“Republica Dominicana pe scurt” face parte dintr-o serie de articole dedicate acestei tari, scrise in timpului anului in care am facut inconjului lumii.

 

Oricat de bine te-ai documenta inainte, destinatiile in care ajungi iti vor oferi mereu surprize si situatii imprevizibile. Face parte din farmecul calatoriilor, pana la urma!

Cu toate informatiile geografice si materialele de promovare cu care eram la curent inainte de a pleca, Republica Dominicana tot ne-a surprins! Ne-am propus sa va povestim pe sleau despre ce este vorba.

Chiar si asa, tot vor fi aspecte care va vor uimi cand veti ajnge aici!

 

In primul rand, o vacanta in Republica Dominicana nu este ieftina la nivel de Bulgaria sau Grecia, de exemplu. Nici nu are cum, drumul pana acolo avand o pondere mare in graficul de cheltuieli,  insa este din ce in ce mai accesibila, in special daca ramai in limitele pachetului All Inclusive pe care il achizitionezi sau daca te duci pe cont propriu si renunti la confortul unui resort de lux.

Depinde foarte mult si de stilul in care iti doresti sa o descoperi.
Daca in capitala Santo Domingo poti gasi cazare la hostel, in zona coloniala, cu 12 USD/noapte, in Punta Cana situatia este diferita.
Zona este intr-adevar minunata, contine hoteluri de top dupa orice standard mondial (de exemplu Barcelo Bavaro Beach Resort , care a fost renovat total in 2014, dar si variante de 2-3 stele.

Asa ca, daca vreti plaje de top in Caraibe, confort maxim si servicii excelente, alegeti Punta Cana si mergeti pe varianta pachet All Inclusive! Merita cu prisosinta, indiferent daca optati sa va petreceti vacanta cu familia sau cu prietenii.

 

Va veti simti ca in paradis!

IMG_8062

 

Punta Cana este si un loc ideal ca punct de plecare in diverse aventuri cum ar fi plimbari de o zi la plantatii de cafea si cacao, zbor cu elicopterul sau alte activitati nautice.
Pentru ca sunt foarte cautate si apreciate de turisti, pretul lor este in jur de 80-100 de dolari de persoana, plus minus 20, pentru oricare din ele, si inca 20-30 pentru diversele suveniruri de pe drum. Noua ni s-a parut ca unele merita banii, mai ales daca vreti o vacanta memorabila, insa cititi descrierile detaliate si judecati singuri.

 

In acelasi timp, pregatiti-va ca la fiecare iesire din zona de all inclusive sau in afara excursiilor organizate sa platiti preturi de turisti. Serviciile si produsele sunt supra-evaluate daca nu esti localnic.
Un taxi e de la 20 de usd in sus chiar daca mergi 2 km. Alternativa este transportul in comun. Exista, se pronunta aprox. “uoa-uoa” (guagua) si este cativa pesos.
Vine cu aglomeratie si poate fi o experienta absolut ok, daca nu ai bagaje dupa tine ca sa le porti de grija.
In Republica Dominicana este tolerata asocierea dintre alcool si condus, “mariaj” care se incheie nu de putine ori la spital.
Simultan, poti vorbi si la telefon. Sunt foarte relaxati. Si pe o motocicleta sunt minim 2, maxim 5. Media este pe la 3. Face parte din farmecul local.

 

Atentie insa, pentru ca multe produse pot fi de slaba calitate si vanzatorul nici sa nu aiba habar ce vinde! De exemplu, pretul pentru un trabuc sau un rom domincan incepe de la 20 usd. Daca pare a fi un deal foarte bun, pe care nu iti vine sa il refuzi, sunt sanse 90% sa iti para rau mai tarziu.
Mai ales la trabucuri, ghizii stiu locurile in care marfa este buna si, chiar daca stii ca vei plati un un cost supra-evaluat, necesar sa hraneasca tot “lantul trofic”, macar marfa este de buna calitate.

 

Practic, nimic nu are pretul afisat si atunci cand intrebi, primesti un pret bazat pe nimic altceva decat pe cum arati si cam cati bani pari ca valorezi. Prefa-te mirat sincer de pretul comunicat si primesti pe loc reducere, dar chiar si asa, nu va asteptati sa fie un chilipir!

