Hop si noi, la spartul targului sau, mai bine zis, in ultima zi a anului, in capitala Thailandei. La cati romani au ajuns aici cu mult inaintea noastra si cat de multe articole s-au scris despre Bangkok, avem senzatia ca toata lumea stie deja totul, chiar daca nu a vizitat inca.
Asa ca am decis sa spunem mai putine si sa va aratam mai multe despre cum ne-am petrecut timpul, pe unde am fost si ce am vazut.
Ca si Kuala Lumpur, Bangkok-ul este prietenos si generos cu turistii, doar ca mult prea mare si rasfirat pentru a putea ajunge peste tot intr-o saptamana. Si inca noi am fost norocosi ca am avut acest timp la dispozitie.
De obicei, Bangkok primeste atentie doar pentru doua-trei zile, ceea ce face selectia de “locuri in care imi doresc sa ajung” foarte grea.
Am profitat la maximum de transportul in comun excelent – metroul-usor suspendat este grozav si se extinde cu noi si noi statii – de feriboturi si de autobuze, dar si de preturile mici ale taxiurilor pentru a ajunge in diferite zone si a vedea cat mai multe fatete ale acestui oras. Am inteles de ce expatii il prefera si s-au adunat in numar mare aici, de ce gurmanzii il recomanda si intocmesc liste cu stradute si restaurante pentru fiecare cartier si de ce pasionatii de shopping nu se mai dau dusi din mall-urile pe care Bangkok-ul le etaleaza cu opulenta.
Desi aglomerat, orasul nu mi s-a parut deloc sufocant, iar faptul ca din zona Palatului Regal poti sa ajungi in noua zona “de fite” numita Asiatique, trecand prin cartierul chinezesc si razant prin cel indian, spune tot despre amestecul si varietatea lui.
Dar radacinile orasului sunt de-a lungul raului Chao Phraya si de pe el am vazut cel mai bine cum se schimba peisajul.
Sarm si diferente: de la palate si siluetele sclipitoare ale templelor, la hoteluri cu multe stele si blocuri inalte de locuinte, pana la cladiri abandonate si case obisnuite.
Asa ni s-a aratat Bangkok-ul la prima noastra vizita si cel mai probabil va trebui sa revenim pentru o cercetare mai amanuntita!
Am ajuns la Wat Pho, templul care adaposteste statuia lui Buddha de 43m lungime, candva dupa-amiaza. Speram sa fie mai liber si sa admiram in voie acest complex, unul dintre cele mai vechi din Bangkok.
In jurul statuii nu a fost chip. Este de inteles de ce: pe de o parte toata lumea vine curioasa si pleaca impresionata de dimensiunea si povestea statuii, pe de alta parte este un loc de veneratie si de rugaciune pentru localnici. Aproape de ora inchiderii, furnicarul se ratrage si complexul cade incet in linistea serii.
Numarul templelor din Bangkok pare fara sfarsit, iar alegerea nu este usoara.
Scenele din viata de zi cu zi a calugarilor si detaliile arhitecturale pe care le-am surprins ne-au rasplatit din plin.
Profilul orasului se schimba dupa fiecare cotitura a raului si dupa fiecare pod.
Nu poti spune ca ai vazut Bangkok-ul fara o plimbare pe Chao Phraya.
Strada. Locul in care se intampla viata si unde orasul traieste la modul cel mai autentic. Piata de flori nu ar trebui ratata si nici cartierele minoritatilor etnice, in special cel indian si chinezesc.
Asiatique este noua atractie a celor care vor sa fie trendy.
O veche zona de depozitare a fost transformata intr-un loc cu atractii variate, atat pentru localnici cat si pentru turisti.
Sunt multe locuri din care se poate admira Bangkok-ul de sus.
Sky barurile, roata cea mare din Asiatique, Golden Mount, statiile de BTS si pasarelele deschid panorame diverse si particulare fiecarei zone.
Ne-am luat “la revedere” de la Bangkok tot de pe malul raului pentru ca pur si simplu aici am rezonat cel mai bine cu orasul.
Nu-l ocoliti si acordati-i un pic de timp pentru a-l intelege si descoperi!
Despre escapadele din jurul Bangkok-ului am povestit pe larg in trilogia Evadarilor: Parcul National Khao Yai, Ayutthaya si Mae Klong, piata prin care trece trenul.
Le-am ales voit atat de diverse, pentru a va da idei si pentru a avea de unde alege, dupa gust si interese.
Urmeaza povesti din nordul si sudul Thailandei!
P.S. Pentru cei curiosi, Anul Nou in Bangkok nu ni s-a parut asa de specaculos, nici macar in Central World, unde se pare ca ar fi “centrul artificiilor”.