Sună atât de bine! Bahamas! Vine de la Baja Mar, “mare joasă” și aici, pe una dintre insulele acestui arhipelag, a ajuns pentru prima dată Cristofor Columb, în timpul voiajului său din 1492.
525 de ani mai târziu am avut ocazia să-i pășesc oarecum pe urmă și să ajung aici, în insulele Bahamas. La primul tur al lumii nu încăpuseră în itinerariu și a trebuit să mă “mulțumesc” cu Republica Dominicană, Cuba și o croaziara în Antile.
Rămăsesem cu un mic regret, așa că am primit cu mare bucurie invitația Ministerului de Turism al insulelor Bahamas, Condor Airlines și Dertour România de a petrece 7 zile în Bahamas, să-i descopăr o parte dintre atracții.
Localizare
O greșeală frecventă pe care o fac cei care ajung cu vasele de croazieră în Nassau, capitala insulelor Bahamas, este să o creadă reprezentativă pentru întreg arhipelagul. Bahamas are de fapt peste 700 de insule și insulițe. Dintre ele, doar câteva sunt locuite. 16 sau 17.
Cea mai dens populată este insula New Providence, unde se află capitala Nassau și Paradise Island (260,000 rezidenți, aprox. 2/3 din populație).
În rest, e un paradis puțin populat!
Deși sunt privite ca parte din Caraibe, cele peste 700 de insule și insulițe ale Bahamasului, înconjurate de ape turcoaz și brăzdate de bancuri de nisip, sunt de fapt localizate în Oceanul Atlantic și nu în Marea Caraibilor.
De ce să alegi insulele Bahamas
Pentru cei mai mulți dintre vizitatori, atracția numărul 1 o reprezintă plajele și combinația dintre ele și apa oceanului.
Este ceva aparte legat de finețea nisipului, nuanțele care variază de la alb imaculat la roz pal și mai ales sunt bancurile de nisip care se dezvăluie în timpul refluxului.
Iar apa oceanului este atât de clară încât variațiile de turcoaz strălucesc cu intensitate în fiecare val care se sparge de țărm. Aici, în Bahamas, este un caleidoscop de nuanțe de albastru care conecteaza apa cu cerul.
Dar Bahamas înseamnă mai mult decât plaje, iar cei ce vin aici și sunt dispuși să iasă din resort vor decoperi acest lucru.
De exmplu, Nassau este un oraș vibrant, plin de viață și de culoare, contrastant pe alocuri și sufocat de trafic când se varsă 7 vase de croazieră de-o dată.
Spre deosebire de buzz-ul capitalei, adevăratul spirit original bahamez se găsește în Out Islands. Sau Family Islands. Acesta este numele dat celorlalte insule în afară de New Providence (unde e Nassau) și Grand Bahama.
Exuma sau Eluthera sunt doar două dintre ele, în care am ajuns și am putut vedea diferența de ritm, atracții și peisaj.
Cum am ajuns în Bahamas
Din noiembrie 2017, compania germană Condor operează o cursa directă Frankfurt – Nassau – Havana, deservind astfel două destinații pe aceeași linie.
De altfel, în 2014 când am început turul lumii, tot cu un zbor Condor am plecat și se pare că a fost de bun augur. Este o companie low cost specializată pe zboruri long haul (lungi, adică) și a primit ani la rând distincția de “cea mai populară linie aeriană germană”.
Până în Frankfurt există conexiuni bune cu Tarom și Lufthansa.
Sigur că mai există alternative, de exemplu prin Londra cu escală în Florida, în caz de greva sau condiții meteo nefavorabile în restul Europei.
Ce am vizitat în Bahamas. Itinerariu de 7 zile.
Având în vedere distanța și faptul că nu ajungi în fieare zi în Bahamas, recomandarea mea este să optați măcar pentru două excursii opționale, în Out Islands, pentru un plus de autenticitate și o doză sporită de spirit bahamez.
Asta presupunând că veți sta ca și noi, în New Providence (Nassau) sau Paradise Island.
Cele două insule sunt legate între ele prin doua poduri și prin curse regulate de ferry și oferă cea mai mare diversitate de prețuri și opțiuni de cazare.
Ziua 1 – Acomodarea
Noi am ajuns după-amiază, după orarul zborului Condor (aprox. 11 ore) și nu ne-a rămas decât să ne facem comozi la primul resort în care am stat: Warwick Paradise Island 4*.
