IMG_0041

Empanadas, Mafalda si tango in San Telmo

Noi am inceput explorarea cartierelor din BsAs cu San Telmo, pentru ca aici ne-am cazat si era la indemana.
L-am luat la pas in cautare de schimb valutar (asta e primul lucru pe care il cauti) si primele impresii au fost amestecate. Cladirile seamana mult cu cele bucurestene din perioada interbelica, insa mult mai mari ca dimensiuni si unele dintre ele mult mai darapanate. La parter este plin de baruri, parillas (pe romaneste, restaurante cu gratar), librarii si cafenele, la un loc cu supermarketuri operate de imigranti chinezi sau bolivieni, buticuri cu diverse maruntisuri si parcari in curtile interioare.

 

Ai putea zice ca seamana si cu Parisul, insa tencuielile ce stau sa cada, pubelele enorme de gunoi si graffiti-urile prezente peste sunt parca mult mai dese.

 

Farmecul vine din acest amestec ciudat.

IMG_0039

 

Exista cladiri interbelice pe care graffiti-ul arata incredibil de bine (de altfel, primarul s-a decis la un moment dat ca nu le va mai sterge si exista chiar tururi care iti arata cele mai apreciate desene), exista restaurante care nu te imbie cu nimic, dar unde poti gasi cea mai buna friptura de vita mancata vreodata si baruri jerpelite unde poti vedea un spectacol de tango sa-ti mearga la suflet. Trebuie doar sa ai curaj sa le descoperi sau sa intrebi in jur, pentru ca la fel de bine poti nimeri in locuri banale, care nu iti vor lasa o amintire prea placuta.
Si mai e un lucru! La cat de mare e ca intindere cartierul, ai senzatia ca e nevoie luni bune pentru a le afla pe toate, si asta e de asemenea parte din farmec.

 

Istoric vorbind, San Telmo este cel mai vechi cartier din BsAs (sec. al XVII-lea), cu oscilatii in tipul si nivelul de educatie al locuitorilor care si-au lasat amprenta la fiecare esquina (colt), in fiecare cladire si in pavajul neregulat al strazilor. Este amplasat aproape de celebra Plaza de Mayo, intre Microcentru si alt cartier celebru, “La Boca”.

IMG_9476

 

Daca initial a inceput ca un cartier pentru persoanele sarace, casele impozante pe care le-am vazut, decorate cu elemente variate, cu intrari supra-dimensionate si tavane inalte, au inceput sa apara odata cu stabilirea aici a parohiei San Pedro Gonzalez Telmo, la inceputul sec. al XIX-lea.

 

Majoritatea caselor mari sunt din aceasta epoca, o vrie de influente importate din toata zona mediteraneana, dar la scala de America. Casele mai modeste, mai pricajite si mai intunecoase sunt ale imigrantilor europeni care s-au aciuat in cartier dupa marea epidemie de holera din 1871, epidemie care ii alungase pe locuitorii anteriori catre alte zone mai sigure ale provinciei.

 

Din aceste doua extreme a rezultat San Telmo de azi, cu un aer boem-decazut, cu grafitti colorate puternic, locuri excelente de mancat si un targ ce se tine in fiecare duminica, pe toata lungimea strazii Defensa.
Adica cca. 1 km, doar ca le ei se masoara totul in “cuadras”, grupuri de cladiri despartite de cate o strada.

IMG_0353

 

Am prins trei duminici, una insorita, una amarata si ploiasa, alta cu finala campionatului mondial. Nu exista sa nu se tina targul, desi cand joaca argentina, nu exagerez cand zic ca 99% din magazine si firme isi inceteaza activitatea in miezul zilei si inchid.
Nu vreau sa vorbesc despre chinezariile care au ajuns evident si aici (au si un mare China Town), ci de multimea de lucruri hand made pe care le-am descoperit pe tarabe.

 

MATE

Am tanjit dupa un recipient pentru mate – un fel de ceai tare pe care il beau ei pentru energizare, dar punand cate un pic de apa fierbinte peste o multime de plante, pe tot parcursul zilei. De unde apa calda cand merg pe strada? Cel mai la indemana este sa ceara de la cafenele si restaurante, dar marii bautori (de regula imigranti din Uruguay), isi cara pe umar cate un termos. Ceilalti merg doar cu recipientul de mate (cat o cana), in mana. Ceaiul se soarbe cu guri mici printr-un fel de lingurita cu o sita in capat.

IMG_0350

 

Targul este o oportunitate buna si pentru a cumpara muzica, chiar daca nu sunt CDuri originale sau pentru a vedea un show improvizat de tango in Piata Dorrego, pantomima sau dans afro.
E o traditie, un spectacol si o placere de care se bucura atat localnicii, cat mai ales turistii.Sigur ca are toate caracteristicile unei “capcane pentru turisti”, insa ce sa faci? Daca te duci constient de asta, cu atentie si ochi deschisi, sunt mai mari sansele sa iti placa, decat sa plangi dupa telefon sau camera.

IMG_9426

 

Pe coltul dintre Defensa si Chile, e un local vechi, de la sfarsitul anilor `60 – se numeste La Continental– pe care l-am frecventat intens pentru a manca empanadas, cu formele lor de scoici  umplute cu tot felul de combinatii, traditional carne tocata de vaca (careia ei ii spun doar “carne”) dar mai nou si pui (care nu pare a fi carne pentru ei si ii spun pe nume, “pollo”), branza, dovlecei, ou etc.
Ma opresc cu descrierea, pentru ca inghit in sec. Pe scurt, sunt bune tare si un fel de mancare specific!
Cam la fel de veche ca si aceasta locatie, desi isi pastreaza fata de fetita, este si Mafalda!