Cazare in Punta Cana, Republica Dominicana

 

🛌 Noi am stat la Barcelo Bavaro 5*, All Inclusive, experienta despre care am povestit aici.
Tarifele la cazare incep de la 147 EUR/camera/noapte. Puteti verifica aici preturile.

 

🛌 Alte optiuni de cazare in Punta Cana:

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

 

Pentru un buget mediu, plajele din sud, la Marea Caraibelor, sunt mai potrivite.
Bayahibe si La Romana sunt puncte ideale de plecare pentru aceste locuri. Nu arata ca in Punta Cana, dar conduc catre o experienta mai aproape de localnici, de bucataria creola, de muzica si petrecerile dominicanilor. Vor fi multi in preajma voastra, indemnandu-va la fiecare pas sa cumparati ceva, de la bijuterii, palarii si sepci, pana la trabuce cu origine incerta.

 

Bayahibe si La Romana sunt statiuni mai mici, cu plaje mai putin idilice, insa, daca sunteti dispusi la o calatorie de 30-45 de minute cu o barca de viteza (la lancea) veti gasi unele dintre cele mai frumoase locuri de la Marea Caraibelor (inclusiv celebra Insula Saona).

 

Si pe coasta sudica, intre La Romana si Santo Domingo, sunt hoteluri de 5 stele (am vazut unul din lantul Bahia, de exemplu), nu le-am testat, dar par a fi zone mai potrivite pentru o vacanta cu prietenii. Sporturile nautice sunt mai aceesibile aici si tot de aici se poate pleca in tururi organizate la preturi ceva mai mici.

 

🛌 Cazare in Bayahibe si La Romana

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Sursa foto: booking.com

 

Peste tot veti vedea scris viu colorat “Banca”. Este de fapt Loteria locala, ce functioneaza dupa alte principii decat la noi si, daca am inteles eu bine chiar de la jucatori, rar castigi cat sa merite investitia.
Ne-a placut ca, in excursiile organizate, ghizii ne explica de ce nu este bine sa dam bani copiilor care alearga dupa masini strigand “ola-ola”. Seamana cu salutul “Hola!”, doar ca pentru ei inseamna de fapt bani, iar ghizii te roaga sa nu dai curs acestor rugaminti deoarece, pe langa faptul ca este periculos pentru ei sa alerge in preajma unui camion 6X6, vor invata ca este mai profitabil sa faca bani asa, decat se duca la scoala.

 

Camionul 6x6

 

Aceste informatii se bazeaza pe experienta noastra. Suntem convinsi ca se poate si altfel, chiar am discutat cu diversi turisti care au avut experiente complementare, in alte zone mai putin turistice din Republica Dominicana, insa unele lucruri par sa fie similare in principiu.

Am structurat mai jos cateva informatii uzuale despre Republica Dominicana, precum si alte aspecte interesante pe care le-am aflat de la fata locului.

Localizare

Republica Dominicana ocupa doua treimi din insula La Hispaniola, pe care o imparte la vest cu statul Haiti. La nord este marginita de Oceanul Atlantic, iar la est de Canalul de la Mona, practic tot Oceanul Atlantic, care o separa de Puerto Rico. Marea Caraibelor scalda insula in partea sa de sud.

Dupa Cuba, La Hispaniola este a doua insula ca marime din Caraibe, avand 48,445 km2 si 32 de provincii. Insula face parte din arhipelagul Antilelor Mari.

Republica Dominicana este o combinatie reusita de paradis tropical, cu oameni care au veselia ca principiu de viata si in care se imbina influente spaniole, franceze, haitiene si africane in toate aspectele vietii.

Sunt aprox. 10 milioane de dominicani, 2 milioane de haitieni si 1 milion de expati. Exista chiar si China Town in Republica Dominicana, de exemplu.

 

Istorie marcata de premiere in Lumea Noua

Insula a fost descoperita in 1492 de Columb (Almirante Cristobal Colon, cum este numit aici). Aici traia o populatie indigena, numita Taino, inca din sec. al VII-lea. A fost prima insula din Lumea Noua in care europenii s-au instalat permanent.

