Ne-am dedicat această vacanță explorării lumii arabe și am început cu o destinație puțin cunoscută în România, dar de care cu siguranță veți auzi în anii următori: Ras Al Khaimah.

 

Imaginați-vă aceste ingrediente puse la un loc: vreme caldă când la noi este frig, mangrove, deșert și munți cu totul diferiți de ai noștri, plaje curate, mare, liniște și o doză serioasă de autenticitate culturală.

 

Am făcut un sondaj în cercul nostru de prieteni pentru a vedea cât de cunoscut este Ras Al Khaimah în rândul unor oameni care au profilul potrivit. Rezultatul? 70% dintre ei au răspuns negativ. E de înțeles, pentru că Dubai eclipsează cam tot ce este în jur, însă noi am fost determinați ca în această călătorie să vedem ce se mai poate face în Emirate în afară de shopping și plajă. Am găsi o grămadă de atracții pe care le-am structurat sub formă unui (mini) ghid turistic.

 

Cuprins:

 

Localizare și cum ajungi în Ras Al Khaimah?

 

Ras Al Khaimah înseamnă “vârful cortului” și este cel mai nordic dintre cele 7 emirate care alcătuiesc, de la începutul anilor ’70, Emiratele Arabe Unite.

Deși ocupă puțin peste 2% din suprafața întregii țări, are cel mai divers și aventuros teritoriu prin comparație cu emiratele vecine.

Ne-am început călătoria cu o peripeție, așa că atenție pe ce aeroport aterizați în Dubai! Sunt două și, pentru că noi am zburat cu WizzAir, am aterizat pe cel din sud (Al Maktoum), ceea ce a adăugat 50 de km și aproximativ 40 EUR în plus până la aeroportul din nord (Dubai International Airport) de unde aveam transferul către Ras Al Khaimah.


FlyDubai și Emirates zboară direct și ajung pe Aeroportul Internațional din Dubai (DBX) în mai puțin de 5h, așa că opțiunile acestea sunt mai potrivite.

 

Sursa harta: https://en.rasalkhaimah.ae/

Transferul către Ras Al Khaimah

 

De regulă, dacă optați pentru un pachet de servicii oferit de o agenție de turism, transferul va fi inclus și nu va trebui să vă bateți capul cu nimic în cele 45 minute cât durează. Dacă ați prins însă week-endul în Emirate (vineri și sâmbătă) este posibil ca traficul să lungească un pic acest timp. Altfel, hotelul la care vă cazați poate oferi contra-cost și acest serviciu, la fel ca și orice altă firma de transfer.

 

Iar dacă nici varianta aceasta nu vă mulțumește, există un shuttle oferit de Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, care pleacă din fața aeroportului. Orarul transferurilor, prețul și hotelurile deservite de acest shuttle se găsesc pe siteul https://www.rakshuttle.com/

Am încercat varianta asta și am constatat că în aeroport nimeni nu știe de el. Până la urmă, ca să îl găsim și să ne găsească, am sunat la numărul de pe rezervare și ne-am sms-uit cu șoferul dându-ne întâlnire la Costa Cafe, în interiorul Aeroportului din Dubai. Se pare că acesta este meeting point-ul neoficial.

 

Opțiuni de cazare în Ras Al Khaimah

 

RAK oferă câteva tipuri de cazări, în zona de plajă, în oraș, la munte, pe grupul de insule artificiale Al Marjan sau în deșert. Vorbim aici de hoteluri și resorturi de lux, hoteluri decente, nespectaculoase, cazări la cort tradițional în deșert sau opțiunea de a campa pe cont propriu sus, pe munte.

 

Trebuie să vă spun că termenul “afordable luxury” este cel care caracterizează hotelurile de aici. Fiind o destinație emergentă, raportul dintre calitate și preț este mai bun decât în Dubai.


Noi am stat la primul hotel construit în RAK, care se numește OYO 141 Ras Al Khaimah Hotel. Decent, nimic în neregulă, nimic spectaculos. Căci spectaculosul începe în zona de plaje, pe insula artificială Al Marjan, la Hilton, Rixos Bab Al Bahr sau Marjan Island Resort & Spa și face apoi un hop până în deșert la extravagantul Ritz-Carlton.

