Dupa un week-end petrecut in Vama Veche acum cateva saptamani am zis sa revenim si sa “fortam” un pic catre sud.
Cum tot tarmul dintre Vama si Capul Kaliakra ne era necunoscut, am inceput sa cercetam un pic, sa vedem daca nu ne-a scapat ceva in toti anii in care am petrecut cel putin un week-end pe vara in Bulgaria.
Am gasit informatii in articolele altor calatori, cum ar fi fetele de la TravelGirls, si ne-am pregatit bagajele!
Nu e ca si cum am fi facut vreo mare descoperire – chiar intreband in stanga si in dreapta ne-am dat seama ca multa lume stia de aceste locuri – dar totusi, plajele salbatice, pustii si tarmul dramatic din aceasta zona a litoralului Marii Negre au fost o surpriza nesperat de frumoasa!
Plaja Durankulak
La 10 km sud de granita, putin inainte de localitatea Durankulak am facut stanga pe un drum ingust si peticit, marginit de un camp de floarea soarelui pe o parte si un lan de grau auriu de cealalta parte.
In fundal, o fasie de mare. In aer, miros sarat.
Cateva masini cu numere de Bulgaria pareau a sti bine unde merg, judecand dupa viteza cu care saltau pe drumul denivelat catre linia orizontului.
Dupa un odgon pus ca prag, am ajuns in parcarea “vizitatorilor” din dreptul unui mic restaurant cu terasa animata. In aceasta zona de Bulgaria, constructiile au ramas cele din perioada comunista. Sunt vechi si prafuite, cu tot felul de elemente adaugate care marcheaza gusturile epocilor trecute, dar par in acelasi timp familiare si chiar primitoare.
Plaja, in schimb, e alta poveste. Una asemanatoare cu cea de la Vadu. De fapt sunt doua “povesti” despartite de un mic port cu barcile localnicilor: plaja Durankulak Nord, lunga de vreo 2,5 km si Durankulak- Krapets de “doar” 7 km. Pustie, cu nisip fin.
In dreptul acestei plaje este o zona mlastinoasa, una dintre cele mai bine conservate de la Marea Neagra, cu sute de specii de pasari si concert gratuit oferit de brotaci.
Dar ceea ce ni s-a parut atipic a fost apa neagra a marii, probabil de la namolul pe care il purta in valuri molcome catre mal. Desigur, alaturi de un miros pe masura. Pe masura ce am inaintat paralel cu zona mlastinoasa, culoarea neagra a apei s-a diluat intr-una mai apropiata de ceea ce stim noi ca e Marea Neagra.
Campingul pare a fi capatat cateva facilitati recente (un teren de tenis si un loc de joaca pentru copii), dar pe strucutura veche. Cum nu am stat acolo, nu ar fi cinstit sa ne pronuntam asupra conditiilor, asa ca, pentru doritorii de izolare si serenitate pe termen lung, recomand o informare prealabila.
Utile:
- Vinieta pentru Bulgaria se acorda minim pentru o saptamana si costa 5 EUR
- Distanta de la drumul mare pana in camping de 3 km.
***
EZERETS si SHABLA sunt urmatoarele doua localitati care au partea lor de mare si plaje.
Pe prima am ratat-o, desi, in ciuda mitului semnalizarii lipsa in Bulgaria, drumurile sunt clar marcate.
La Shabla ne-am oprit putin, pentru far. Speram sa ne putem urca in el, asa cum facusem de curand in Sri Lanka. Capul Shabla este cel mai estic punct al Bulgariei, a avut chiar si o perioada de glorie in timpul Imperiului Bizantin (s-au pastrat o parte din ruinele cetatii), dar ceea ce se observa mai pregnant este un trecut industrial a carui glorie a apus demult.
Sunt resturi de platforme metalice in mare, neconectate la uscat si foarte multe containere cilindrice ruginite pe tarmul inalt. Imaginea nu prea ne-a convinsa sa ajungem la plaja, desi pare a fi accesibila coborand o faleza abrupta, care izoleaza privirea de peisajul dezolant de pe tarm.