Fratele lui Columb s-a stabilit aici, mai precis in Santo Domingo. Seria premierelor continua, deoarece Santo Domingo a fost prima capitala din Americi, a avut prima universitate din Lumea Noua, prima catedrala (ridicata in stil gotic) si primul castel (Alcazar de Colon), localizat in zona coloniala a orasului. Castelul face azi parte din mostenirea culturala a lumii, fiind in patrimoniul UNESCO.

 

Independenta a venit in etape:

  • fata de Spania a fost obtinuta pe 1 decembrie 1821
  • fata de Haiti in februarie 1844, dar nerecunoscuta de Haiti decat in 1867
  • fata de Spania, dominicanii si-au declarat independenta in august 1863, iar recunoasterea ei a venit pe 3 martie 1865
  • fata de SUA in1924.

 

Natura

 

Uimitor de variata!
Pornim la drum prin puzderia de plaje perfecte, cu nisip alb, cu tente rozalii pe alocuri, trecem prin zonele intinse, cultivate cu trestie de zahar si incepem sa urcam catre zonele deluroase cu arbori de cafea si bananieri.
Drumul continua, pentru ca Republica Dominicana are cei mai inalti munti din Caraibe (Cordilliera Central), varful Duarte de 3098 m fiind cel mai inalt punct al insulei.

 

Tara aceasta incanta si cu spectaculoasele sale cascade, cum ar fi Salto de Jimenoa, in Jarbacoa, considerata capitala ecologica a tarii si Salto de Aguas Blancas, cea mai inalta cadere de apa din Antile.
Sa nu uit sa le amintesc si pe cele 27 de cascade (Los Charcos de Damajagua) situate mai in nordul tarii descoperite relativ recent, in 1994, in provincia Imbert.

Cei care au fost spun ca au avut parte de un tur de neuitat!

 

Clima

In Republica Dominicana este tot timpul bine.

Climatul dominant este cel tropical, temperatura medie anuala fiind de 25 de grade Celsius, cu cateva grade mai scazuta la altitudini mari. Extremele sunt insa mari: se pot inregistra temperaturi de 0 grade in munti si 40 de grade in vaile adapostite.
Ianuarie si februarie sunt lunile cele mai racoroase, in timp ce august este cea mai calduroasa. Din mai pana in noiembrie este sezonul ploios, mai fiind cea mai umeda luna. La cativa ani apar fenomene extreme precum cicloanele tropicale, cu 65% sanse sa loveasca coasta de sud-est. Ultima data cand un uragan de categorie 5 a lovit Republica Dominicana a fost in 1979.
Desi majoritatea coplesitoare a dominicanilor nu au vazut niciodata zapada, cate un fulg de nea poate cadea ocazional pe varful Duarte.

 

Bucataria dominicana

“Fusion” este cuvantul care ar descrie cel mai bine mixul de influente spaniole, taino si africane.
Daca intrebi un dominican, iti va spuna ca cele trei componente esentiala din farfuria tipica dominicana sunt:

  • “Bandere Dominicana”, adica steagul dominican compus din orez alb, fasole fiarta si un tip de carne (porc, pui sau vita);
  • magu, un piure de pastai verzi;
  • sancocho, supa de cartofi cu carne

Bananele fripte sunt un must try, toti localnicii mentionandu-le printre felurile de mancare preferate.

Berea nationala se numeste El Presidente, iar lichioarea care este pe post de tratament universal se numeste Mamajuana. Se serveste facand un ritual salutar cu paharul: Arriba(sus), Abajo(jos), por Centro(centru) y por Dentro(inauntru)!

 

Aspecte culturale

 

Muzica si sportul sunt la mare pret in Republica Dominicana.

Ritmurile latine de merengue si bachata se asculta peste tot, iar baseball-ul este sportul lor national. Au un mare jucator de baseball Jose Reies, care are o casa ca un castel pe o colina in muntii Loma de la Sierra.
Artizanatul dominican este de asemenea motiv de mare mandrie nationala. Influentele aborigene, europene si spaniole au conturat o viziune artistica particulara. Am avut ocazia sa prindem un targ cu obiecte traditonale, facute acolo, pe insula, de la bijuterii si pana la sculpturi si tablouri de mari dimensiuni.
Sigur ca exista si exemplarele kitchoase, care pana la urma, luate ca atare pot avea farmecul lor, insa majoritatea obiectelor expuse sunt caracterizate de simplitate si culori puternice, ferme.
Localnicii mizeaza si promoveaza puternic piatra lor norocoasa – Larimar, care se gaseste numai aici, in Rep. Dominicana. Culoarea  variaza de la alb la albastru-verzui profund.

