„Cine a zis ca viata este despre calatoria in sine si nu despre destinatie, probabil nu detinea o insula tropicala.”
Asa incepe prezentarea unei insulite formata din corali, situata intr-un ocean de turcoaz, la doua aruncaturi de bat de Mauritius.
Ile des Deux Cocos este destinatia noastra finala pentru aceasta zi in care aniversam Un An HaiHui calendaristic.
S-au implinit 365 de zile de cand ne-am inceput calatoria in jurul lumii.
Dar mai intai sa mergem sa ne luam „cadourile”!
Desi suntem aici de ceva timp si am apucat sa facem cat de cat cunostinta cu insula aceasta, se pare ca ratam ceva important daca nu o parasim un pic pentru a-i vizita insulitele-satelit.
De ce? Pentru ca numai asa avem sansa sa vedem cum era Mauritius acum cca. 400 de ani, cand au venit olandezii.
Mauritius de acum 400 de ani in Ile aux Aigrettes
Cu promisiunea de a vedea ce au vazut primii colonisti ne-am imbarcat alaturi de alti 17 oameni intr-o barca rapida care avea sa parcurga cei 800 m pana vis-a-vis, pe o insula inverzita.
Nu pare cine stie ce de departe, dar promite multe. Printre altele, ca vom vedea speciile endemice pe care Mauritian Wildlife Foundation a reusit sa le salveze izolandu-le aici.
Scopul programului este sa reinstaureze fauna si flora de dinainte de venirea omului in Mauritius. Grea misiune, intrucat cele mai spectaculoase specii – printre care pasari de mari dimensiuni fara aripi (cum era Dodo), papagali gigantici si soparle impresionante sunt demult disparute.
Cu toate astea, am vazut ce s-a mai putut salva sau replanta: padurea originala cu abanosi, un tip de dracena specific insulelor de aici si un tip de orhidee.
La capitolul pasari, ne-a incantat porumbelul roz (e doar o denumire), de dimensiunea unei gainuse si absolut netemator in fata oamenilor pentru ca, aici ca si in Galapagos, animalele nu cunosc sentimentul fricii de om, si vrabia de Mauritius cu cap rosu.
Pentru Bogdan insa cautam un cadou anume: un gecko diurn care se gaseste numai in insulele din aceasta zona a golbului si vine intr-o suita de culori turbate. Dupa ce l-am vazut pe primul, am constatat ca insula este plina de astfel de „cadouri” si am profitat din plin.
Se pare ca le place sa stea la poza si nu se simt intimidati de camera, in ciuda celor maxim 12 cm care ii recomanda.
Pe cararea pe care am luat-o ne-am intalnit la un moment dat cu o statuie in forma de testoasa.
Asta trebuie sa fie cadoul meu!
Nu are cum sa fie reala, nu? ne-am intrebat noi in mai multe limbi. Doar nu mai sunt testoase in Mauritius si asta nici nu se misca.
Ba e cat se poate de reala si de vie si o cheama „Big Daddy”! se reped in cor ghizii sa ne corecteze.
Mai sa fie, asa e! Parca se misca incet si se inclina pe picioarele din fata.
Testoasele de Aldabra au fost aduse din insula vecina pentru ca jucau un rol indispensabil in imprastierea semintelor plantelor si pentru ca initial isi aveau casa si in Mauritius.
Previzibil, a urmat sedinta foto cu testoasa.
Numai buna intalnirea pentru a mai adauga o poza la colectia inceputa in Galapagos.
Daca „testosenia sa” ni s-a parut mare, dupa nici 50 de metri aveam sa ne intalnim cu o alta si mai impresionanta.
Ups! Se pare ca s-a facut o gresala de identificare si de fapt asta este „Big Daddy”, 95 ani si inca timid!
Cumva nimeni din grup nu se apropie de el sa-l mangaie ca la intalnirea precedenta. Poate ca este ceva in atitudinea lui, in modul in care se inalta pe picioare si cum refuza cu mandrie frunzele oferite de unul dintre ghizi.
Ne multumim doar cu cateva detalii si, dupa ce tot grupul s-a pierdut pe cararuie, ne uitam in urma: ii trecuse timiditatea si nici nu mai era batos in timp ce mesteca alene frunzele primite!
Daca vizita nu ar fi durat doar o ora, am mai fi avut timp sa cautam si o soparla maestra in camuflare si o pasare micuta cam cat un colibri, cu ochelari albi, care se gaseste doar aici. Fiecare grup care viziteaza insula contribuie la perpetuarea acestei initiative prin biletul de acces, fapt care ne-a facut sa ne simtim utili si nu doar „spectatori”.
