Cuba este … o tara frumoasa…
Ati mai auzit asta nu? Are si munti (2000 altitudine maxima) si mare si ocean si cateva delte rezervatii naturale.
Are orase vechi de 500 de ani (impliniti acum, in 2014) cu centre in stil colonial, dar si orase mari, cu cladiri impozante in toate stilurile posibile.
Si mai are ceva: culori. Intr-o lume moderna plina de reflexii de sticla si metal, Cuba pastreaza culorile mate, puternice si vii. Pe case, pe masini, in haine si in par, dar cu toate astea nu sunt stridente. Sunt pur si simplu frumoase.
In Cuba sunt 10 locuri intrate in patrimoniul UNESCO, facand din aceasta tara una dintre cele mai bogate la acest capitol:
Biosfera Parcului National Las Terrazas
Habana Vieja si fortificatiile ei
Orasul Trinidad si Valle de los Ingenios
Centul orasului Cienfiegos
Mogotele din Vinales
Centrul istoric din Camagüey
Castelul San Pedro de la Roca din orasul Santiago
Parcul National “Desembarco del Granma”
Valea Viñales, langa Pinar del Rio
Situl arheologic al primei plantatii de cafea, intre Santiago de Cuba si Guantanamo.
Cuba este … patria romului, a trabucurilor si a cocktail-urilor – clar nu?
Dar nu eram pregatit pentru ce inseamna asta. Am gasit aici cele mai bune cocktailuri cu rom si cele mai bune trabuce, fara indoiala, dar doar in anumite locuri sunt cele de calitate. Insa nu despre asta e vorba. Ci despre faptul sunt un mod de viata pentru cubanezi.
Majoritatea lucrurilor aici sunt 100% naturale. Bananele cresc pe camp, de doua ori mai mari decat o bricheta, dar sunt delicioase, in timp ce puii si vacile alearga libere pe sub palmieri mancand ce se gaseste. Recunoastem cinstit ca nu am mai mancat pui asa bun de multi ani si am exagerat putin in prima saptamana. Spre suprinderea gazdelor nostre care ne-au explicat ca pui se gaseste din belsug, pestele, porcul si vaca fiind mai rare si considerate delicatese. De obicei, la sistemul cu cartela, acestea din urma sunt inlocuite des cu carne de pui si, oricat de creativ ai fi din punct de vedere culinar, la un moment dat iti ajunge.
Cuba este … o tara obisnuita cu lipsurile.
Toata lumea stie asta. Recunostem sincer ca noi nu am simtit pe pielea noastra decat lipsa apei calde din cand in cand, in orasele mai mici, atunci cand se oprea in intreaga zona. Dar, dincolo de asta a fost un exercitiu interesant de a compara cu ceea ce tineam minte din copilarie (cu paranteza de rigoare si facand un salt peste ani). Ca turist, ai acces la anume facilitatii de care un localnic nu are parte, insa si de preturi adaptat societatilor moderne.
Sa nu va surprinda daca, in fata tarabelor de fruncte de pe marginea drumului, chiar fiind alaturi de un prieten cubanez, vanzatoarea va intreba: “Es para ti o para ella?”
Ca daca este pentru “ea”, in cazul meu, trebuie sa platesc pretul de turist, care la fructe cel putin, e cam ca la noi. Doar ca ele, fructele, sunt naturale si sunt imposibil de invatat repede dupa nume. Nici nu stim ce am mancat, doar ca au fost de fiecare data foarte bune.
Cat despre rezultatele exercitiului, ei bine aici sunt mai multe de zis.
In Cuba este un comunism aparte si, de altfel, ei nu se considera comunisti, ci socialisti. Diferentele fata de ce tineam noi minte (mai mult Bogdan, ca a prins mai multi ani in acea perioada) sunt ca se permite initiativa privata (la nivel de PFA si cu predilectie in turism: taximetristi, scoli de dans, pensiuni, baruri si restaurante) si exista acces liber la marfa de import – Coca Cola, Lucky Strike, Adidas, Nestle, Benetton, Mango, muzica si filme.
