De mult nu am mai ieșit undeva, fapt pentru care toată săptămâna predecesoare plecării m-am tot foit, am anticipat, ba chiar mi-am făcut și bagajul din timp, lucru rar întâlnit.
Nu că ar fi mare ieșire, însă după câteva luni de așteptare, chiar și o călătorie de 130 de km se simte ca și cum ne-am lansa într-o antrepriză serioasă.
Scurt și compact, bagajul a cuprins doar un set de haine pentru drumeție și câteva piese neutre, de iarnă. Nu știam noi ce urma să “pățim”.
Cum am ajuns la ATRA DOFTANA?
București – Ploiești – Câmpina – Fundătura Cerbului (sat Teșila), unde se află Atra Doftana. Drumul perfect și liber, singura porțiune care mie mi-a dat ceva emoții este drumeagul neasfaltat care leagă șoseaua de Atra.
Urcă un deal, e îngust cât pentru o singură mașină, plin de gheață la această dată din an și e vecin cu o râpă de toată frumusețea. Ocazional se prăvălește și costișa dealului vecin peste el și blochează de tot trecerea. Noroc că este scurt și emoțiile trec repede, odată ajuns în parcarea de pe ….acoperișul pensiunii.
Cum ne-am simțit la ATRA DOFTANA?
Două vorbe despre pensiune înainte de toate. O știam de mult după (re)nume și datorită proiectului architectural ingenious, însă nu ajunsesem până acum.
Atra Doftana este cotată la 5 margarete, a fost ridicată în 2011 și a luat tot felul de premii pentru proiectul de arhitectură și pentru servicii.
Percepția noastră este că vorbim de un loc exclusivist, cu o localizare excelentă, pe malul lacului Păltinoasa, la ceva distanță de barajul Paltinu. Are doar 10 camere tematice, toate cu ferestre mari și vedere către lac, o mică terasă și decor minimalist.
Punctul forte este Restaurantul Gourmet, cu meniu a la carte. Sunt preferate și prioritizate ingredient și produse furnizate de fermierii, ciobanii și producătorii locali, cele cultivate în grădina restaurantului și cele culese din pădurile din împrejurimi. Meniul se schimbă de câteva ori pe an, iar în serile de weekend sunt organizate mici evenimente culinare, așa zisele cine fine dining.
Un astfel de pachet am cumpărat și noi, de vineri până duminică, cu mic-dejun și două cine incluse, punctul culminant fiind cea de sâmbătă seară. Am avut șansa să testeam preparate cu specific românesc, dar reinterpretate în maniera proprie a chef-ului și să învățăm cu ce fel de vinuri se potrivesc.
Reprezentanta cramei Gramofone ne-a prezentant detaliat ce cu ce merge și de ce, astfel încât gusturile să se potențeze reciproc. Vă dau câteva exemple din meniu: obraz de vită, spumă de cartofi și trufe, asociate cu Merlot, porumbel, țelină și sos demie-glace în compania unui pahar de Fetească Neagră sau mousse de pricomigdale asociat cu Sauvignon Blanc.
Seara am încheiat-o într-o notă…ancestrală, la vin fiert și cașcaval local servit în jurul unui foc de tabără.
Ce am făcut la ATRA DOFTANA și în împrejurimi?
Am mers să explorăm puțin împrejurimile, malul lacului și pădurea ce mărginește drumul de access. Am înghețat un pic, am intrat la căldură și la o supă-cremă de ciuperci caldă, după care am ieșit din nou și am mers în direcția opusă.
Am văzut barajul Paltinu și la dus și la întors, dar în rest nu am făcut nimic decât să mâncăm.
Așa este când te cazezi într-un astfel de loc: nu prea ai motive să părăsești incinta.
Așadar, dacă vreți răsfăț, “șezătoare” cu prietenii, aer curat și mâncare gustoasă, Atra Doftana este cu siguranță în parametrii aceștia.
Cât costă la ATRA Doftana?
Dacă alegeți doar să veniți în zonă și să serviți un prânz aici, așteptați-vă să plătiți pentru ingredientele alese și serviciile de bună calitate aprox. 350 lei, două persoane, trei feluri.
Altfel, dacă alegeți să vă cazați la ATRA două nopți, să serviți și prânzul la pensiune și să beneficiate de un pachet de servicii de weekend (tip fine dining), un budget realist zicem noi că ar fi 500 EUR pentru două persoane.
🛌 Oferta o puteți consulta aici: https://www.booking.com/hotel/ro/atra-doftana.en.html?aid=1370906&no_rooms=1&group_adults=2
Un sfat, în loc de încheiere!
Dacă rezistați tentației de a vă răsfața la pensiune, în jur sunt câteva atracții ce merită menționate:
• Explorați malurile Lacului Păltinoasa (sau Paltinu)! Este un lac de acumulare pentru apă potabilă, întins pe o lungime de 3 km, are o culoare verde-smarald și oferă perspective deschise, aerisite.
• Faceți o oprire la barajul Paltinu! Este impresionant. Are 108 metri înălțime, 460 de metri lungime, o formă în arc de cers și este unul dintre cele mai frumoase din țară.
• Vizitați Cheile Doftanei!În apropiere de lac, Râul Doftana a dat naștere unor chei micuțe, cu o lungime de aproximativ 300 metri. Au formă unui tunel, cu pereți aproape verticali și asta le face să fie spectaculoase.
• Rezervația Glodeasa este, de fapt, printre puținele păduri rămase virgine la noi. Nu se poate exploata și asta înseamnă că va puteți plimbă printr-un peisaj authentic, cu trunchiuri de copaci căzute și puteți admira diversitate peisagistică: păduri de fag și brad, stânci, pajiști, roci, parauri și chei.
• În zona își desfășoară activitatea 25 de stâne. Ceea ce poate pentru voi este interesant și atractiv de vizitat. Pentru mine “it’s a no-no”, pentru că mă feresc cât pot de câinii de la stână și de ciobanii iresponsabili. Dar cei de la Atra organizează ieșiri tematice care sunt super-safe, dacă vă tentează o vizită la o stână locală.
• Drumeția pe care speram să o facem noi era către Vârful Secăria, aflat la 8 km de localitatea Teșila. Ne-ar fi plăcut să admirăm barajul și lacul de sus, precum și crestele munților din vecinătate. Rămâne pe data viitoare!