Sigur, este cea mai turistica experienta pe care o poate avea cineva in Creta.
Este atractia-magnet a insulei. Cand spui Creta, spui in primul rand civilizatie minoica si, printre ruinele care s-au pastrat pana azi, cele mai faimoase sunt ramasitele palatului din Knossos.
La ora 10:00 toti vizitatorii insulei pareau ca s-au adunat la intrare pentru a face cunostinta cu trecutul si pentru a-si lasa amprenta pasilor pe aceleasi culoare pe care a pasit si regele Minos, fiul Europei si a lui Zeus.
Si nici macar nu este plin sezon in mai! Vara, coada la bilete se intinde binisor dincolo de perimetrul sitului, iar parcarea devine un spatiu mult prea mic.
Dar toate astea devin neimportante cand ghidul incepe sa vorbeasca.
O vizita aici fara un ghid este ca si cum te-ai plimba printr-un mall: ai mai vazut ruine si clar le-ai vazut si pe acestea in vreo poza sau la televizor.
Insa un ghid, dincolo de faptul ca trebuie sa fie extrem de pasionat si profesionist pentru a povesti cu entuziasm aceleasi lucruri la al 1000-lea grup pe care il pastoreste, ridica valul si face ca imaginatia sa construiasca spornic labirintul Minotaurului sau camera decorata cu delfini a reginei.
Dar sa o luam de la inceput!
As indrazni sa imi dau cu parerea: palatul din Knossos nu este un exemplu bun pentru o restaurare. Arthur Evans, ca si scoala lui Viollet-Le-Duc in cazul mai multor manastiri din Moldova, avea la inceputul anilor 1900 o viziune romantica asupra restaurarii.
La Knossos, Sir Arthur Evans a intervenit masiv si a refacut parti din palat cu mijloace moderne, fara a exista dovezi clare ca asa aratau ele acum cateva mii de ani, in epoca bronzului.
In numai trei ani, ruinele palatului au fost scoase la iveala si lumea a fost libera sa se mire de insemnatatea locului.
Asadar, primul motiv pentru a petrece o zi (plina si obositoare, dupa cum s-a dovedit) pe urmele civilizatiei minoice este chiar vechimea acesteia.
1. Civilizatia minoica este cea mai veche de pe teritoriul Europei, cu apogeul intre 2000 si 1450 i.d.H. In centrul sau sta celebrul rege Minos (cuvant care insemna ad litteram „rege”), stapanul insulei si al apelor din jur. Se pare ca in preajma domniei lui (estimata a se fi intamplat cu cateva generatii inainte de razboiul Troian) a fost o perioada de pace si stabilitate care a permis dezvoltarea si avantul civilizatie minoice.
Ca o curiozitate a epocii, tot la capitolul „cea mai …” putem trece si cea mai veche podgorie din Europa, situata tot aici, in zona centrala a Cretei.
Revin la Minos pentru a sugera al doilea motiv pentru care Palatul din Knossos merita o vizita: mitologia, povestile cu zei, zeite, printese si monotauri.
2. Linia dintre istorie si mitologie este foarte fina in acest loc. Povestea lui Dedalus, arhitectul acestui palat si al labirintului se imbina cu cea a lui Tezeu si a celebrului Minotaur. Se pune ca regele Minos, ca urmare a faptului ca fiul sau fusese omorat in timpul Jocurilor Panatenee, a cerut tribut atenienilor tineri cu care hranea Minotaurul.
3. Ce-al de-al treilea motiv este complexitatea arhitecturii si dimensiunile sale.
Palatul pare a fi labirinutul insusi. O parte dintre corpurile de cladire atingeau 5 etaje, iar cele peste 500 de camere dispuse pe o suprafata de 20.000 de mp trebuie ca faceau parcurgerea culoarelor extrem de dificila. Curtea interioara, o marca a arhitecturii minoice, era atat de mare incat ar fi putut intra lejer tot Partenonul de pe Acropole Atena.
4. Frescele si curiozitatile din interiorul palatului sunt cu siguranta un motiv suficient de puternic pentru miile de turisti care vin aici zilnic in sezon. Cel mai vechi sistem de conducte ce aducea si distribuia apa potabila este o curiozitate inginereasca de neratat. Apa de ploaie era si ea colectata si folosita in treburile curente.
5. Pentru a intelege mai bine istoria locului sunt necesare alte doua ore petrecute in Muzeul de Arheologie din Heraklion. Intre muzeele dedicate civilizatiilor antice din zona Mediteranei, probabil ca este depasit in importanta doar de cel din Cairo. In plus, inauntru este recent renovat si mai ales racoare!
In acest cadru, o sa aiba grija ghidul sa explice cum circulau influentele egiptene in arta si cum sa le identifici in frescele minoice, ce obiecte faimoase, reproduse de toate albumele de arta, se gasesc aici – si sunt mult mai mici decat mi-as fi imaginat vreodata – sau cum in Creta aurul era un material mult mai usor de obtinut decat argintul.
Acestea sunt numai cateva dintre motivele pentru care mi s-a parut ca merita rupta o zi din concediu pentru a petrece doua ore la fata locului, in soarele arzator al Cretei si alte doua in muzeu.
Iar pentru a lua pulsul celui mai mare oras de pe insula, o plimbare prin centrul Heraklionului, intre doua lectii de istorie, a picat la tanc.
Stiam de la Chania ca nu voi apuca sa vad multe dintre lucrurile si locurile din Heraklion , asa ca am ales fantana Morozini, basilica Sf. Marcu (azi Galeria Municipala de Arta), biserica Agios Titos si o vizita in port.
Ultima zi in Creta a fost foarte plina, ca toata perioada petrecuta aici, de altfel. Dar, ajungand acum la multe dintre obiectivele turistice importante, inseamna ca data viitoare putem da curs invitatie ghidului de a investiga Creta salbatica de pe coasta sudica!
Cu siguranta, va urma!
***
Programele din Creta au fost organizate de partenerii locali TUI Hellas in colaborare cu Nova Travel (tour-operatorul din grupul nostru de companii) si sunt disponibile la vanzare in agentiile TUI TravelCenter.
***
Informatii si sfaturi utile:
- merita sa ajungeti cat mai devreme dimineata la palat sau cat mai tarziu. Programul este 08:00 – 18:00;
- e de mare impact o vizita ghidata, care include pe langa transport dus-intors (de la hotel) si biletul dublu de intrare atat la Palatul din Knossos cat si la muzeul de Arheologie din Heraklion; daca alegeti varianta pe cont propriu, biletele din pachetul cu cele doua intrari costa 10 EUR/pers.
- soarele este foarte puternic, mai ales cat timp ascultati explicatiile ghidului, astfel incat recomand palarie si ochelari;
- Palatul din Knossos se afla la doar 6 km de Heraklion.