Cine este Mafalda?

IMG_0129

 

Am tot vazut noi, la fiecare colt de strada in San Telmo, personaje tip cartoon, in marime naturala, cu care lumea facea poze. Dar nicaieri nu se facea coada ca la bancuta pe care sta zambitoare Mafalda!
In Buenos Aires cel putin, exista niste personalitati, de diferite calibre si din zone cum nu se poate mai distincte, pe care localnicii le au ca repere: Evita, Papa, Maradona, Messi si Mafalda.

 

Faptul ca cea din urma, desi a fost doar un personaj de benzi desenate, s-a calificat alaturi de ceilalti, e remarcabil!
Creatorul ei se numeste Joaquín Salvador Lavado, cunoscut sub semnatura QUINO care, vreme de 14 ani a “trait” cu si pentru Mafalda. Povestea in interviul pe care l-a dat cu ocazia unei aniversari retrospective, cum se mira ca l-a suportat sotia lui si cum a trebuit sa o “omoare” pe Mafalda ca sa poata trai el.

 

Mafalda, o fetita de 6 ani, nascocita de Quino in 1962, este curioasa, rebela, militanta si exprima in mare parte o epoca foarta dificila in istoria Argentinei, cea a dictaturii militare.
Este reprezentanta clasei mijlocii argentiniene si a tinerimii progresiste, fiind foarte prezenta in publicatiile din perioada 1964 -1973.
In 1976 a fost imaginea UNICEF pentru a ilustra Conventia pentru drepturile Copilului.

 

Prin intrebari aparent “nevinovate” si raspunsuri ce nasteau cugetari puse in gura Mafaldei, ea a exprimat ani de zile realitatile sociale ale fiecarui argentinian.

mafalda

 

Prezenta ei este azi peste tot, de la chioscurile de ziare si magazinele numite ghidus “Revisteria”, pana la mobilierul stradal si decoratiunile de pe zeci de obiecte. Am gasit-o opinand chiar si pe sorturile de bucatarie!
Dar cartierul acesta este faimos inca de dinaintea Mafaldei pentru altceva. Pentru un mod de exprimare la fel de personal, cu multa pasiune si senzualitate.
Ma refer la tango si la viata din jurul acestui dans. Ma pregatesc sa va povestesc cum a fost relatia mea cu tangoul si cum l-am redescoperit la el acasa, intr-un material dedicat!

 

MICROCENTRUL

IMG_9566

 

Daca San Telmo este foarte practic din punct de vedere supermarket-uri si spalatorii de haine, aici nu vei gasi case de schimb.
Locul lor este in Microcentro, si anume pe strada sa pietonala principala Calle Florida. Pana aici ai de mers cca 30 de minute pe jos si nu iti dai efectiv seama cand ai ajuns. Cladirile sunt cam la fel, doar ca mai putin darapanate, iar din loc in loc apar unele de sticla si metal, moderne si atmosfera boema, usor-usor, se schimba.

 

Microcentrul e locul magazinelor de consum, al McDonald’s-urilor si al variantei locale, Mostaza, al tarabelor cu ziare, insigne, steaguri si alte marantisuri. Nu ai de ce sa pierzi prea mult timp aici, iti faci treaba si pleci in cautarea unui alt cartier mai atragator. Dar treaba vei avea aici tot timpul, chiar daca nu vrei sa cumperi nimic: pentru a schimba bani, pentru a pune ceva la posta, pentru a gasi un ATM sigur, Microcentro este cel mai la indemana indiferent unde stai.

 

Intr-una din plimbari merita localizat pe Florida numarul 165 pentru ca aici e unul din putinele locuri de unde poti vedea o panorama a orasului de la etajul 14. Din turn, conturul orasului se vede astfel:

IMG_0055

 

Iar daca ai nevoie de ambasada Romaniei pentru vreo viza sau vreun act, tot aici o gasesti, aproape de Plaza St. Martin. La granita cu unul dintre cele mai scumpe si elitiste cartiere ale BsAs – Recoleta. Despre acesta si alte cateva povestim insa in episodul urmator.

 

Va puteti “plimba” prin Buenos Aires si in articolele urmatoare:

Experiente diferite in cartierele din Buenos Aires (II)
Buenos Aires, cel mai “balcanic” oras din America de Sud

Sfaturi si informatii utile:

  • multe locuri bune de mancat se gasesc in jurul intersectiei dintre str. Chile si Defensa, pe o raza de 4-5 “cuadras”;
  • 12 empanadas de luat acasa, 120 ARS. O oferta foarte tentanta La Continental!
  • supermarketurile conduse de chinezi sunt deschise pana tarziu in noapte, dar nu sunt deosebit de bine aprovizionate. Merg insa la fix in caz de urgente;
  • cei care calatoresc mai mult timp, inteleg obsesia noastra pentru “lavanderia”. Aici spalatul hainelor este foarte ieftin, practic am spalat 4 kg de haine 60 ARS. La un hotel cu multe stele, de regula atat costa doua tricouri;
  • zonele dinspre Puerto Madero si 9 de Julio sunt cele mai sigure si mai curatele din San Telmo;
  • noaptea, adica dupa 22:00, in special la sfarsit de saptamana si in partea dinspre cartierul vecin, La Boca, nu e de plimbat prin San Telmo, deoarece localnicii devin excesiv de emancipati.

 

 

 

Comentarii

Citeste mai departe