Daca va tenteaza sa cercetati plaja pustie, spuneti-ne si noua cum vi s-a parut!
Drumul de la Durankulak este acesta.
***
Tyulenovo
Este un loc extrem.
Extrem de spectaculos, extrem de ofertant ca si peisaj si extrem de plin de adrenalina pentru pasionatii de scuba diving, catarare (cu plonjare in apa daca ai alunecat) si cliff-jumping. Nu e de mirare ca avand atatea atu-uri “extreme” nu a mai incaput si plaja.
Nu ca ar conta cand marea escaladeaza violent stancile abrupte aruncand cu pufuri de spuma, cand apa este curata si clara sau cand coloniile de cormorani par sa se adune pe stanci pentru a-si face planul de atac.
Pe cat de dramatic este tarmul, pe atat de calm si adapostit este golfuletul cu barcile trase la mal.
“Tyulen” inseamna foca in bulgara, semn ca odata aici traiau colonii de foci. Ultimele au fost zarite prin anii ’80. Insa mai sunt delfini! Se pare ca pot fi vazuti dimineata devreme sau la ora apusului, cand se apropie destul de mult de tarm.
Ne-a placut asa de mult aici, incat am revenit si a doua zi de dimineata, sa vedem rasaritul.
Soarele nu ne-a onorat cu prezenta, insa pentru cei care se vor caza macar doua nopti la una dintre pensiunile pline de flori in ghivece si gradini aranjate, sigur sansele vor fi mai mari.
Utile:
- Aici ar fi fost cel mai bine sa ne cazam. Sunt cateva pensiuni fix la intrarea in golfulet, iar preturile sunt accesibile (25-30 EUR/camera dubla) si marea aproape.
- Am cautat pe net: scufundari Tyulenovo” si am gasit rapid trei optiuni: https://www.subaquasport.com/, https://www.dive-romania.ro/ si https://bulgaria-diving.com/
- Tyulenovo este la o aruncatura de bat de Shabla, imprumuta ceva din caracterul industrial (sunt sonde de petrol), drumul urmand linia coastei.
***
Noi ne-am continuat drumul inca vreo 30 de km printre lanuri, spre locul unde ne luaseram cazarea – oraselul BALGAREVO, prin care trece toata lumea ca sa ajunga la Capul Kaliakra.
Este ca o vizita la muzeu, mai ales pentru aceia dintre noi care erau foarte mici in ’89 si in anii premergatori. Hotelul la care am stat – Akre, este foarte nou si curat, in schimb oraselul nu pare prea schimbat in ultimii 25 de ani.
La fiecare colt de straduta este cel putin o taraba cu fructe proaspete care pot fi cumparate chiar si cu lei. Insa la alimentara, a trebuit sa ducem negocieri dure si sa dublam pretul pentru ca doamna vanzatoare sa accepte euro. Nu se primeau decat Leva si noi nu aveam deloc.
***
Plaja si golful Bolata
Motivele pentru care ne-am luat cazare in Balgarevo au fost vecinatatea cu ferma de scoici de la Dalboka si cu Rezervatia Naturala Bolata. Nu stiam mare lucru despre golful si plaja ascunse intre doua faleze abrupte, la doar 3 km de capul Kaliakra dar suna tentant.
Intr-adevar, aici nu exista indicatoare, nefiind o zona turistica.
Trecand de Balgarevo pe drumul care duce drept catre Kaliakra, am ratat curba la stanga, pe drumeagul ingust cat o masina si ascuns de vegetatie. Distantele sunt infime, asa ca am intors si ne-am strecurat printre tufe, am tinut bine de volan pe cele cateva serpentine mai abrupte si am ajuns!
Golful este un semicerc aproape perfect, marginit de roscatul stancilor abrupte. Vegetatia din jur pare a-i imprumuta si apei cateva tonuri, pe cand in larg albastrul intens isi face de cap.
Plaja este micuta, cu nisip deschis la culoare si fin. Am remarcat imediat intrarea lina in apa si transparenta ei.
Localnici au liber la relaxare si la distractie, singurele lucruri care strica atmosfera si salbaticia locului fiind doua cladiri abandonate – probabil construite in directa legatura cu unitatea militara de la Capul Kaliakra, ridicata in perioada comunista ca o locatie ultra-secreta.