Zoriti fiind de promisiunea unei alte insule de pe care cu siguranta nu o sa mai vrem sa plecam (desi pentru noi ILE AUX AIGRETTES era exact ce ne placea) ne-am imbarcat din nou pentru o scurta calatorie catre Bleu Bay.
Ile des Deux Cocos
In general, incercam sa nu ne gandim, sa nu anticipam si sa nu teoretizam intoarcerea acasa, dar in ultimul timp nu ne prea iese.
Asa ca jumatate de zi de nefacut nimic s-a potrivit foarte bine cu momentul aniversar.
Am fost primiti ca niste oaspeti de seama, rasfatati cu un cocktail de bun-venit si poftiti la activitati „colorate”: snorkelling sau plimbare cu o barca cu podea de sticla.
Sudul insulei este marginit de magrove, cu oceanul usor infuriat si agitat de la curentii din adancuri care matura reciful.
In contrast, nordul este linistit si plaja cu nisip fin, din corali macinati, se invecineaza cu Rezervatia Marina Blue Bay, unul dintre cele mai bune locuri de snorkelling din Mauritius.
Dupa masa de pranz in acorduri…caraibiene (atmosfera din Mauritius seamana cu cea din Caraibe) si un tur de insula, nu ne-a mai ramas de facut decat sa vegetam la umbra pinilor.
Pe insula este si o vila construita in 1920 de guvernatorul britanic de atunci, cu un aer nord-african si niste interioare fabuloase in care s-ar putea relaxa 4 persoane departe de ochii lumii, avand toata plaja numai pentru ei. Fiecare incapare aduna obiecte decorative unice, alaturate cu mult bun gust.
In lipsa de clienti, insula este deschisa publicului pe baza de rezervare si pentru un numar limitat de persoane: cam 80.
Printre ei, cel mai frumos cadoul al zilei: 4 vorbitori de romana!
Deci lumea este mica-mica de tot si se poate intalni pe o insula de 5 hectare, in Mauritius.
Cu doi dintre ei – un cuplu din Baile Tusnad stabilit de 30 de ani in Suedia – a ramas ca ne intalnim in iunie cand vin in tara.
Ziua aniversara a trecut foarte repede, la fel cum trece si timpul alocat pentru Mauritius.
Ca sa profitam din plin si sa exploram insula, am inchiriat o masina si ne-am pus pe treaba. Zilele urmatoare va invitam la o plimbare de la nord la sud, printre plantatii de trestie de zahar, munti impaduriti si plaje intinse!
Informatii si sfaturi utile:
- pentru Ile aux Aigrettes portul de imbarcare se numeste Mahebourg Bay. Vizita in insula se poate prelungi la doua ore, insa trebuie ghid; fiind o insula din corali, temperatura este cu 5 grade mai mare decat pe insula principala;
- pentru Ile des Deux Cocos imbarcarea se face din Bleu Bay, in dreptul aeroportului. Insula este privata, rezervarile se pot face prin agentia locala TUI sau prin intermediul hotelului LUX* Le Morne care o detine;
- prin agentie, pretul unei excursii de o zi la cele doua insule, regim all-inclusive pe Ile des Deux Cocos si activitati de snorkelling sau barca cu podea de sticla este 137 EUR.
- desi nu pare a fi nevoie cu apa si briza permanenta, crema de protectie solara este mai mult decat necesara. In rest, numai de bine!
Informatii generale pentru un sejur in Mauritius:
- Romanii nu au nevoie de viza pentru o calatorie de maxim 90 de zile, insa este nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in Mauritius.
- cele mai poplare zone turistice din Mauritius sunt: Balaclava, Bel Ombre, Belle Mare, Blue Bay, Calodyne, Flic En Flac, Grand Baie, Grand Gaube, Grande Riviere, Le Morne, Mahebourg, Mont Choisy, Pointe Aux Cannoniers, Pointe aux Piments, Port Louis, Poste Lafayette, Riviere des Anguilles, Riviere Du Rempart, St. Felix, Terre Rouge, Trou Aux Biches, Trou d’Eau Douce, Turtle Bay;
- cea mai buna varianta de descoperire a insulei este inchiriatul unei masini pentru cateva zile sau excursiile optionale;
- in Mauritius se circula pe partea stanga, iar soselele sunt destul de inguste
- daca totusi vrei sa mergi cu autobuzul in Mauritius, transportul public acopera majoritatea zonelor populare ale insulei si il poti folosi fara probleme: in fiecare autobuz exista un vanzator de bilete care iti va spune cat trebuie sa platesti pentru distanta pe care o parcurgi.
- daca vrei sa iei un taxi (toate sunt semnalizate in Mauritius), este bine sa stii ca pretul este negociabil;
- exista bancomate si banci aproape peste tot.