Sunt convinsă că mulți dintre voi ați vizitat deja Budapesta, poate nu în sezonul rece, însă sunt șanse mari să fi trecut cel puțin o dată prin zonă. Chiar și așa, Budapesta este ca o bătrânică veșnic tânără, una care ține pasul cu tendințele, se adaptează mereu vremurilor, iar în unele aspecte chiar dă tonul în materie de trenduri internaționale. Este precum Iris Apfel, mereu surprinzătoare, cochetă și colorată, urmărită și apreciată de o mulțime de oameni.
Aveam să descopăr o parte dintre motivele pentru care Budapesta este mereu o idee bună când vine vorba de călătorii, indiferent de anotimp, în cele 3 zile petrecute aici.
Seara în care am ajuns
Cum ziua este scurtă în această perioadă, am ajuns pe întuneric la Budapesta și am mers direct la Aria Hotel High Note SkyBar pentru un cocktail de încălzire.
Hotelul Aria din Budapesta este un hotel deosebit, de tip boutique de lux, cu un design rafinat inspirat de muzică. Viziunea designerului Zoltan Varro a fost aceea de a recrea simultan atmosfera bogată și fastuoasă a unui palat istoric maghiar, îmbinată cu căldura și confortul unei reședințe private. Fiecare dintre cele patru aripi este dedicată unuia dintre cele patru genuri majore de muzică: clasică, operă, contemporană și jazz.
Sursă foto: booking.com
Pe terasa acestiui hotel este High Note Skybar ce oferă cocktailuri rafinate și o listă extinsă de vinuri. Dar ce m-a impresionat pe mine este priveliștea panoramică asupra Budapestei și un bilet în primul rând pentru a admira Bazilica Sf. Ștefan de la înălțime.
La doi pași de Aria se amenajeză an de an una dintre cele mai populare Piațe de Crăciun din Europa, care ține până în ajunul Anului Nou. Locul este unul deosebit, pentru că decorul este asigurat de spectaculoasa bazilică Sf. Ștefan. Noi ne-am dorit neapărat langoși, însă piața întâmpină oaspeții cu o varietate de produse gastronomice și meșteșugari cu produse tradiționale pline de culoare.
Sursă foto: https://visithungary.com/
Am încheiat seara cu o tură (de fapt sunt 4 ture/serie) în roata panoramică din strada Erzsébet ce ne-a oferit o priveliște de ansamblu asupra Budapestei, de la navele de croazieră de pe Dunăre, pana la Castelul Buda.
Ziua 1 – Piața Mare, Clădirea Parlamentului Ungariei, Opera de Stat Maghiară, New York Café, Croazieră pe Dunăre
✔️ Prima oprire a fost Piața Mare, care nu este doar o atracție turistică, ci este piața preferată a oamenilor din Budapesta. Toată lumea, de la gospodine la bucătari cu stele Michelin, pot găsi aici cele mai bune ingredient, pentru cele mai delicioase preparate.
Structura pieței este o capodoperă arhitecturală unică, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, iar elementul care impresionează cel mai mult este structura acoperisului cu grinzi de fier. Am testat și noi câteva tipuri de salamuri-fantezie, puse într-o chiflă aburindă deabia scoasă din cuptor, totul pregătit pe ziar într-un colț al pieței. Ne-am simțit foarte localnice, după care am luat-o din loc către următorul nostrum obiectiv!
✔️ Clădirea Parlamentului Ungariei
Casa Parlamentului, sediul Adunării Naționale, este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai spectaculoase astfel de clădiri din lume. Este clădirea emblematică a orașului, care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial înca din 2011, împreună cu Malurile Dunării, Cartierul Castelului Buda și Bulevardul Andrássy. Aici am avut ocazia să vedem, pe lângă o parte din impresionantul interior, și coroana originală a primului rege maghiar, Ștefan. Fotografiile nu sunt premise, din păcate, însă asta lasă loc de puțin mister, până la urmă.
🍽️ În pauza de prânz am învățat să facem ștrudel, la restaurantul numit sugestiv chiar Casa Ștrudel. Vă asigur că aici se servesc preparate diverse și delicioase, nu numai o varietate largă de ștrudel, așa că puteți pune cu încredere pe listă acest loc pentru a lua masa.
✔️ Opera de Stat Maghiară
Oricât de impresionant a fost Parlamentul, noi am căzut cu toții de acord că experiența de la Opera de Stat Maghiară a intrat în top pe primul loc! Și asta datorită unui doamne dedicate, care ne-a fost ghid și ne-a deschis ochii, uși mai puțin accesate și apetitul de a afla mai multe dintre poveștile care s-au țesut aici de-a lungul timpului. Omul sfințește locul – o vorbă cât se poate de adevărată!
Așadar, foarte pe scurt, Opera și-a deschis porțile publicului în 1884, pe atunci încă sub numele Opera Regală Maghiară și s-a bucurat de o popularitate neîntreruptă până în prezent. Acest lucru nu este de mirare, deoarece a ridicat ștacheta foarte sus atât în ceea ce privește acustica, cât și aspectul vizual. Nivelul acusticii este remarcabil după orice standard și unul dintre cei mai mari arhitecți din istoria maghiară, Miklós Ybl, a fost responsabil de construcție. Decorurile sunt somptuoase, bogate, deosebite, la fel ca și poveștile pe care un ghid bun știe să le presare la fiecare pas.
✔️ New York Café
Spun de la început: trebuie rezervare și asta cu ceva timp înainte, pentru că este plin. Plin ochi! Asta pentru că New York Café este unul dintre acele locurile instagramabile care te copleșește cu opulența decorului și cu minuțiozitatea cu care este tratat fiecare element de arhitectură. New York Café este considerată a fi cea mai frumoasă cafenea din lume, lucru care aruncă un pic în beznă istoria sa ori alte evenimente importante care au fost puse la cale aici, de-a lungul timpului.