Diferența de 7 ore de fus orar se simte în primele două-trei zile, așa că…profitați! Profitați să prindeți răsăriturile spectaculoase din Bahamas, să alergați pe plaja goală și să captați ultravioletele.
Ziua 2 – Insulele Exuma și experiențele unice pe care le oferă
Grupul de insule Exuma sunt năucitor de fotogenice și concentrează o sumă de atracții greu de egalat:
- vizitarea unor bancuri de nisip în mijlocul oceanului, scoase la iveală de reflux
- înot cu celebrii porcușori din Bahamas
- snorkeling într-o grotă în care au fost filmate scene din James Bond – Thunderball
- înot cu rechinii la Compass Key
- o oprire la apus, pe o insula plină de iguane.
Pentru această excursie am avut rezervată o zi întreagă pentru că a presupus un zbor intern de aprox. 45 min/sens la prima oră a dimineții, transfer cu mini-bus-ul și excursia efectivă cu barca, organizată de Coastline Adventures Exuma.
Am scris pe larg despre ziua petrecuta in Exuma aici.
Ziua 3 – Tur culinar în Nassau
Credit foto: ©Tru Bahamian Food Tours
Țin să precizez de la început că nu este doar un tur culinar pe care cei de la TruBahamianFoodTours l-au rafinat în timp. Este o experiență mult mai complexă care presupune, pe lângă o grămadă de gusturi și arome savurate în puncte-cheie ale orașului, și un tur arhitectural și istoric, presărat cu multiple povești locale și oameni pe care i-am cunoscut astfel.
În mijocul experienței a stat conch-ul (un fel de melc marin gigantic), ingredientul magic al peste jumătate dintre felurile de mânacare din Bahamas. Dacă sunteți curioși cât durează de când este scos din mare și până când ajunge în farfurie, sub formă unei delicioase salate de conch, am povestit pe larg în acest articol.
Ziua 4 – Plaja cu nisip roz din Harbour Island (Eleuthera)
Sunt locuri din care te grăbești să pleci, locuri care nu-ți spun mare lucru și locuri cu care rezonezi imediat.
De cum am pus piciorul pe această insulă din Bahamas am simțit că aici este altceva. Altă atmosfera, alt “vibe” și alt timp.
Am luat un ferry dis de dimineață și, după 3,5 ore, am fost gata să pășim pe una dintre plajele cu nisip roz care apare mai mereu în top 10 din lume. Apoi, am luat masa la un hotel boutique cu o priveliște senzațională și spre după-amiază am sorbit un cockail la un celebru bar din port (Valentine’s).
Iar dacă am fi vrut să rămânem, nu am fi avut decât să deschidem cutia de scrisori a unei case de vacanță de închiriat, ca să aflăm prețul și să sunăm spunând “o luăm!”. Pentru o săptămâna sau pentru o viață.
Privind retrospectiv, pot afirma cu nostalgie că Harbour Island este locul meu preferat dintre toate cele vizitate în Bahamas. Știu, nici nu e greu…:)
Întreaga poveste aici.
Ziua 5 și ziua 6 – Relaxare
Două zile libere sunt mereu binevenite pentru a-ți urma pasiunile, fie că este vorba de o vizită la celebrul resort/parc/casino/tot-ce-îți-poți-dori Atlantis Paradise Island, shopping în Nassau și vizitarea portului în care acostează zilnic navele de croazieră ori leneveală pe o plajă, până la apusul soarelui.
Iar dacă vă nimeriți în timpul celui mai mare festival-competiție din Bahamas – Junkanoo – cu siguranță veți fi surprinși. Localnicii iau foarte în serios acest carnaval pentru că are legătură cu locul din care provin și trecutul lor.
Ziua 7 – Să încercăm ceva mai palpitant!
Pe noi ne-a deranjat un pic frontul de aer rece din Florida și valurile îndrăznețe care au venit la pachet, însă ce zi ar fi putut fi!
La Stuart Cove’s Dive, unul dintre cele mai bine cotate centre de scufundări din Bahamas, am putut opta pentru snuba (o combinație între snorkeling și scuba) sau sub (mini-submarin propriu).