N-am stat la plaja, am preferat sa ne cocotam pe cararuia din spatele ei pentru o privire panoramica si scotocit dupa animalute.
Si dupa unul dintre ele in special – kingfisherul. L-am tot urmarit pe unde am umblat si am fi vrut sa ii vedem si pe cei de aici, insa n-am avut noroc. Ne-a mers ceva mai bine la capitolul soparle colorate frumos si inaripate greu de gasit in alte locuri.
Chiar daca nu ne impartasiti pasiunile, puteti sa va bucurati la Bolata de o plaja putin cunoscuta, cu iz de Grecia insulara si aproape de Romania!
Utile:
- Intre Balgarevo si Bolata sunt doar 5 km, drumul fiind, pana la un punct, comun cu cel care duce la Capul Kaliakra, doar ca la un moment dat trebuie facut stanga pe un drum ingust.
- Plaja este amenajata cu umbrelute si exista o mica terasa pentru racoritoare
- Nu se poate pune cortul aici, iar cea mai apropiata optiune de cazare este in Balgarevo.
***
Plajele si golfurile din Russalka
Pana sa ne asezam din nou pe drum, ne-au prins din urma o pereche de nori grei care au inceput sa se scuture in reprize scurte si dese.
Aproape ca au reusit sa ne descurajeze si sa ne abata de la ultima oprire pe care o planificasem: jumatate de zi in Russalka, despre care auzisem ca este un resort cu unitati de cazare de 3 si 4 stele in care poti intra si beneficia de facilitatile oferite fara sa te cazezi peste noapte. Mai mult, pentru ca este situat in mijlocul rezervatiei naturale de pasari Tauk Liman, aveam asteptari mari de la acest loc!
Cat spatiu! Ce proprietate! Cred ca este greu de intretinut, fapt pentru care cladirile – cu o tinuta usor decazuta si cu arhitecura lor specifica perioadei comuniste – par sa fi picat acolo fara nicio legatura cu padurea si marea din jur.
Am zis sa o luam metodic, la pas, printre ultimele picaturi de ploaie, asa ca am trecut pe langa piscina perfect amplasata aproape de buza falezei, am depasit restaurantul si ne-am ascuns in primul golfulet cu plaja.
Romantic, micut, retras, cu cateva sezlonguri aici, doua umbrelute si o stanca perfecta de catarare acolo. Cerul cenusiu nu-i face dreptate, dar atat am putut negocia cu natura!
Odata cu primele raze de soare am prins curaj si am trecut de terenurile de tenis pentru a ajunge aici, la plaja principala.
Daca in loc sa urc catre vilele in renovare din varful falezei as fi mers cativa zeci de metri prin apa, as fi ajuns la o a treia plaja atat de mica si retrasa incat nu incap mai mult de cateva umbrelute si sezlongurile aferente.
Poate ca resortul ca si conditii de cazare si servicii nu este pregatit pentru turistii cu asteptari mai mari (judecand dupa review-urile clientilor pe site-urile de cazari), insa parerea noastra este ca locatia, plajele pitite printre stanci, padurea care coboara pana aproape de mare si apa fac din Russalka unul dintre cele mai frumoase locuri retrase de pe litoralul Marii Negre.
In plus, cred ca rasaritul este deosebit de frumos aici!
Utile:
- Venind din tara, sunt doua optiuni pentru a ajunge in Russalka: prin Kavarna, trecand apoi prin Balgarevo sau de la Tyulenovo urmand linia tarmului.
- Pe langa varianta de cazare din resortul Russalka, am vazut in satul de langa – Sveti Nikola – anunturile localnicilor care ofera camere in gazda
- Accesul in resort costa 6 Leva pentru parcare si 6 Leva pentru a intra efectiv. Doamna de la casierie/exchange nu vorbeste engleza, dar e foarte amabila. Exista si un bancomat, insa nu era functional.
- Am inteles ca in complex este (cel putin) un izvor termal cu apa sulfuroasa, o facilitate care merita cercetata.
7 Comments