Prețurile variază semnificativ, de la câțiva zeci de Euro/noapte la sute și chiar mii. Câteva exemple aici.

 

Top atracții în Ras al Khaimah

 

RAK este o destinație în care merită combinată relaxarea cu explorarea, dar pentru asta e necesară închirierea unei mașini. Alternativa o reprezintă sistemul local de taxiuri (mult mai costisitoare) sau un tur ghidat. Distanțele sunt măricele, iar infrastructura excelentă, cel puțin pe unde am ajuns noi.

 

1. La munte, pe Jebel Jais

 

În Ras Al Khaimah se află Jebel Jais, cel mai înalt munte din țară (puțin peste 1900 m), care marcheză și granița cu Oman. Pentru noi asta a fost atracția de top din mai multe considerente:

  • Jebel Jais face parte din lanțul Hajar, care continuă în Oman – unde urma să ajungem după vizita în Emirate. Arată cu totul diferit de munții noștri, sunt arizi, în culoarea pudrei de cacao și sfărmâcioși;

 

 

  • oferă niște panorame incredibile asupra drumului în ace de păr și a văilor adânci. Mai mult, cu această deschidere în față, se poate campa pe cont propriu, obicei pe care localnicii îl păstrează și de care se bucură atât iarna, cât și vara;

 

 

  • are cea mai lungă tiroliană din lume, care îți scoate inima din piept și îți descarcă toată adrenalina. Cum vă sună o coborâre de la 1,680 m (de unde vezi marea), cu o viteză de până la 150 km/h, timp de 2-3 minute, și aterizare pe o platforma suspendată în chingi, între doi munți?

 

 

Găsiți toate detaliile aici: https://jebeljais.ae/worlds-longest-zipline/

Copyright: Ras Al Khaimah Tourism Development Authority

 

2. Aproape de natură

Ras Al Khaimah are o arie mlăștinoasă, faimoasă pentru păsări, multe specii asiatice și europene iernând în zonă.

 

 

3. Forturi și clădiri abandonate

La Dhayah Fort am ajuns foarte de dimineață, ca să nu ne prindă căldura în timp ce urcăm cele peste 200 de trepte.

Din fort nu a mai rămas mare lucru, însă este un simbol puternic al rezistenței locale împotriva englezilor care, în 1819, au măturat coasta Golfului Persic până în Dubai-ul de azi. În plus este singurul fort amplasat strategic pe un deal de pe întreg teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

 

 

Soarele răsare târziu de după munte și luminează “livada” de la baza sa, însă îmi imaginez că după-amiază, din acest fort se vede unul dintre cele mai frumoase apusuri din Ras Al Khaimah.

 

O poveste diferită are orașul-fantomă Al Jazirah Al Hamra. Înainte de anii ’60, anii în care a început exploatarea zăcămintelor de petrol, localnicii erau faimoși pentru abilitățile de scufundători în căutare de perle și de negustori, pentru valorificarea lor. În decurs de numai câțiva ani, cei aproximativ 4,000 de locuitori au plecat, mizând pe o viață mai prospere în Abu Dhabi, abandonandu-și complet satul.

 

 

Acesta a fost păstrat în mare parte la fel, ajutat de clima deșertică. În prezent, unele case se reconstruiesc, nu îmi este clar dacă pentru a le transforma într-un fel fel de muzeu sau pentru că orașul se extinde.

 

4. Sporturi de apă și insule “man made”

Aici suntem deficitari și nu putem emite păreri proprii, doar că ansamblul de insule nou construite – Al Marjan este zona cu cele mai frumoase plaje, resorturi de lux și experiențe acvatice inedite. Sunt patru insule, în formă de coral (Breeze Island, Treasure Island, Dream Island și View Island) ce înaintează în largul Golfului Persic 4,5 km. Insulele sunt încă în dezvoltare, mai este loc de multe facilități și spații rezidențiale sau cluburi de lux. ➡ http://almarjanisland.com/

 

Copyright: Ras Al Khaimah Tourism Development Authority

 

5. Atracții în deșert

Când ai fost și în deșertul Wadi Rum și în Erg Chabi (Sahara), în Maroc…ți se pare că, sub presiunea timpului, încă o experiență similară poate fi “sacrificată” de dragul altora noi. În RAK nu am ajuns în deșert, la Bedouin Oasis Camp de exemplu, unde am fi putut petrece o noapte într-un cort autentic și simți un pic gustul vieții localnicilor de odinioară: plimbari pe cămile, mâncare tradițională, spectacol cu șoimi și stat pur și simplu la discuții.