Credit foto: ©Stuart Cove’s Dive
Vremea ne-a stricat planurile, așa că a trebit să ne mulțumim cu o partidă de snorkeling deasupra unui recif și înnot cu rechinii în mediul lor natural. Treabă serioasă, căci aceștia nu sunt așa de docili și obișnuiți cu oamenii ca cei din Compass Key. Din fericire, noi nu intrăm în meniul lor, așa că experiența a decurs fără emoții.
➡ Găsiți aici câteva experiențe care nu trebuie ratate în Bahamas:
Ziua 8 – Plecarea
Despre plecare nu-mi place să povestesc niciodată. De asta tot spun că o vacanță de o săptămâna nu este de ajuns. Când deabia ai început să cunoști mersul lucrurilor, oamenii și să te obișnuiești cu locurile, trebuie să pleci!
Singura consolare pare a fi planificarea următoarei călătorii, remediu pe care vi-l recomand din toată inima!
Hotelurile la care am stat în Bahamas
E de prisos să vă spun cât de importantă este cazarea dacă ai doar o săptămâna la dispoziție. Noi am avut posibilitatea să testăm trei resorturi și să vizităm alte câteva.
Insulele Bahamas oferă opțiuni de cazare pentru o gamă variată de “portofele”. Nu este o destinație de backpacking, deci chiar și acest minim pornește de la 119 USD/camera dublă/noapte + taxe.
În primele trei nopți am stat la Warwick Paradise Island, un hotel de 4* foarte bine cotat, renovat, cu camere mari și o varietate gastronomică excelentă.
Apoi ne-am mutat în insula principala, New Providence, la resortul Breezes Resort 3*, care se remarcă prin cel mai convenabil raport calitate-preț și prin faptul că ce este afișat, aia plătești. Poate părea surprinzător, dar în Bahamas este sistemul american și totul este plus taxe (TVA, taxa de oraș, taxa de serviciu s.a), care se adaugă la prețul afișat. Poți plăti și cu 30% mai mult în unele cazuri, deci atenție la acest aspect.
Deși are nevoie de reparații pe alocuri și de ceva modernizări, acest hotel compensează prin multele facilități incluse. Iar plaja pe care se află este cea mai frumoasă din New Providence. Se numește Cable Beach.
Ultimele două nopți le-am petrecut la Melia Nassau Beach 4*, care împarte plaja Cable cu Breezes și cu alte câteva hoteluri de top.
În privința acestui brand eu sunt subiectivă, pentru că m-am atașat de standardul lor. Faptul că am avut privilegiul încă o dată să beneficiez de Royal Service (The Level se numește aici), nu mi-a făcut deloc misiunea ușoară.
Am scris pe larg despre cum mi s-au părut mie hotelurile la care am stat, plus despre câteva pe care le-am vizitat și merită toată atenția. Găsiți la acest link articolul.
Transportul între insule din Bahamas
Island hoppingul este nu numai o plăcere, ci o necesitate pentru oamenii care locuiesc aici. Opțiunile sunt limitate la două: pe calea aerului sau pe calea apei, cu avion, cu ferry-ul sau “mailboat-ul” sau cu ambarcațiuni private.
Insulele Bahamas au 8 linii aeriene domestice licențiate, care unesc 16 insule. Prețul biletelor de avion nu fluctuează, așa că nu contează dacă vă luați biletul în avans sau cu o zi înainte ( de la 70 USD/sens). La ce trebuie să fiți însă atenți este orarul de zbor: unele curse sunt zilnice, altele sunt și de 5 ori pe zi.
Noi am zburat cu Bahamas Air și Sky Bahamas.
Ferry-ul are terminalul principal în Nassau, iar costul unei curse până în Harbour Island unde am fost noi este 145 USD/ dus-întors.
Mailboat-ul este destinat în general transportului de marfă, dar primește și pasageri, în jur de 12, iar costul biletului variază între 25 și 90 USD/sens.
În interiorul insulelor există transportul public, însă doar în New Providence și Grand Bahama Island (1,50 USD/bilet), iar în celelalte sunt mașinuțele de golf (40-50 USD/zi) sau taxi (de la aeroport la hotel în Nassau costă cam 30 USD).
Să închiriezi mașînă costă în jur de 100 USD/zi.
Prin acest program puteți economisi pâna la 400 USD/cuplu în vacanța voastră în Bahamas.