 

Ghizii dominicani pe care i-am intalnit spun ca prin cumpararea produselor lucrate manual in Rep. Dominicana, turistii pot ajuta sistemul lor de invatamant. Chiar daca scoala este gratuita, la achizitia tuturor rechizitele necesare sunt folositi un procent din banii dati pe obiectele locale.

 

Orasele vizitate

Higüey

Capitala provinciei La Altagracia, acest oras a prins valul dezvoltarii, in primul rand datorita turismului, La Altagracia fiind provincia in care se afla Punta Cana.
Foarte multi dintre locuitorii acestui oras lucreaza in resorturile de pe coasta. Salariul mediu este in jur de 180 usd/luna.

Aici s-a ridicat cea mai inalta catedrala de pe insula, Basilica Nuestra Senora de la Altagracia, patroana dominicanilor.
Relativ moderna (ridicata in anii ´70 de doi arhitecti francezi), constructia este foarte ciudata, cu un mare arc inaltat deasupra navei centrale.

Orasul se mai mandreste si cu Biserica San Dionisio, un obelisc si cu o serie de case in stil victorian ce se gasesc in cartierul Otra Banda.

Casa conchistadorului Juan Ponce de Leon si a sotiei sale, Leonor, situata in San Rafael del Yuma este atat o atractie in sine, cat si unul dintre cele mai bune locuri in care se poate servi un delicios peste fript. Construita din piatra, imobilul dateaza de la inceputul sec. al XVI-lea.

 

La Romana

Orasul poarta acelasi nume cu cel al privinciei. Atractiile sunt mai degraba in jurul lui, de aici plecand excursiile catre Altos de Chavon (Casa de Campo), Isla Catalina, Isla Saona si Bayahibe.

 

Punta Cana si Bavaro (Costa del Coco)

40 km de plaja cu nisip alb, fin, palmieri inalti si servicii all inclusive.
Stau la coada toate nuantele posibile de albastru ale Oceanului Atlantic, sub cel mai senin cer pe care se urca soarele in fiecare dimineata direct din mare.
Deosebit de incantati de ele, enumaram cateva: Bavaro Beach, considerata o comoara nationala de catre guvernul dominican, Macao (plaja publica), El Cortecito, Playa Blanca.

Zeci de resort-uri de lux, adevarate orase de sine statatoare, cu mii de angajati si sute de atractii, alterneaza cu optiuni de cazare multiple, de la hoteluri mai modeste sau apartamente de inchiriat.

Jumatate dintre turistii pe care ii primeste anual Rep. Dominicana vin aici (cca. 2 milioane), aterizand pe aeroportul din apropiere (PUJ).

Viata de noapte este si ea de milioane, spun atat localnicii cat si turistii. Animati de muzica, de cazinouri si de animatoarele cu zambetul pana la urechi si fustite cu steagul dominican, oamenii sunt fericiti seara de seara.

Recomandate sunt Hard Rock Hotel`s ORO, Imagine si Magu, insa si localurile in care se duc localnicii pot fi o experienta autentica, important este sa te duci insotit de unul dintre ei (poate fi un ghid sau un membru al staff-ului hotelului, de exemplu).

 

Santo Domingo

Primul oras al Lumii Noi, Santo Domingo are elementele moderniste ale prezentului, dar a stiut sa isi pastreze si mostenirea istorica, coloniala. Aceasta zona veche, centrala, este inconjurata de centre de afaceri si malluri absolut moderene.

