Dupa inca o noapte pe mare si sub impresiile zilei anterioare petrecute in muntoasa Santa Lucia, eram foarte curioasa sa descopar la orizont silueta insulei Barbados.

Toate excursiile organizate de echipajul vasului de croaziera erau deja luate, asa ca nu aveam niciun alt plan pentru ziua ce urma sa o petrecem in Barbados decat sa inotam cu testoasele.
Bucuria mea maxima, pentru ca am o pasiune pentru reptilele astea simpatice.

In Barbados am tinut mortis sa le vad de aproape pe “localnice”!

DPP_115-1024x682

 

Insula aceasta este plata, nu cred ca are mai mult de 300 m inaltime in punctele ei maxime, e intesata de plaje cu nisip alb si inconjurata de ape clare.

 

 

Ne-a fost usor sa ne orientam la fata locului, dupa ce am coborat de pe vas, pentru ca exista un birou de promovare turistica in incinta “vamii” (o cladire cu multe magazine duty-free; nu te intreaba nicio oficialitate de sanatate).
Am gasit disponibila o excursie cu un catamaran care promitea sa ne duca sa inotam cu pesti colorati pe deasupra unor epave, apoi sa faca o oprire pentru a vedea testoasele, dupa care sa ne ofere posibilitatea de a ne usca pe una dintre plajele barbadosiene perfecte.

 

Zis si facut, dupa un scurt transfer pana in port, ne-am imbarcat alaturi de un cuplu de chilieni pe catamaran. Simpatici, vivaci, vorbind un pic de engleza, dar in mare intelegandu-ne in spaniola, am pornit veseli la drum, impreuna cu echipajul care ne-a setat asteptarile si ne-a instruit ce sa facem si ce nu.

 

DPP_129

 

Regulile nu sunt multe: nu ai voie incaltat pe barca, nu e bine sa hranesti pestii, trebuie sa stai la distanta de coralii de culoare rosie pentru ca provoaca iritatii, iar daca ai altceva de fumat decat tigari trebuie sa imparti cu echipajul.

 

Deasupra epavelor a fost un spectacol acvatic complet!

Epavele nu sunt departe de tarm, mai erau si alte barci in zona, dar cu toate astea micul nostru grup a fost norocos, fiind in acel moment singur in apa. De altfel aceste epave sunt scufundate intentionat si “strategic” pentru a face deliciul turistilor care nu se incumeta la scufundari de adancime ci doar snorkel de la suprafata. Ca sa fie clar ca distractia e pentru toata lumea, se pun la dispozitie plute si veste pentru cei care nu stiu sa inoate dar vor sa vada “spectacolul”. Si adevarul este ca merita.

 

➡ Aruncati o privire aici, poate va tenteaza una dintre experientele oferite:

 

 

 

Sute de pesti vargati (galben cu negru) ne-au inconjurat imediat, aveam senzatia ca nu trebuie decat sa intind mana pentru a-i prinde, in timp ce pe fundul apei a inceput sa se contureze silueta vasului scufundat, acoperit de corali. Din ramasitele lui, suspiciosi si distanti, ne studiau plictisiti pestii de mari dimensiuni. Tot ce trebuie sa faci este sa casti gura plutind in deriva si nu te vei plictisi decat dupa zeci de minute.

 

Prinsi in spectacol, am cam uitat de fotografii. Noroc cu GoPro-ul care a filmat automat ce ii trecea prin fata. Alternativa ar fi fost sa ne filmeze membrul echipajului care era in apa cu noi, insa  cilienii il rugasera deja sa faca acest lucru cu aparatul lor.
Din pacate au avut ghinion, camera lor (a doua in acea excursie) a fost pierduta (cam ciudat pentru cineva care se presupunea ca are experienta cu astfel de filmari) si nu a mai putut fi recuperata nici cu ajutorul echipei de scafandri, care au fost ulterior trimisi dupa ea. Oamenii s-au amarat, amintirile lor fiind acolo, dar nu s-au lasat coplesiti si pana la a doua oprire, la testoase, se animasera si se entuziasmasera din nou.

