatiile sunt multiple, de la kebap si mancare traditionala pana la restaurante cu stele Michelin.
>Raffles Place
Daca nu va tenteaza cumparaturile de niciun fel, indreptati-va spre Raffles Place, aflat chiar in centru.
Puteti sa admirati cladirile ramase in picioare din perioada coloniala, cu arhitectura lor tipic britanica, iar daca sunteti curiosi cum arata pe vremuri Singapore, dati o tura prin holul hotelului Fullerton.
E gratis si veti gasi aici o expozitie de poze reprezentative.
Printre cladiri sunt cateva exemple de arta moderna, sub forma unor sculpturi (sau instalatii) creative.
Iar pentru pranz, la 500 de metri spre est in Market Street, veti gasi un centru care grupeaza mai multe restaurante cu mancare traditionala asiatica.
Majoritatea sunt imprumutate de la tarile din jur, dar daca vreti sa incercati ceva original Singaporez recomandam curry de pui cu orez (un amic japonez s-a jurat ca e asa bun ca ii duce dorul cand pleaca acasa), laksa singaporeza (o reteta malaieziana de supa cu taitei si lapte de cocos, dar adaptata de localnici si plina ingrediente exotice pe care nici macar nu le pot traduce in romana) sau prajitura de morcovi (care culmea, nu contine niciun morcov, ci ridiche chinezeasca; e delicioasa si in varianta neagra cu soia si in cea alba cu mai mult ou).
Seara
Indiferent unde v-ati petrecut ziua, dupa-masa si seara ar trebui rezervate pentru o zona speciala.
>Marina Bay si Gardens By The Bay
Sunt cele mai vestite zone din oras si merita vazute atat pe zi cat si pe intuneric.
Gradinile nu sunt imense, dar cand le veti vedea profilul veti vrea sa le admirati indeaproape si sa petreceti mult timp aici.
La fel si cladirea de langa, Marina Bay Sands Hotel. Daca n-aveti rau de inaltime merita urcat in gradinile din varf (costa $20) dar, din pacate, nu veti putea vedea sau testa vestita piscina rezervata exclusiv clientilor.
Pentru o distractie gratis, intrati in mall-ul de langa, Shoppes Mall, unde va puteti plimba cu barca pe raul din subsol.
Tot de aici incepe cea mai simpla cale de acces catre Gardens by the Bay, pasarela care trece prin hotel in dreptul etajului 4. Nu se poate accesa din hotel, credeti-ne, am incercat timp de 30 de minute.
Odata ajunsi in gradini, veti fi tentati sa urcati pe pasarela de sus (mai bine pe lumina pentru ca dupa lasarea intunericului se face coada), sa vizitati serele futuristice cu gradini tropicale si cea mai mare cascada indoor din lume, sau pur si simplu sa va plimbati fara scop precis admirand florile si pasarile colorate.
Cu putin noroc puteti da chiar nas in nas cu o familie de vidre, soparlite cu cap rosu extrem de simpatice sau cu testoase la barfa.
Si cand v-ati plictisit de plimbare, aplicati sprayul de tintari si luati un loc la inaltime, pe unul din dealuri, si admirati cum apune soarele peste oras si Marina Bay Sands.
Dupa lasarea intunericului
In jurul orei 8 intreaga zona se transforma intr-o mare scena de spectacol cu lumini si sunete.
Asa ca nu strica sa stati in gradina pentru a va bucura de sclipirile multicolore ale giganticilor pomi artificiali. De la nivelul solului, noi ne-am simtit ca intr-un desen animat in care personajele principale s-au miscorat si plantele au crescut in jur, insa cea mai buna imagine de ansamblu este de pe pasarela care leaga hotelul de gradina.
Apoi, sa va indreptati spre Marina Bay pentru proiectile pe perdeaua de apa din fata hotelului. Pentru proiectii, cel mai bine va asezati pe faleza din fata Shoppes Mall (sunt trepte ca un amfiteatru), iar pentru o panorama a hotelului inconjurat de lasere si jocuri de lumini, pozitia cea mai buna este vis-a-vis de golf, in Merlion Park, la vreo 20 de minute de mers pe jos pe faleza.
Iar daca ati ratat vreun show nu va nelinistiti!
Cele din gradina au loc de doua ori pe seara, la 19:45 si 20:45, in timp ce cele din Marina Bay la 20:00, 21:30 si in weekend si la 23:00.
Cel mai romantic mod de a incheia ziua este un tur cu The Flyer.
O copie ceva mai mare a London Eye, ofera optiunea de a lua cina sau servi o bautura fina in timp ce esti ridicat pe nesimtite la 165 de metri deasupra orasului. Accesul e destul de piperat, peste 30 de dolari, fara cina sau cocktailuri, dar macar, la astfel de preturi, nu e niciodata coada.
Ca alternativa, puteti reveni in oras, si sa cautati unul dintre cluburile si cinematografele pentru care orasul este faimos. Sau sa va rataciti pe strazi ca noi si sa testati delicatesele culinare din toate colturile Asiei.
Asa am descoperit mancarea coreeana care vine pe tava inca fierbinte si se frige sub ochii tai, gogosile delicioase de la Krispy Kream – fara egal, trebuie sa le incercati! – si tot felul de fructe de carepoate n-ati auzi.
Iar berea locala, Tiger, e ideala pentru incheiat o zi calduroasa si stat la taclale.
In loc de concluzie
Una peste alta, chiar si pe fuga si urmand traseul batut si recomandat, am descoperit ca Singapore are mai multe de oferit decat fusesem lasati sa credem.
Nu am avut prea mult timp sa ne ratacim pe stradute mai putin umblate, desi suntem convinsi ca ar fi meritat, si nici macar atractiilor recunoscute nu am putut sa le alocam atentia cuvenita. Un lucru insa e cert, mitul care spune ca 24 de ore sunt suficiente pentru a vedea orasul, cade din start.
Suntem siguri ca am avea ce face fara sa ne plictisim macar 5 zile, daca nu chiar o saptamana.
Si pentru ca jocurile de foc, lumini si sunet sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut pana acum si instalatiile de Craciun erau in curs de instalare peste tot, nu ne-am putut abtine sa nu ne gandim cum ar arata orasul in noaptea dintre ani.
Pe noi ne va prinde departe, dar am adaugat la bucket list un Revelion in Singapore, ocazie cu care vom veni cu lectia invatata si timp mai mult la dispozitie.
— Daca nu ati planificat inca ce faceti in noaptea dintre ani, va las un link catre cateva oferte pregatite de colegii de la TUI TravelCenter: https://www.tui-travelcenter.ro/revelion-singapore-kuala-lumpur/
Mai multe imagini din Singapore: