Daca te apuci sa studiezi site-urile de specialitate si cele oficiale cu privire la bolile care circula prin lumea asta si masurile recomandate, vei constata ca cel mai bine este in Romania!
Cu cat studiezi mai mult, cu atat esti mai in ceata din cauza parerilor contradictorii, cantitatii de informatii, studii si experiente personale care te pun in dificila pozitie de a alege ce crezi tu ca este mai bine. 

Asa am pornit la drum printre boli tropicale si afectiuni mai putin exotice, precum hepatita A, si, dupa multe ganduri si frici variate, am compus un kit de aparare, care nu garanteaza nimic, de fapt, este doar de bun-simt.

Pe scurt, pentru ca itinerariul nostru ne poarta aproape exclusiv prin zona preferata a tantarului Aedes Aegypti, care este principalul raspinditor al virusului ce provoaca febra Dengue, singura preventie este sa evitam intepaturile tantarilor…

Acum, nu toti tantarii sunt infectati si transmit virusul, sunt harti destul de explicite pe Internet care marcheaza zonele in care pericolul este realmente mare.

Noi am achizitionat 2 solutii cu DEET pentru zonele in care riscul este cu adevarat mare si doua cu extras de eucalipt, o varianta mai blajina si naturista a incisivului DEET, pentru zonele cu incidenta mai mica.

Aceasta este si profilaxia optima impotriva Febrei Galbene si a Malariei, insa pentru aceste doua afectiuni sunt recomandate vaccinul pentru Yellow Fever si medicamentatie profilactica impotriva malariei.

Vaccinul nu l-am facut, pentru ca vom sta doar cateva zile la altitudini mici in America de Sud, dar medicamente impotriva malariei ne-am achizitionat pentru partea mai “rurala” a Asiei. Avem Malarone, probabil cel mai bun medicament specializat din piata, insa cumplit de scump. Am dat 114 euro pe doua cutii care ne vor proteja….o saptamana doar si avem Eloquine 250, ieftin si aparent facil de luat, doar o data pe saptamana. Asta pentru ca vine cu doxici….in doza de cal si cu posibile halucinatii. Ar putea sa fie interesant, sa ne pastram mintea deschisa! 🙂

La capitolul vaccinuri, la fel, dupa multe codeli si studii, ne-am imbogatit cu urmatoarele trei:
– vaccinul combo, 3 in 1, contra difteriei, poliomielitei si tetanosului (Dultavax)
– vaccinul impotriva febrei tifoide (Typhim VI)
– vaccinul impotriva hepatitei A (Havrix 1440)
Eu ar mai fi trebuit sa ma vaccinez si impotriva bolilor copilariei, pe care nu le-am facut cand trebuia, insa nu am mai apucat.
Ambii medici pe care i-am vizitat (Tatiana Dejoianu de la Victor Babes si Adriana Pistol de la Sanador), ne-au recomandat si vaccinul impotriva Hepatitei B, in caz ca vom avea nevoie de asistenta medicala ce implica sange. Si nu numai, au zis doamnele!

La capitolul medicamente de avut la noi, eu as fi luat toata farmacia din casa, din pacate nu am avut loc in bagaj si m-am multumit cu un cocktail variant, pornind de la saruri de hidratare si solutii de trat ranile superficiale, continuand cu antibiotice (date pe retata de medicul de familie) si medicamentele “de burta” (se pare ca nimeni nu scapa de “boala calatorului” intr-un an de zile), terminand cu lucruri de finete precum plasturii Compeed.

Astfel inarmata, am doar o imensa punga in care le-am indesat pe toate. O sa o vedeti la capitolul bagajul de calatorie. Nu aveti cum sa o ratati, ocupa 1/4 din rucsacul meu, Bogdan refuzand sa o care!

Comentarii

Citeste mai departe