 

 

 

 

6. Orașul nou (faleza și opțiuni de shopping)

 

Turul nostru prin Ras Al Khaimah s-a încheiat cu o plimbare pe faleza nou construită a orașului. RAK se schimbă rapid. Se dezvoltă, crește, nu mai încape în vechea cartografie. Mangrovele sunt mărginite de primele clădiri înalte și de centerele comerciale nou-nouțe, iar multe zone sunt încă în șantier.

 

 

Am apucat să ne facem o părere de ansamblu asupra diversității și contrastului dintre lumea veche arabă, cu străzi flancate de magazinașe specializate la parter și spații de locuit la etaj, cu localnici stând de vorbă  la umbră și noile zone urbane aranjate, irigate din abundență, cu iarbă îngrijită și spații de plimbare elegante.

 


Le unește infrastructura excelentă, traficul greu de la orele de vârf și diversitatea etnică. Am avut ocazia să vorbim cu un singur localnic, în rest ne-am întreținut doar cu oameni din Pakistan, India, Africa și Asia “îndepărtată”, cum numesc arabii sud-estul continentului.

De altfel, din 10 milioane de oameni, doar 2 sunt localnici. Cetățenia vine cu extrem de multe privilegii în EAU, fapt pentru care nici nu se acordă imigranților, chiar dacă au muncit aici două generații.

 

Top 5 motive pentru un sejur în Ras Al Khaimah

 

Înainte să ne încheim turul am conchis, împreună cu singurul arab întâlnit, care sunt motivele principale pentru o vacanță în Ras Al Khaimah:

 

1️⃣ relaxare, mixul de soare și mare; RAK este mai puțin “construit” decât vecinul său de la sud, astfel încât, dacă vă atrage ideea unei vacanțe arabe, dar nu sunteți fanul unui oraș mare, Ras Al Khaimah ar putea fi o alegere potrivită;

 

2️⃣ shopping, zice el. Noi nu am testat, așa că îl credem pe cuvânt;

 

3️⃣ orașul vechi, pentru o experiență autentică și o privire către modul tradițional de viață al localnicilor;


4️⃣ activități montane, având în centru muntele Jebel Jais, cu zipline-ul sau și locurile de campare;

 

5️⃣ și nu în ultimul rând, prețurile, sensibil mai mici decât în Dubai. “Accessible luxury”, ne spune partenerul nostru de discuție. După ce am vizitat ambele destinații, putem confirma că, într-adevăr, raportul calitate-preț la servicii este mai avantajos în RAK.

 

Bine de știut pentru planificarea unei vacanțe în Ras Al Khaimah

 

👗 Haine

Vorbim aici de un emirat arab, astfel încât este important să știți câteva lucruri înainte de plecare. Hotelurile și resorturile sunt foarte “europenizate” în ceea ce privește codul vestimentar. Merge aproape orice ținută. În locurile publice însă, modestia vestimentară este apreciată și astfel evitați privirile iscoditoare și sprâncenele încruntate. Modest înseamnă umeri și genunchi acoperiți, iar în moschei, “uniforma” ideală este compusă din haine lungi și largi și o eșarfă pe cap pentru doamne.

 

🌞 Vreme

E frig! Peste tot in interior este frig rău! Aerul condiționat pare cel mai bun prieten al omului aici, chiar dacă afară este plăcut și nu ar fi cazul de un asemenea exercițiu de criogenie. Recomand un cardigan și o eșarfă.

 

În Ras al Khaimah plouă rar, între decembrie și februarie. Acum câțiva ani au avut sus, în munți, un pic de zăpadă. A fost eveniment național, s-a creat un mare ambuteiaj, pentru că oamenii s-au pus pe drum din Dubai, din Abu Dhabi și alte emirate ca să vadă minunea.