 

Eu nu imi mai incapeam in piele de bucurie. Deabia asteptam sa imi pun snorkel-ul si sa cobor din barca! Am uitat si de dezinfectatul echipamentului si de tot. La oprirea anterioara intrasem cu al meu, dar trasesem si inghitisem atata apa (apropos, este foarte, dar foarte sarata), incat am zis sa iau unul de la ei, ca sa ma pot scufunda mai eficient.

 

Sub apa este liniste deplina, zgomotul plajei si al barcilor estompandu-se treptat, in timp ce soarele se joaca cu apa, aruncandu-i raze lucitoare. La tortuga simpatica nr. 1 inota agale in treaba ei, pana sa ii atraga atentia o bucatica de peste aruncata de un membru al echipajului. Moment in care, cu gratie si cu ochii la “premiu”, s-a intors, m-a ignorat complet, desi cred ca imi simtea inima batand puternic de emotie si a trecut la cativa cm de mine.
Am intins usor mana, sa ii simt carapacea lustruita de la un capat la altul. A durat doar cateva clipe, dar cu ele o sa raman o viata!
Cred ca avea cam 1 m lungime, ochii mari, negri si mirati la un capat si o codita pentru ghidaj la celalalt! Inoata fara efort, parand in imponderabilitate, folosind pentru propulsie doar membrele din fata.

 

testoasa

 

Ne-a dat tarcoale, vanand bucatile de peste ceva mai mult de un sfert de ora, dupa care i s-a alaturat si la tortuga simpatica nr. 2
Maxima fericire, nu mai dovedeam incercand sa le urmaresc pe amandoua si nevenindu-mi sa cred cat de aproape pot trece de noi, daca nu incercam sa le urmarim. Cilianul a incercat sa faca acest lucru, scufundandu-se mai adanc dupa ea si simpatica nr. 2 l-a facut de rusine, intorcandu-i codita si lopatand de “la revedere” instant!

 

Timpul alocat – aproximativ 30 de minute – s-a scurs foarte repede. Ne-am intos pe catamaran, comentand fericiti in toate limbile, eu neputand sa imi mai cobor falcile din ochi de incantare! Plaja de dupa si sariturile in apa nu au mai contat asa de mult, era clar ca ma vazusem cu “sacii in caruta” si nu imi mai trebuia nimic.

 

 

Pe la orele amiezei, soarele tropical ne-a impins la o cherhana de pe plaja, sa ii spunem La Delfinul, pentru cunoscatorii Neptunului de acasa, unde am mancat o portie imesa si delicioasa de mahi-mahi (o sa va tot spun de pestele asta, ca este o descoperire recenta) si apoi ne-am vanturat prin Bridgetown pana la ora imbarcarii.

 

DPP_125

Ne-a mai ramas timp doar pentru o plimbare scurta prin Bridgetown, unde am admirat casele coloniale cu fatade colorate pestrit si apoi am investigat un pic portul.

 

 

Toata seara am rememorat experienta cu testoasele, povestind over and over again ce grozav a fost.
Speram sa mai avem ocazia sa repetam experienta cat de curand!

 

Informatii si sfaturi utile:

  • aveti nevoie doar de un prosop si de crema cu factor de protectie mare, rezistenta la apa. Asta pentru ca, desi bate vantul puternic si apa nu este deloc calda, soarele este necrutator aici; cele doua reprize de snorkel dureaza aproape o ora, timp suficient sa te prajesti destul de serios.
  • ascultati indicatiile membrilor echipajului, in apa stati in preajma lui. In zona sunt mai multe barci care aduc turisti, si, chiar daca toata treaba este extrem de profesionist organizata, fiecare barca avand locul ei de parcare, este bine sa va simtiti in siguranta, ca sa va bucurati maxim de experienta;
  • daca vreti sa va scufundati si sa inotati in interiorul epavelor, sa aveti grija ca marginile coralilor sunt ascutite si unii dintre ei (cei rosii) emana la atingere o substanta care ustura;
  • excursia dureaza 2 ore si costa 45 usd/pers.

 

Video:
 

In celelalte zile ale croazierei am ajuns in:

 

 

Aprilie 2014

Comentarii

Citeste mai departe