Piata Catedralei in orele toride
Aprilie este o luna de primvara si in Havana. Cu temperaturi moderate de 27-28 de grade Celsius, care la orele amiezii, pe stradutele pavate cu piatra si intre zidurile cladirilor se simt de doua ori mai multe.
Stradutele sunt inguste tocmai pentru a primi cat mai multa umbra de la casele ce le flancheaza. Fac o treaba decenta, insa in piete…ei, aici este alta poveste.
Nu ai unde sa te ascunzi!
Cele mai importante cladiri din oras te incercuiesc ca intr-o hora torida si iti arunca in fata cate o catedrala, in acest caz…asimetrica.
Intai nu am stiut daca din cauza caldurii vad inegale turlele bisericii inchinata Fecioarei Maria sau chiar asa sunt ele.
M-am mai uitat o data inainte sa deschid gura si sa spun o prostie! Tot asimetrice mi s-au parut: una mai groasa, una mai subtire, una mai inalta, alta mai scunda.
Inainte sa formulez totusi intrebarea, Yuly mi-o ia inainte si imi spune, ca sunt mai multe explicatii pentru aceasta asimetrie: se spune ca cea mai pripernicita turla fie nu a incaput in partea stanga si cubanezii, inventivi, au facut-o mai mica, fie ca nu a mai ajuns materialul.
Nici stilul baroc colonial in care a fost ridicata Catedrala in 1727 nu este doar un simplu baroc. Este un baroc cubanez pentru ca in structura pietrei de la fatada se vad urmele cochiliilor de vietati marine!
Aici se pare ca s-au odihnit ramasitele lui Columb pentru mai multi ani, dupa ce au fost transferate din La Espanola.
Intr-una din zilele in care am ajuns in aceasta piata, grabindu-ma catre umbra, am nimerit la brat cu dansatorul de flamenco, care priveste zi de zi tolerant si nemiscat turistii din Piata Catedralei.
A doua zi, din spatele coloanelor, m-a insfacat o alta personalitate a locului, de data asta cat se poate de vie si alerta: o reprezentanta a religiei santeria.
Stiti ca in Cuba, religia este un subiect lax si permisiv. Dupa multe secole in care santeria a fost mascata de crestinism, dar practicata intens, acum este o optiune a multor persoane. Pentru a putea accede la ritualul de initiere trebuie sa treci printr-un proces de purificare ce presupune, printre altele, sa porti timp de un an numai haine albe. Apoi, in cadrul unui proces cu sacrificii de animale, cantec si dans ritualic, se face trecerea.
Dar, doamna aceasta machiata intens, cu gene false si unghii cat o sulita, nu vroia adepti noi, ci doar un pesos pentru a face o poza impreuna. Iata ce a iesit, foarte turistic, stiu, si nici trabucul nu il tin bine.
A ramas pe alta data sa invat cum se face!
Am rezista insa eroic incercarilor doamnelor vecine, de varsta a treia spre a patra, cu parul permanent, decorat cu flori mari si buzele deformate de la trabuce de a face “a nais picciur”impreuna.
Prinsesem din zbor un zvon de la Iuli cum ca suntem aprope de un loc minunat, cu ciocolata cubaneza autentice, asa ca ne-am indreptat brusc inviorati catre acolo.
➡ Gasiti aici cateva activitati care nu trebuie ratate in Havana:
Pe unde am mai ajuns, ce am vazut si ce am experimentat in Cuba:
- o vizita la crescatoria de crocodili din Guama;
- “elefantii” din mogote;
- o vizita in Vinales, patria trabucurilor;
- manierea inedita de recladire a unei localitati – Las Terrazas;
- Si, se puede! Unde? In Trinidad;
- prin muntii Cubei – Topes de Collantes;
- povesti cu personalitati si locuri deosebite din Havana;
- Cuba vazuta de noi, pe scurt.
— Pentru a vizita Cuba, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale, pe care le puteti consulta aici.
Se pot personaliza dupa dorintele vostre!