Am avut plăcerea să și degust un mix de deserturi, în timp ce îmi roteam ochii de jur împrejur pentru a capta cât mai multe detalii și a gusta din atmosfera acestui loc. Bune, dar dulci rău pentru cineva care este fan ciocolată neagră!
✔️ Croazieră pe Dunăre
Îndulcită peste măsură, am încheiat seara pe o navă de croazieră micuță și aerisită ce ne-a purtat lin pe Dunăre, timp de o oră și jumătate. Traseul acoperă zona uimitor de frumoasă dintre Podul Margareta și Podul Rákóczi, trecând pe lângă toate podurile și clădirile proeminente ale Budapestei. O experiență pe care o recomand înzecit, indiferent de anotimp.
Ziua 2 – Casa Muzicii Maghiare, Băile Termale Széchenyi, Kiosk
✔️ Casa Muzicii Maghiare
De când s-a ivit oportunitatea acestei călătorii, am vrut neapărat să ajung în acest loc inaugurat la începutul anului 2022, pentru arhitectura sa. Casa Muzicii Ungaria a câștigat Marele Premiu al Juriului la MIPIM din Cannes, cea mai mare și mai prestigioasă expoziție imobiliară din lume!
Momentul în care un juriul profesionist internațional a pus Casa Muzicii Maghiare în fruntea celor mai spectaculoase clădiri din lume, votând în unanimitate pentru acordarea acestui titlu, a fost cu adevărat istoric și s-a tradus în peste 800.000 de vizitatori în doar câteva luni.
Casa Muzicii Maghiare este o instituție în care vizitatorii pot afla despre începuturi, istoria și fizica muzicii printr-o expoziție permanentă, însoțită de o serie de expoziții temporare tematice. Casa are și un profil educațional, cu spații pentru toate genurile muzicale.
✔️ Băile Termale Széchenyi
Cel mai mare complexe de băi termale din Europa, Băile Termale Széchenyi din City Park sunt un loc în care am vrut tare mult să ajung, tot așa, pentru arhitectura lor. Sigur că nu acesta este motivul principal pentru care vin oamenii aici, dar pe fugă fiind, nu cred că ne-am fi putut bucura cu adevărat de apele calde și tratamentele avansate din acest loc. Este bine de știut că puteți alege dintre 18 piscine cu apă medicinală și puteți încerca și bazinele de afară, cada cu hidromasaj sau cea cu ingredient ce se folosesc la prepararea berii.
Complexul este imens, noi am făcut un tur rapid și era plin, atât la interior, cât și la exterior. Nu degeaba se vorbește despre cultura băilor termale în Ungaria.
🍽️ Cina la restaurantul KIOSK
Experiența culinară într-un oraș cosmopolit ca Budapesta este cel puțin la fel de importantă ca și restul atracțiilor, fapt pentru care am fost invitate la cină la un restaurant special. KIOSK a fost un depozit pentru una dintre cele mai prestigioase școli din oraș. Azi, este un exemplu perfect al modului în care lucrurile vechi pot fi folosite într-un fel modern, iar mâncarea de aici este și ea excelentă!
Ziua 3, Districtul Castelului Buda, Stand 25
✔️ Districtul Castelului Buda
Aici mai fusesem, în trecere, acum foarte mulți ani, însa realitatea de azi cu greu s-a mai suprapus peste amintirile mele. Desigur, castelul este la locul lui, Bastionul Pescarilor, statuia regelui și catedrala la fel, însa Podul cu Lanțuri este complet renovat și urma să se redeschidă în câteva zile, interiorul Castelului este într-un proces amplu de restaurare, iar sala regală complet refăcută ne-a uluit prin precizia detaliilor și calitatea materialelor folosite.
Alte câteva zone au fost aduse la vechea glorie, cu investiții masive de capital, iar biserica Matthias mi s-a părut mai frumoasă ca oricând.
🍽️ Prânzul la Bistro Stand25
Pentru a încheia în mare stil culinar vizita noastră la Budapesta, am mers la restaurantul Stand25, recent cadorisit cu o stea Micheline. Aici există o singură regulă: nu se face niciun compromis când vine vorba de calitate, ingrediente și respect pentru produsele maghiare. Probabil cea mai bună experiență din zona de fine dining în afara țării, aici am trăit-o.
Adresa: restaurantul este situat în Buda, la câțiva pași de Podul cu Lanțuri. Str. Attila 10.
—
🛏️ Cazare în Budapesta
Hotelul Continental Budapesta**** este situat în partea de Pesta a orașului, pe strada Dohány. Este un mix de fortareață medievală și o oază de verdeață pentru oaspeți. Camera în care am stat a fost mare pentru un hotel de oraș, dotata basic, cu tot ce aștepți de la un hotel de lanț, de 4*. Nimic serios de reproșat, din punctul meu de vedere.
Sursă foto: booking.com
Hotelul este construit pe locul fostului legendar Hungária Spa și al hotelului istoric Continental din centrul orașului Budapesta. Cartierul evreiesc este în apropiere, cu străzile sale atmosferice, piața și moștenirea culturală specifică, inclusiv cea mai mare sinagogă din Europa și Muzeul Evreiesc. Un alt avantaj este pleiada de restaurantele și barurile retro din zonă, ce evocă o stare de spirit specială care nu poate fi experimentată nicăieri altundeva în lume.
—
Sper ca itinerariul nostru să vă inspire și vă facă poftă de ducă, mai ales că Budapesta este așa de aproape și accesibilă!
1 Comment