Preturile insa fac ca majoritatea localnicilor sa isi permita astfel de lucruri cu moderatie. Am vazut insa smartphone-uri peste tot, ceea ce e de-a dreptul ciudat dat fiind ca de obicei costa cat 2-3 salarii medii si unicul operator GSM nu ofera servicii de internet.
De altfel, internetul este cel mai mare minus pe care l-am simtit aici. E greu accesibil – doar in cateva locatii selectate – scump (intre 4,5 si 10 CUC ora) si merge prost, incet sau cu hopuri. Cel mai bun internet gasit de noi a fost la Hotelul Saratoga si Melia Habana.
Insa asta vine si cu beneficii.
Ati dorit vreodata sa va decuplati de social media? Sa vedeti ce inseamna viata fara intreruperi constante si fara mesaje imperative care va cer atentia? Ei bine Cuba este locul ideal. Pentru ca dincolo de lipsa internetului nu exista reclame la nimic aproape nicaieri. Uitasem cat de bine poate fi. Sa mergi pe un drum de munte fara sa zambeasca la tine un politician sau sa iti genereze intrebari ciudate vreo firma gata sa ofere rezolvarea.
Fara sa iti obtureze privelistea cine stie ce trasnit care s-a gandit ca mesajul lui merge de minune cu privelistea idilica care se desfasoara in fata ochilor, si de altfel fara nimic altceva decat ce a lasat natura, intr-o curatenie desavarsita. Cu adevarat relaxare.
Cuba este … de fapt si de drept suprinzatoare.
Si asta scrie peste tot. Cum anume? Nu va zicem. Dupa multe discutii cu cei care au fost si zeci de articole citite pe internet, ne dam seama acum ca nu am inteles de fapt ce inseamna pana nu am venit aici. Asa ca nu va mai zicem nimic, veniti si vedeti, nu veti regreta!
Utile:
- pentru a ajunge in Cuba este necesara visa de turist. Costa 20 EUR/pers., se obtine foarte repede daca ai toate documentele in regula (pasaport, asigurarea medicala, voucherul de cazare si biletul de avion dus-intors). Oamenii de la sectia consulara sunt deosebit de binevoitori. Adresa sectiei consulare este:
Bucureşti, Str. Nicolae Caramfil nr. 73/Intrarea Gheorghe Simionescu, Sector 1
Telefon: (0040-21) 211 87 39; 211 87 95
Fax: (0040-21) 211 89 16
E-mail: consulado@embacuba.ro
Program de lucru cu publicul: luni-vineri: 09.00 – 12.00
- in avion mai trebuie sa completati un formular de imigrare pe care la aterizare il veti preda autoritatilor;
- bagajele vin greu pe banda rulanta. Noi am presupus ca acest lucru este din cauza faptului ca se dispun diferit in cala avionului, in functie de greutate si pentru ca bagajele ce intra in Cuba sunt pline de atat de multa marfa variata, incat probabil trec toate printr-un control preliminar;
- la iesire, fiecare persoana trebuie sa plateasca o taxa de aeroport de 25 CUC.
- colegii mei de la TUI TravelCenter au tot timpul pregatite pachete turistice pentru Cuba. Le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
Localizare
Cea mai mare insula din Caraibe, Cuba este amplasata chiar la intrarea in Golful Mexicului, avand o pozitie strategica, importanta de imediat dupa descoperirea ei de catre Columb in octombrie 1492.
Teritoriul ei cuprinde insula mare, insula de la Juventud si o serie de arhipelaguri cu peste 4000 de insulite.
Cel mai apropiat vecin al sau este Haiti, spre est, apoi Peninsula Yucatan la vest, Jamaica catre sud si Statele Unite la nord, la numai 160 km.
Cuba are 1200 km lungime si o suprafata de 110,922 km².
