Cele mai multe dintre imaginile aeriene folosite pentru promovarea insulei Mauritius sunt de fapt facute aici, in Ile aux Cerfs.
Nu mai sunt demult cerbi si caprioare dupa cum ii spune numele, insa in aceasta insulita s-au ingramadit unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, intr-o laguna cu ape turcoaz, marginita de paduri de pini si mangrove.
Pentru a vedea Ile aux Cerfs a trebuit sa ne mutam pe partea exact opusa a Mauritiusului, pe coasta de est. Drumul care strabate insula are vreo 40 de kilometri si trece prin orase pestrite, taie campuri de trestie de zahar si se ascunde pe sub lungi tunele create de coroanele copacilor. E bun, mai bine semnalizat (sau poate ne-am obisnuit noi intre timp), dar destul de serpuitor si nu chiar pustiu. Asa ca ne-a luat vreo ora si putin sa ajungem la destinatie, fara a ne rataci nici macar o data.
Partea asta de Mauritius este faimoasa pentru ca, istoric, aici au debarcat olandezii, dar mai ales pentru insulitele care ii marginesc costa, cum ar fi ILE AUX AIGRETTES (rezervatie naturala) si ILE DES DEUX COCOS (privata, numai buna pentru relaxare).
Dar cea cere iese in fata si se distanteaza prin suprafata considerabila (aproape 80 de hectare) si atractii este ILE AUX CERFS.
Majoritatea turistilor nu rateaza macar o zi petrecuta aici, chit ca vin doar sa se relaxeze. Sunt totusi putini cei care rezista tentatiilor sporturilor de apa, iar in Ile aux Cerfs se pare ca s-au adunat toate. Apele din preajma insulei adapostesc un recif viu, ideal pentru snorkeling, in larg se practica parasailing-ul, iar la mal vin si pleaca tot felul de ambarcatiuni, de la nave de „pirati” la cele tip catamaran.
Ca si experienta vizuala de top este zborul cu elicopterul pentru a admira panorama si a face acele poze aeriene incredibile.
Ce-am vazut in Ile aux Cerfs
Fiind oaspetii hotelului Ambre, transferul cu barca si accesul pe Ile aux Cerfs a venit la pachet. De mare ajutor buburza de Citroen C1 pentru ca altfel ar fi trebuit sa luam taxi-ul pana la debarcaderul privat, situat in cadrul hotelului Touessrok. Distantele sunt mici, drumurile inguste, dar putin circulate, astfel incat condusul de-a lungul coastei este o placere.
Barca de transfer tocmai ce plecase cand am ajuns noi, asa ca aveam de asteptat inca o jumatate de ora. Noi si cu un tanar localnic, ocazie numai buna de stat la povesti.
Am aflat de la el ca viata e frumoasa pe insula, dar se schimba rapid. Mauritius se modernizeaza pe zi ce trece si unii localnici, obisnuiti cu un stil de viata mai simplu si linistit, se adapteaza mai greu. Nu ca avantajele nu ar fi evidente, dar odata cu facilitatile noi vin si niste facturi de plata mai mari. Cu toate astea, el personal nu ar parasi insula ca sa traiasca in alta parte si se considera norocos. Din ce am vazut in ultima saptamana, nu ne e greu sa intelegem de ce.
Ne-am imbarcat pentru a cobora la a doua „statie”, adica la plaja. Ce sa facem, ca stare nu aveam sa lenevim, nici foame nu ne era pentru a testa preparatele unuia dintre restaurantele de pe insula si nici de shopping in mica piata improvizata nu ne ardea?
Am decis sa dam un tur insulei pe jos, socotind din ochi ca nu avem nevoie foarte mult timp pentru a ocoli terenul de golf ce parea ca o ocupa in intregime.
Nu am gresit cu terenul, pentru ca Ile aux Cerf ii dedica peste 70% din suprafata si a trebuit intr-adevar sa-l inconjuram. Aveam sa aflam ulterior ca este unul dintre cel mai bine cotate din lume. Nu stiu daca modul in care e gandit circuitul ii da acest scor, dar privelistea care iti taie rasuflarea si vecinanatea cu plajele si marea sigur cantaresc greu. Iar pentru un plus de stil poti sa vii cu propriul catamaran, sa-l ancorezi mai in larg si apoi sa-ti exerseaza maiestria pe terenul verde, impecabil intretinut.
Dand ocol insulei am mai descoperit si ca exista o zona cu multa lume, preferata de turisti, unde poti opta pentru diverse sporturi nautice si sa te dai “in stamba” in vazul celorlalti, dar si plaje cu pini mai retrase unde se sta mai relaxant si in liniste. Dupa doar 2-300 de metri de zona de “distractie” incepe o serie de golfulete cu plaje albe si nisipul ca o pulbere.
Activitatea principala a localnicilor pare a fi picnic cu fructe de mare si peste. Din cand in cand primesc si grupuri de turisti drept “musafiri”.