Pentru rezervări de minim 4 nopți pentru hoteluri selecționate din Grand Bahama și din Out Islands, zborul intern dus/întors Nassau – insula de destinație pentru o 1 persoana/cameră este INCLUS.
Pentru rezervări de minim 7 nopți, este INCLUS zborul intern dus/întors Nassau – insula de destinație pt. maxim 2 persoane/cameră!
ℹInformații și rezervări pentru o vacanță memorabilă în Bahamas se pot face la colegii mei de la TUI TravelCenter (oferte@tui-travelcenter.ro).
Puteți aruncă un ochi și pe site, pentru câteva exemple de pachete gata alcătuite: https://www.tui-travelcenter.ro/vacanțe-exotice/bahamas
Ce și unde am mâncat
Deși am stat la resort-uri all inclusive, am ieșit destul de mult și am testat atât mâncarea gătită “în casă” pe una dintre insulele din Exuma, cât și o grămadă de preparate tradiționale în cadrul turului culinar organizat de Tru Bahamian Food în locuri-cheie din Nassau.
De pildă, la Bahamian Cookin’, un mic restaurant din centru, cu o lungă tradiție. Are 30 de ani de activitate în spate și este condus de trei generații de femei bahameze. Aici am gustat un fel de chifteluțe din conch și niște macaroane cu brânză făcute la cuptor, delicioase, orez cu boabe de fasole, pui gătit la aburi, salată de varză și banane prăjite.
Credit foto: ©Tru Bahamian Food Tours
La Towne Hotel am ciocnit un pahar de punch numit “Planter’s” făcut în proporții egale din suc de portocale, ananas, rom și zahăr. Și când credeam că nu putem să ne îndulcim mai tare, apropos, mai toate băuturile sunt dulci aici, fapt care maschează cantitatea de alcool din ele, am ajuns la fabrica de ciocolată a domeniului Graycliff.
Seara vă recomand să ieșiți pe bulevardul Arawak Cay, în Nassau, pentru că aici se adună lumea și sunt o grămadă de restaurante. Noi am mâncat alături de localnici la Andros, iar apoi petrecerea a continuat la barul din apropiere, care se numește foarte amuzant Frankie Goes Bananas.
Câteva exemple de prețuri:
Apă sau ice tea în jur de 3.00 USD, berea este aprox. 5.00 USD, o sticlă de vin 30.00 USD, un cocktail 10.00 USD, un mic dejun complet pornește de la 14.00 USD, un burger costă în jur de 13.00 USD, iar prețul salatei de Conch pornește de la 12.00 USD. Frigăruile de conch sunt cam 6.00 USD , iar un fel principal de mâncare începe de la 30.00 USD.
În încheiere, las aici o mică listă cu lucruri bine de știut înainte de o vacanță în Bahamas:
→ Românii nu au nevoie de viză pentru șederi de pâna la 90 de zile. Sursa: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/file/pdf/servicii-consulare/Tabel_vize.pdf
→ Un dolar bahamez este egal cu unul american, deci nu prea contează ce moneda folosiți.
→ Bahamas este o destinație exclusivistă și nu vă ascund că este costisitoare. Da, e cu adevart un colț de paradis și cu siguranță merită măcar o dată în viață.
→ Nivelul de viață este ridicat, doar e la o aruncătură de băț de Florida. Totul pare făcut pentru americani. Ne povestea un italian stabilit aici că a ales Bahams pentru că vremea este ofertantă tot anul și pentru nivelul serviciilor.
→ Statul Bahamas este parte din Commonwealth, se conduce ca în Anglia, dar sunt mașini atât cu volan pe stânga, cât și pe dreapta.
→ Insulele Bahamas sunt o destinație valabilă tot timpul anului. Cu toate astea, are un vârf de sezon între ianuarie și iunie. Sezonul uraganelor durează oficial între iunie și noiembrie, dar asta nu înseamnă că este obligatoriu ca insulele să fie afectate serios. În plus, multe hoteluri din Bahamas au o politică flexibilă de anulare în caz de uragan, iar dacă vă prinde aici, hotelul va continuă să ofere servicii gratuite și cel mai mic preț posibil la cazare.
→ site-ul oficial al insulelor Bahamas este https://www.bahamas.com/
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care mottoul țării mi s-a părut tare potrivit și vi-l reiterez cu toată încrederea: It’s better în the Bahamas!
Ianuarie 2018