Natura
Partea aceasta este WOW si in Cuba. De la cei 2700 m altitudine ai varfului Pico Turquino (1974 m), cel mai inalt varf al insulei, pana la plajele din insulitele care formeaza arhipelagurile din jurul insulei principale, Cuba este o gradina a Edenului.
Ca sa o descoperi macar la suprafata, iti recomandam macar trei saptamani, si asta pe fast forward.
Aici este o harta cu rezervatiile naturale, un alt punct forte al Cubei: https://www.cubainfo.de/
Rezervatia Las Terrazas a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO, mogotele din Vinales si intreaga vale, la fel. Sunt doar doua exemple, din lunga lista de locuri in care iar ne uimeste natura cu ce poate face!
Noi am ajuns doar in jumatatea de vest a insulei, pe ambele tarmuri. Atat Marea Caraibelor la sud, cat si Oceanul Atlantic la nord ating ritmic plajele care da, variaza ca tip de nisip si intre ele si fata de cele din Punta Cana, de exemplu, care mi-au ramas ca reper de alb si finete.
Plantele de aici sunt cele tipic tropicale, cu zeci de specii de palmieri si pomi fructiferi. Ce scot localnicii la vanzare pe tarabele din piata sau de pe drum nu poate fi descris decat ca o nebunie de forme, culori, arome si gusturi. Sunt atatea fructe pe care nu le-am vazut niciodata, cu atat mai putin testat, incat am incercat sa recuperez mancand mamey, fructul national, mamoncillos, guanabana si caimito.
Daca la fructe sunt culori explozive, la flori lucrurile se complica si mai tare. Sunt 4 tipuri numai de mariposa, un fel de crin, care este floarea nationala a Cubei (numai cea alba). De pe plaja din Cayo Santa Maria nu am plecat in nicio zi fara o floare galbena, culeasa grabit de omul care gestiona baldachinele.
La Topes de Colantes am vazut Canalilia, din ale carei seminte se fac “zdranganelele” din maracas. Si cea mai spectaculoasa cascada din aceasta zona!
Mimosa pudica ne-a amuzat peste tot, strangandu-si frunzele la orice atingere.
Am mirosit frunze de martipan si nu stiam ce sunt…rusinos, dar pur si simplu nu faceam declicul olfactiv, nevenindu-mi sa cred ca amareto-ul italian creste aici.
Iar animalutele ne-au cucerit fara drept de apel. Este important de spus ca in Cuba nu mai sunt animale periculoase pentru om, crocodilii, o data numerosi, mai sunt doar in captivitate, in “cresa” din Guama, ca in Santa Maria esti un turist la Serviciu Regal, impreuna cu toti crabii, soparlitele si pasarile cantatoare din rezervatie si ca tocororo, pasarea nationala a Cubei, te va saluta doar daca esti foarte norocos.
Clima
Tropicala, cu doua sezoane: cel uscat dureaza din noiembrie pana in aprilie, iar cel ploios din mai pana in octombrie.
Temperatura medie oficiala, vara in iulie, este de 27 de grade, insa noi am constatat ca ar trebui marita cu cateva grade. Si am constatat asta in aprilie!
Briza si vegetatia abundenta face insa si temperaturile maxime suportabile.
Cuba este in calea uraganelor si oamenii povestesc cum in septembrie si octombrie isi inchid bine feresterele, caci intensitatea uraganelor nu este un mit.
Bucataria creola
Simpla, eficienta caloric, dominata de creativitate si foarte gustoasa! Orezul este de baza, cubanezii spun ca daca nu au la o masa orez inseamna ca nu au mancat.
La fel si un tip de fasole neagra, cu un sos propriu, care se adauga langa un tip de carne si langa legume, de regula rosii si castraveti.
Curios sau nu, rosiile sunt considerate bune un pic verzi.
Deserturile sunt pe baza de fructe din marmelada combinate cu branza galbena sau cu sorbet de fructe exotice delicioase.
