IMG_4188

“Locatie! Locatie! Locatie!”

Cam astea sunt cele “3 avantaje” ale vechiului oras mayas din Tulum.
Prima data pentru ca se afla aproape si de importantul centru comercial Coba si de majoritatea pietrelor si metalelor pretioase din sud. Acest lucru a contribuit decisiv la inflorirea lui.

A doua oara pentru ca se afla pe malul marii, in varful unor stanci abrupte si ofera privelisti unice.

In ultimul rand pentru ca se gaseste exact pe Riviera Maya, la mai putin de ore de Cancun si una de Playa del Carmen, principalele statiuni turistice de aici.
Asta il face cel mai vizitat sit mayas dupa Chichen Itza.

 

IMG_4170

 

Ca simplu turist, ultimele doua te vor incanta cel mai tare. Noi am ales cazare in oraselul modern Tulum, asa ca sa ajungem aici a fost extrem de simplu.
Exista un maxi-taxi care contra a 20 de MXN te lasa chiar la intrare. Se poate vizita pe jos – aproximativ 45 de minute de mers – cu bicicleta sau cu transportul public. Orice ai alege, din parcarea mare ticsita de autocare nu se mai poate avansa cu vehicule asa ca ai de facut o scurta plimbare de 10 minute prin jungla (pe un drum asfaltat totusi).

 

Primul lucru pe care il remarci este zidul de aparare de 3-5 metri inaltime, inevitabil probabil in acele vremuri daca voiai sa te implici in transportul materialelor pretioase. Tulum inseamna “gard” sau “zid” in mayasa si aceasta constructie pare ca si-a atins scopul, fiind unul dintre putinele orase inca locuite la venirea conchistadorilor. A mai ramas asa inca 70 de ani, dupa aceea fiind depopulat, si ulterior parasit, din cauza bolilor aduse de europeni.

 

Pentru un oras atat de vizitat si crutat de furia spaniolilor, care in alte locuri nu s-au sfiit sa distruga si sa refoloseasca caramizile in propriile constructii, Tulum nu arata chiar spectaculos.

 

Cladirile nu sunt intr-o stare chiar asa de buna si nici extrem de impunatoare.
Orice fresce sau decoratiuni ar fi existat sunt de mult disparute, asa ca in prima faza ne-am plimbat oarecum debusolati, fara nimic care sa ne atraga atentia. Caldura ne grabea si  am pornit cu pas rapid dupa indicatoarele turistice.
In 30 de minute eram aproape gata pentru ca intregul sit este destul de compact.

 

IMG_4182 IMG_4167

 

Si atunci am ajuns la mare. Ce priveliste!

Este ceva deosebit aici, cum se profileaza Templul Zeului Vantului pe fundalul marii in nuante multiple de turcoaz, cum briza puternica iti da senzatia ca esti stapanul lumii in timp ce inspiri si cum nisipul plajei pe care ancorau canoele venite din lungi calatorii comerciale te orbeste cu albul sau.

 

IMG_2236 IMG_2240 IMG_2245

 

 

Am petrecut mai bine o ora aici, ajutati si de briza care mai domolea caldura, fascinandu-ne la multiplele locuri de unde se poate vedea marea si analizand in detaliu plajele. Din pacate pe nici una nu se poate calca fiind acum loc de cuibareala pentru broastele testoase, dar toate arata impresionant alaturi de stanca de 15 metri inaltime.

 

IMG_4163 IMG_4194 IMG_4158

 

Dupa atata analiza am decis ca nu se mai poate si trebuie sa ne balacim.
Asa ca ne-am luat la revedere de la mayasi – pana la urmatoarea vizita in peninsula Yucatan – si am iesit din complex cautand o plaja publica. Am gasit relativ aproape, la 10 minute de mers pe jos pe drumul de iesire din situl arheologic, unul dintre cele mai frumoase locuri de acest fel din Mexic, insa vom detalia intr-un material dedicat plajelor si Rivierei Maya.

 

— Pentru cei dintre voi care isi doresc sa ajunga aici, colegii de la TUI TravelCenter au pregatit oferte speciale. O selectie de propuneri gasiti aici: https://www.tui-travelcenter.ro/vacante-exotice/mexic

Comentarii

Citeste mai departe