Noi le-am admirat pe toate din mers si, dupa vreo ora si jumatate de cascat gura la frumusetile din jur si deranjat oameni aflati la picnic, am ajuns la capatul potecii, intr-o zona cu mangrove. Poteca se termina brusc si noua ne ramanea sa negociem fie o trecere cu barca, fie drumul de intoarcere.
S-a negociat pana la urma elegant, un mers cu barca.
S-a inceput de pe pozitii tari “20 de dolari, doar n-o sa faci drumul inapoi pe jos pe caldura asta” versus “eu ma intorc pe jos, dar nu cred ca mai gasesti client ratacit pe aici prea curand, deci 7 dolari” si a fost la fel de distractiv ca de fiecare data in Asia. Pentru ca aici dureaza intre 5 si 10 minute de discutie si zambete pentru a exprima clar cele 2 fraze de mai sus. Si mai mereu se incheie cu un pret la mijloc (10 dolari) si ceva distractie. Plus, in acest caz, cu o vizita cu barca la ritm relaxat pe la marginea paduricii de mangrove din Ile aux Cerfs.
A fost ultima noastra interactiune pe ziua respectiva.
Ne-am intors catre seara in mica noastra oaza de liniste de la Ambre, decisi sa mai stam „si pe acasa”, pentru a explora un pic prin jur.
Numai pentru adulti – AMBRE Resort
In Palmar, de-a lungul plajei cu nisip alb, printre ultimele hoteluri mari care marginesc coasta, se deschide Ambre Resort. Alb, elegant, fresh si accesibil ca aspect, se diferentiaza de celelalte hoteluri la care am stat pana acum in Mauritius prin regimul All Inclusive si prin faptul ca este exclusiv destinat cuplurilor.
Este cea mai noua proprietate a grupului SUN Resorts, are 297 de camere pe care nu le vezi de la inceput pentru ca primul impact puternic il are piscina.
Din penumbra holului deschis se vede aceasta imensa suprafata de apa, marginita de scuplturi si zone de relaxare, si apoi privirea se pierde in alta nuanta de albastru: cea a marii.
Totul se intampla in jurul piscinei: restaurantele (bufet sau a la carte), barul, SPA-ul, chiar si o discoteca. Muzica si entertainment-ul fac parte din conceptul hotelului, asa ca in fiecare seara se intampla ceva, se organizeaza un mini-recital sau un cocktail.
Camerele sunt organizate in doua grupe de cladiri, dispuse stanga-dreapta in aceste gradini luxuriante, cu palmieri si tot felul de plante pe care le pigulesc in fiecare zi persoanele responsabile.
Nu stiu cum am avut norocul sa primim un apartament cu doua camere (din care una a ramas neatinsa), cu dressing mai mare decat toate locurile de depozitare din apartamentul nostru din Bucuresti, cu o baie cat o garsoniera si un balcon cu vedere la mare.
Cand ne-am cazat am insistat ca este o greaseala, ca noi suntem doar doi si ne este suficient o camera standard, insa nu, se pare ca asta acest apartament de 80mp ne-a fost alocat noua si va trebui sa „ne pierdem” in el.
Ceea ce am si facut, impartindu-ne intre plaja cu nisip alb, piscina infinity, barul cu tentatii si restaurant. Noroc ca totul este concentrat in zona din mijloc si toate drumurile duc aici. In plus, este acea atmosfera tropicala relaxata, oamenii zambesc, sunt fericiti sa schimbe o vorba si nu par a se grabi.
Nu este greu sa te obisnuiesti cu regimul all inclusive, dar dupa doua-trei zile este bine sa o iei din loc!
Insula asta nu se descopera singura si sudul promitea ceea ce doar zarisem pana atunci in departare: munti impaduriti, culori diferite si una dintre cele mai spectaculoase locatii in peninsula LeMorne.
Informatii si sfaturi utile:
- Ile aux Cerfs este o insula privata in districtul Flacq, apartinad de SUN Resorts Hotels;
- toti oaspetii hotelurilor din grupul SUN pot ajunge aici gratuit, imbarcandu-se de pe pontonul hotelului Touessrok, aflat aproape vis-a-vis de insula;
- daca nu ati optat pentru un tur organizat de partenerii locali TUI sau o alta agentie, trebuie sa luati un taxi pana la debarcaderul public (stanga in sensul giratoriu, in Trou d’Eau Douce) si de acolo o barca;
- preturile pentru diversele activitati sunt afisate pe un panou de mari dimensiuni la debarcare in Ile aux Cerfs si exista personal dedicat care sa indrume turistii pe insula; de exemplu, parasailing-ul costa pana in 30 USD/pers, dar o o excursie cu barca pe mare pana la o cascada ajunge la 100.
- se pot face excursii cu catamaranul cu plecare din Pointe Jerome (Mahebourg) si debarcare in Ile aux Cerfs;
- daca sunteti interesati de un pachet de activitati, cel mai bine este sa optati pentru o excursie organizata.
- Bine de stiut ca cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru o calatorie de maxim 90 de zile, insa este nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in Mauritius.