Nu am mancat nicaieri asa de multa paine cu unt ca aperitiv, dar ce bine a intrat de fiecare data!
Aspecte istorice si culturale
In 1492, Columb a debarcat aici, pretinzand acest teritoriu pentru coroana Spaniei.
In 1511, in Cuba s-au pus bazele primei asezari europene, sub guvernarea lui Diego Velázquez de Cuéllar (1465 – 1524), in Baracoa.
Pana in 1898, cand a avut loc razboiul americano-spaniol, Cuba a ramas sub dominatia Spaniei, lucru care a marcat profund dezvoltarea insulei.
Independenta a venit in 1902, dupa o scurta perioada de administratie americana, urmata de un regim dictatorial in 1952 (al fostului presedinte Fulgenico Batista).
Dupa aceasta perioada care s-a incheiat in 1959, intram in zona pe care multi o cunoasteti ca epoca lui Fidel Castro. Dincolo de dezbaterile politice si de regimul comunist/socialist, dupa ce citesti si vezi Revolutia prin intermediul povestilor spuse de cubanezi, nu prea mai poti sa te pozitionezi in pro sau contra, pentru ca lucrurile s-au schimbat pe parcurs.
Desi este cea mai mare insula din Caraibe, densitatea populatie este mai mica ca in La Hispanola, avand doar 11 milioane locuitori in aproape 110.000 km2.
Este o tara multi-etnica, cu obiceiuri si influente pastrate din vremea primilor ocupanti, aborigenii taino si ciboney, dar modelata de secolele de dominatie spaniola si de importul de sclavi din Africa.
Cuba are un scor foarte mare in materie de educatie si medicina, doua dintre aspectele pe care le-am testat si noi, superficial, e adevarat, cat am stat aici. Nu este de generalizat, dar ne-a impresionat faptul ca toata lumea stie istoria Cubei in context global, ca taximetristii citesc autori contemporani si ca, in general, cubanezii isi valorizeaza foarte mult artistii. Si nu numai pe cei nascuti acolo! Hemingway este considerat un adevart cubanez si pretuit in consecinta.
Istoria turismului in Cuba este una particulara si merita amintita pe scurt.
Asta pentru ca turistii aveau acces doar in “enclave turistice”, complet segregati de localnici si a fost o perioada (intre 1992 si 1997) in care interactiunea era de facto ilegala. In ultimii 20 de ani insa, lucrurile s-au schimbat major, turismul ajungand sa fie acum in top trei activitati economice cubaneze. Aici sunt atat firme de stat (care se concureaza intre ele), cat si investitori straini, in parteneriat public-privat.
Turismul a schimbat fata tarii si vietile multor oameni de aici. E adevarat ca multe dintre lucrurile cu care se mandreste Cuba apartin epocilor trecute, dar faptul ca o parte din banii intrati in tara din turismul in crestere sunt directionati catre restaurarea patrimoniului este un semn bun.
Orase vizitate
Pe langa timpul petrecut in La Habana cea plina de povesti, ne-am aventurat in locuri mai putin turistice, precum, Pinar del Rio, unde am si devenit “pinareni-campioni”, o data cu finala campionatului national de baseball si Yaguanabo cel plin de raci.
Trinidad ne-a impresionat prin culorile pure si ferestrele imense ale caselor, iar in Santa Clara am constatat ca duminica, bariera de tren se odihneste si ea ridicata, mizand ca tu esti mai odihnit si vezi daca vine trenul lui Che.
Statiunea turistica Ancon (in partea de sud a insulei, langa Trinidad), poate nu se ridica la nivelul celor din nord, insa pentru accesibilitatea preturilor si varietatea data de apropierea de munte ofera multiple optiuni de concediu.
Varradero si Cayo Santa Maria….aici chiar cred ca a fost Paradisul biblic, pentru ca prea este frumos! Turismul a schimbat fata acestor locuri, altfel inaccesibile din cauza mangrovelor si a tantarilor, partea buna fiind ca a schimbat-o astfel incat sa poti inca gusta din fructul oprit (care eaici pare a fi mangoul).