 

Noi am fost în ianuarie și pot să spun cu mâna pe inimă că am prins cea mai bună vreme, 25-26 de grade la plajă și 12-15 sus, în munți.

Primăvara este ideal de vizitat această destinație, când temperaturile se stabilizează în jurul a 27 de grade, ziua se mai mărește un pic și cerul se prezintă albastru și clar. Vara însă, este o provocare cu temperaturi ce pot sări deseori de 45 de grade. Noroc cu munții!

 

📱 Telefonie

La acest capitol, eu sunt pățită, ajungând la niște recorduri absurde între puținii MB consumați și mulții, foarte mulți EURO plătiți către firma de telefonie. Deci nu recomand roamingul sub nicio formă.

Mai mult, în Emirate nu merge gratuit nici telefonia prin platforme de genul WhatsApp sau Skype. Acest serviciu se poate debloca contra-cost.

 

Recomandarea mea se îndreaptă către cumpărarea unei cartele locale. Sunt diverse pachete de servicii la providerii de telefonie mobilă localizați în aeroport. Noi am ales o cartelă valabilă două săptămâni, cu 40 de minute de convorbiri locale și 700 MB incluși. A costat 107 AED (25 EUR).

 

💰 Bani

Moneda locală este dirham-ul (AED). 1 EUR este acum – ianuarie 2019 – 4,2 dirham (AED)

 

🍸 Alcool

Consumul de băuturi alcoolice în public este strict interzis, sub pedeapsa cu amendă și chiar închisoare. Există însă baruri și restaurante licențiate, în care turiștii pot consuma alcool. Trebuie doar să întrebați. Țigările electronice sunt ilegale și este posibil să fie confiscate la intrarea în țară. Evident, au zero toleranță pentru orice implică droguri.

 

📷 Fotografia

Nici cu fotografiatul nu e chiar relaxare, căci sunt restricții legate de anumite clădiri strategice, ca să nu mai vorbesc de pozatul oamenilor, care, fără acordul lor, este de evitat.

Dacă vreți mai multe informații despre restricțiile și sensibilitățile legate de fotografie și de postarile din social media, citiți acest articol: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/united-arab-emirates/local-laws-and-customs

 

⚠ Siguranța

EAU sunt, în momentul de față, în top 5 cele mai sigure țări din lume, alături de Oman, Finlanda, Islanda și Hong Kong. Puteți consulta lista aici: https://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/safest-countries-în-the-world/

 

🛂 Viza

Românii pot călători în Emiratele Arabe Unite numai cu pașaportul simplu, care trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului și pot sta până la 90 de zile, într-un interval de 180. Mai multe detalii: https://www.mae.ro/travel-conditions/3693


Ras Al Khaimah este o destinație emergentă, în curs de a deveni foarte populară în rândul celor care caută o combinație de soare, mâncare bună și variată, aventură și relaxare într-o zonă (încă) puțin aglomerată și la un preț accesibil. Am găsit multe informații bine structurate pe siteul oficial – https://en.rasalkhaimah.ae/ și ne-am inspirat în alegerea punctelor de interes potrivite nouă. Nu ne-a ajuns timpul să testăm și să vedem mai multe pentru că am fost pe fugă, dar o vacanță de 7 zile în Ras Al Khaimah sună tare bine!

 

Cat costă un sejur în Ras Al Khaimah?

Am selectat câteva exemple de prețuri la pachetele turistice de Ras Al Khaimah, la un hotel sinonim cu o vacanță relaxantă.

 

Plecare 27 martie 2019:

🏨 Hotel DoubleTree by Hilton Ras Al Khaimah 4*, de la 779 €/per., transport cu avionul, cazare în cameră dublă;

P.S. Dacă destinația vă face cu ochiul, colegii de la DERTOUR vă stau la dispoziție pentru a contura împreună vacanța perfectă în Ras Al Khaimah. Iar dacă aveți întrebări pentru noi, aici ne găsiți!

 

 

Ianuarie 2019

Comentarii

Citeste mai departe