IMG_4866

Vazut de sus, Quito pare pregatit pentru un concurs profesionist de lego.
Milioane de piese stau adunate intr-o vale larga, inconjurata de vulcani activi.
Culori pestrite, dimensiuni variate, puse anapoda in multe locuri, adunate pe creste sau insurate pe versanti.
Quito te solicita serios, nu numai prin dimensiunea impresionanta, cat si prin caruselul strazilor. Coama dupa coama, ca o spinare de crocodil, orasul te surprinde cu noi si noi panorame de fiecare data cand crezi ca ai ajuns in varful

IMG_4940

 

Este viu, creste! De la nord la sud, de jur imprejurul varfurilor de vulcani, de la 2700 la 3100 m pe verticala. Ziua este haos, noaptea aproape pustiu.

 

Intai am fost usor ingrijorati, ajungand dupa ora 24:00 din Mexic, zgribuliti pe bancheta din spate a unui taxi care claxona cand se apropia de o intersectie cu VERDE si trecea fara sa clipeasca intersectiile in care avea ROSU. Dupa primele doua trei, ne-am prins ca, din moment ce toate celelalte masini procedau ca el, emotia era cand avea el verde, nu rosu!

 

Primul oras a carui centru a fost declarat patrimoniu al umanitatii

UNESCO a acorda aceasta acreditare in 1978, in parte si datorita originilor mult mai vechi ale asezarii.
Aici au exista culturi pre-inca, care au fost inglobate si au ajuns la apogeu in timpul imperiului Incas.
Spaniolii au ajuns aici deabia in 1534, fondand orasul Quito, in provincia Pichincha.
Centrul sau intoric s-a conservat foarte bine, ajutat fiind si de temperatura care oscileaza intre 11 si 21 de grade Celsius.

IMG_4546

 

Decizia de a ne caza chiar in inima orasului a fost cea mai potrivita pentru noi. Asa am inteles de ce ramai fara aer dupa 5 minute de urcat, nu numai din cauza altitudinii si a strazilor abrupte, cat mai ales datorita frumusetii pietelor care ti se deschid in fata, panoramei care se ofera cu generozitate zi si noapte si a amestecului de vechi, nou, renovat, decazut, plin, gol, colorat, ponosit, sigur, dubios…mai spuneti voi ce, pentru ca in Quito ai parte de de toate!

 

M-a incantat acest oras prin imperfectiunile evidente la fiecare pas!

Am batut Quito-ul de la un capat in altul, am fost prin toate autogarile, statiile de autobuz, cu taxiul si pe jos, de la cartierele periferce cu “oboarele” lor in care inca se comercializaza patrupede vii, la districtul Mariscal, cu viata de noapte, baruri, zgomot si pe alocuri conflicte, la elegantul cartier-nou, din jurul parcului Carolina si pana in centrul istoric supra-populat cu….politisti. Va explic! E mai bine asa, pentru ca sunt foarte utili nu numai pentru paza, cat si pentru oferirea de informatii, orientare, recomandare de restaurante sau poze!

 

Si as mai mentiona un aspect: locuitorii din Quito iubesc cainii!
La inceput nu am inteles de ce fiecare om trage dupa el (sau este tras) de un catel mandru!
Apoi, intrand in vorba cu ei, ne-au explicat ca au un program de adoptii care a functionat extraordinar de bine si a redus drastic numarul de caini maidanezi. Bravo lor!

 

Despre siguranta…mai multe in articolul de fond despre Ecuador. Daca nu ne incurajau gazdele noastre de la Mia Leticia, o casa veche, situata in centrul istoric, ce ofera o cazare foarte personala, nu am fi indraznit sa mergem cu atata avant dupa ce citisem pe net.

 

Dar am facut-o si nu am regretat! Ma gandesc ca sunt adevarate toate povestile acelea, poate pe alocuri exagerate, dar furturile marunte trebuie ca sunt o problema, din moment ce am citit in ziarele locale ca exista programe ale Politiei care invata elevii cum sa se fereasca de jafuri.
Quito nu este cel mai sigur oras din lume si nu poti veni aici cu pretentiile necalibrate. Insa este foarte departe de a fi un oras eminamente periculos. Pana una alta, noi am fost jefuiti in …Barcelona!
Masurile de siguranta cu care noi, romanii, suntem obisnuiti de mici, coroborate cu atentia si bunul simt, au transformat capitala Ecuadorului intr-un loc in care as mai reveni cu placere!

IMG_4667

 

Sfaturi si informatii utile:

  • bijuteria orasului Quito este centrul sau istoric. Imposibil de ratat este Piata Mare, dominata de biserica Sf. Francisc si complexul monastic din jur, impresionant ca si dimensiune. Tot aici este si cel mai mare Muzeu de Arta Religioasa din America Latina;
  • biserica Santa Clara, de asemenea are in fata o piateta foarte frumoasa;
  • Panecillo, o inaltime populata, dar care are in varf o impresionanta statuie a Fecioare Maria, ce se inalta deasupra orasului si vegheaza de la 3095 m, este vizibil de peste tot;
  • Manastirea Merced este recunoscuta pentru ca aici a fost arborat primul steag din Ecuador;
  • Basilica del Voto Nacional cea mai impunatoare din oras este mult mai noua decat ati crede, datand de la sfarsitul sec. al XIX-lea. Este de inspiratie franceza,  imposibil de ratat la cei 150 m inaltime si decoartiile bogate, care sunt reprezentari ale florei si faunei locale. Este inca neterminata, pentru ca s-a nascut o legenda in jurul ei care spune ca daca se va termina, un mare cataclism va avea loc si nimeni nu doreste acest lucru.
  • puteti cumpara cu incredere fructe de pe strada, gata portionate, 1 USD paharul. Am luat in fiecare zi, avand un stomac pe care nu-l pot controla, cu o viata proprie agitata, care nu s-a rasculat nici macar o data
  • o masa pentru doua persoane, la restaurantul El Patio, in partea cea mai inclinata a strazii Chile, ne-a costat in total 23 USD, cu tot cu bere;
  • city-tour prin oras, 12 USD/pers. pentru o zi. Capatul este la Parcul Carolina, in zona noua a orasului, dar se poate urca din oricare statie.

 

Comentarii

Citeste mai departe