E frumos, zau!
Merita vizitate si orasele Cienfuegos, Santiago de Cuba si Baracoa, noi deja ne-am inscris in turul doi, catre estul insulei, speram noi la anul!
Cum ajungi aici?
Cuba are 36 de aeroporturi! Pentru zborurile internationale sunt folosite acestea:
HAVANA – HAV /MUHA – Jose Marti International Airport
VARADERO – VRA /MUVR – Juan Gualberto Gomez International Airport
HOLGUIN – HOG /MUHG – Frank Pais International Airport
SANTA CLARA – SNU /MUSC – Abel Santamaria Airport
CAYO COCO – CCC /MUCC – Jardines del Rey Airport
CAYO LARGO DEL SUR – CYO /MUCL – Vilo Acuna International Airport
CAMAGUEY – CMW /MUCM – Ignacio Agramonte International Airport
CIENFUEGOS – CFG /MUCF – Jaime Gonzales Airport
SANTIAGO DE CUBA – SCU /MUCU – Antonio Macoa International Airport
MANZANILLO DE CUBA – MZO /MUMZ – Sierra Maestra Airport
Noi am ajuns in Caraibe cu Condor, de exemplu, insa sunt multe companii care zboara din Europa in Cuba.
Cat costa?
Pentru a ajunge aici, colegii mei de la TUI TravelCenter au pregatit pachete speciale pentru Cuba. Le puteti consulta aici: https://www.tui-travelcenter.ro/ro/subcateg-39-produs-2-subtip-2–Cuba
Moneda
Aici e un pic complicat pentru ca:
1. moneda oficiala este CUC. In raport cu celelalte monede europene, 1 CUC echivaleaza cu 1 USD. Dar numai in acest context. Altfel, in mod cu totul artificial, daca vrei sa schimbi din USD in CUC insa, un CUC echivaleaza cu doar 0,80 USD!
2. ca sa fie lucrurile si mai complicate, mai existe pe piata si pesosul cubanez, pentru populatie. 24 de pesos cubanezi echivaleaza cu un CUC.
3. nu numai cardurile provenite de la bancile americane sunt nerecunoscute aici, ci si cardurile de la unele banci romanesti, care apare cumva la ei ca avand in arborele genealogic legatura cu America. De ex., cardurile Visa de la Libra Bank nu merg aici.
4. sunt foarte putine bancomate, numai in centrul Havanei Vechi si in statiunile turistice mari precum Varadero. Alta optiune de a scoate banii este din POSul de la ghiseele bancilor care ofera acest serviciu. Putine si ele.
5. Se vand monezi de 3 pesos cubanezi, cu chipul lui Che, ca suveniruri pentru turisti, cu 5 CUC. Desi ele sunt monezi in circulatie, cu valoare de 3 pesos!
Medicale
In sezonul uscat, lucrurile stau bine din punct de vedere epidemiologic in Cuba si est una dintre cele mai sigure destinatii de vizitat.
Aici este una dintre sursele oficiale de informare: https://wwwnc.cdc.gov/travel/
In sezonul umed, in special in miezul verii, apare dengue, intr-o forma pe care cubanezii o tolereaza foarte bine si cazuri de holera in zonele cu densitate mare de populatie.
Cira Garcia este spitalul de urgenta deschis pentru turisti tot timpul. De urgenta este o formula oarecum nuantata. Mie mi-au chemat dentistul de acasa, duminica, unu pentru ca ortodontul de care aveam eu nevoie lucreaza doar doua zile pe saptamana si doi, pentru ca stomotalogia se pare ca nu intra la urgenta.
Mai multe articole despre fiecare experienta deosebita pe care am avut-o in Cuba gasiti aici:
- locurile prin care am umblat
- povestile pe care le-am aflat
- experientele pe care le-am trait
- hotelurile la care am stat sau pe care le-am vizitat
2 Comments