Santo Domingo este atat capitala cat si cel mai mare oras din Rep. Dominicana, populatia lui fiind estimata in 2010 la 3.7 milioane de locuitori.  Este situat in sudul insulei, pe coasta Marii Caraibelor si de aceea are parte de o vreme exceptionala tot timpul anului.
Plajele din apropiere, si hotelurile si centrele de conferinte il recomanda ca prima destinatie pentru evenimentele de acest fel din Caraibe.
Pentru turistii fascinati de istorie si cultura, zona coloniala are de toate: cladiri de secol VI impresionante, stradute ramase la fel de secole, biserici, prima catedrala din Lumea Noua si mai multe piatete.

Nu degeaba este in patrimonoul UNESCO din 1990.

Alte statiuni si zone de vizitat in care nu am ajuns, insa le recomanda atat turistii cat si localnicii sunt: Puerto Plata si Constanza.

 

Cum ajungeti in Republica Dominicana?

Republica Dominicana este deservita de multe aeroporturi, atat pentru zborurile internationale, cat si pentru zboruri interne, astfel incat este usor sa ajungeti oriunde.  Lista completa este aici. 

Noi am zburat cu Condor, din Germania, insa exista nenumarate optiuni de zbor direct din Romania.

 

Atractii in Republica Dominicana

Printre atractiile Republicii Dominicane apreciate de 4 milioane de turisti anualG se numara:

  • descoperirea zonei coloniala a capitalei Santo Domingo, cu aroma spaniola a secolului al XVI-lea;
  • peninsula Samana (in largul careia puteti vedea balenele cu cocoasa) si plaja Rincon, suficient de lunga pentru ca toata lumea sa aiba parte de intimitate;
  • golf! Un dreamland pentru pasionati si nu numai, aceasta atractie este printre primele motive pentru care un numar mare de turisti viziteaza anual aceasta destinatie
  • Altos de Chavon, o mica localitate ce reproduce in detaliu un oras medieval spaniol sau italian, cu strazi pvate si case din piatra. Adaposteste nenumarate magazine si restaurante, buticuri de lux, cea mai prestigioasa scoala de arte din Caraibe si un amfiteatru spectaculos unde a performat inclusiv Frank Sinatra.
  • Manati Park, Punta Cana
  • Laguna Bavaro, o mare piscina cu apa sarata, de 43km2, care poate fi descoperita in kayak. Tot aici, pasionatii de pasari si pescarii se pot bucura de fauna locala. Atentie, pescuitul este permis doar pe baza de captura si eliberare!
  • Parcul Ojos Indigenas Ecologic este o bucurie cu cele 11 lagune in care coralii oranj si pestii viu colorati devind scena unei zile perfecte petrecuta in natura
  • Insula Delfinilor sau o alegere mai aproape de tarm – parcul maritim Dolphin Explorer este o experienta unica ce merita traita macar o data
  • Canopy Adventure, mai ales ca ofera cel mai spectaculos traseu din Caraibe, plus traseele recent inaugurate in sectiunea Extreme, este de testat fara niciun fel de dubiu aici, in. Rep. Dominicana
  • un circuit Eco Safari de o zi, pentru a vedea viata dominicanilor de la tara, plantatii de trestie de zahar si cafea, intregeste imaginea de dincolo de statiunile turistice;
  • cele 27 de cascade de la Los Charcos de Damajagua, aproape de Puero Plata va ofera ocazia sa inotati in piscine naturale, sa treceti prin cascade, sa urcati sau sa coborati in rapel;
  • in aceeasi nota, aici se afla singurul rau din Caraibe pe care se poate face rafting – Rio Yaque del Norte, in zona muntoasa centrala;
  • Plaja Bahía de Las Águilas si satul de pescari Las Galeras sunt atractii mai ascunse, mai putin frecventate de catre turisti si de aceea poate fi o placere sa le descoperiti.
  • Moneda locala este pesosul (DOP), dar sunt acceptate la scara larga dolarii americani si euro.

 

Medicale

In general, Republica Dominicana este o tara sigura pentru turisti. Statiunile turistice si resort-urile in special.
Nu sunt inregistrate cazuri de febra Dengue, iar Malaria este prezenta doar in cateva regiuni, in special la granita cu Haiti.
Va las acest link, pentru o informare mai detaliata.

 

Mai multe articole despre fiecare experienta deosebita pe care am avut-o in Rep. Dominicana si in insulele din jur gasiti aici:

Comentarii

Citeste mai departe